Χ.Α: Συγκρατημένη άνοδος 0,48% λόγω επιλεκτικών πιέσεων

28/05/2021, 17:53
Χ.Α: Συγκρατημένη άνοδος 0,48% λόγω επιλεκτικών πιέσεων

Στις 887,60 μονάδες έκλεισε την Παρασκευή ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κατά 0,48% πιό πάνω από το κλείσιμο της Πέμπτης. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε σε 91,4 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 0,45%, στις 2.148,05 μονάδες. Ο δείκτης Mid Cap έκλεισε με άνοδο 1,40% στις 1.398,67 μονάδες. Ο δείκτης των τραπεζών έκλεισε με άνοδο 0,77% στις 542,83 μονάδες.

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, η Jumbo έκλεισε με κέρδη 4,29%, με τον Φουρλή να ενισχύεται κατά 3,21%, ενώ άνω του 1% ήταν τα κέρδη σε Titan, ΑΔΜΗΕ, Ελληνικά Πετρέλαια και ΟΤΕ. Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Ελλάκτωρ, ΓΕΚ Τέρνα, Alpha Bank, ΕΧΑΕ, Πειραιώς και Coca Cola.

Αντίθετα, η Aegean σημείωσε απώλειες 4,14%, με τον Σαράντης και τη Βιοχάλκο να ακολουθούν με -2,44% και -2,12% αντίστοιχα. Άνω του 1% ήταν η πτώση σε Λάμδα, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή και Μυτιληναίος, ενώ ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, Motor Oil, ΔΕΗ και Eurobank.

Στο επίπεδο της εβδομάδας, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,31%, ενώ ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 2,99%. Ο τραπεζικός δείκτης σημείωσε κέρδη 7,39%.

Βασικό χαρακτηριστικό για μια ακόμη συνεδρίαση ήταν οι πιέσεις σε επιλεγμένους τίτλους, που περιόρισαν τα κέρδη του Γενικού Δείκτη, ο οποίος ολοκλήρωσε την τρίτη συνεχόμενη ανοδική συνεδρίασή του, πλησιάζοντας τα επίπεδα που είχε στην έναρξη του τρίτου δεκαημέρου του Μαΐου.

Στο θετικό κλίμα συνέβαλαν και τα εταιρικά αποτελέσματα του α’ τριμήνου ως πρώτες ενδείξεις ανάκαμψης που παρατηρήθηκαν από τον Μάρτιο και μετά.

Σε ό,το αφορά τον κλάδο των τραπεζών, ο οποίος συνεχίζει να πρωταγωνιστεί οι αναταράξεις που προκάλεσαν οι αυξήσεις μετοχικού κεφαλαίου φαίνεται πως έχουν πλήρως εξομαλυνθεί. Οπως επισημαίνουν αναλυτές της αγοράς, λόγω των ειδικών συνθηκών και συγκεκριμένα της αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Alpha Bank, δεν αποκλείεται πριν την πλήρη εξομάλυνση της αγοράς να υπάρξουν και ορισμένες καθοδικές εξάρσεις, ψυχολογικού, κυρίως, χαρακτήρα.