Χ.Α: Πτώση 0,62% με αδύναμο τζίρο και κερδοσκοπικές τάσεις

03/06/2021, 17:47
Χ.Α: Πτώση 0,62% με αδύναμο τζίρο και κερδοσκοπικές τάσεις

Στις 894,94 μονάδες έκλεισε την Πεμπτη ο Γενικός δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών, κατά 0,62% πιό κάτω από το κλείσιμο της Τετάρτης. Η αξία των συναλλαγών διαμορφώθηκε σε χαμηλά επίπεδα, στα 44,3 εκατ. ευρώ δίνοντας, έτσι, έδαφος στους πωλητές που κατοχύρωσαν τα όποια, μέχρι στιγμής, κέρδη τους, ασκώντας πιέσεις σε αρκετούς τίτλους.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με πτώση 0,67%, στις 2.168,79 μονάδες. Ο δείκτης Mid Cap έκλεισε στις 1.400,02 μονάδες με άνοδο 0,64%. Ο δείκτης των τραπεζών έκλεισε με απώλειες 0,51% στις 550,80 μονάδες.

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, η Motor Oil διόρθωσε σήμερα μετά το έντονα ανοδικό της σερί, καταγράφοντας απώλειες 1,82%, με τις Μυτιληναίος, Ελληνικά Πετρέλαια, Εθνική, Jumbo, Coca Cola, Λάμδα, Ελλάκτωρ και ΟΤΕ να ακολουθούν με πτώση που ξεπέρασε το 1%.

Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΟΛΠ, ΑΔΜΗΕ, Πειραιώς, ΔΕΗ, ΓΕΚ Τέρνα, Σαράντης, ΕΧΑΕ, Titan και Βιοχάλκο.

Μόλις τέσσερις τίτλοι της υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισαν με άνοδο και συγκεκριμένα οι: Τέρνα Ενεργειακή, Alpha Bank, ΟΠΑΠ και Φουρλής, χωρίς όμως καμία να κινηθεί με κέρδη πάνω από το 1%. Χωρίς μεταβολή έκλεισαν οι Aegean και ΕΥΔΑΠ.

Ανασταλτικός παράγοντας για την πορεία της αγοράς είναι οι ανησυχίες σχετικά με το κατά πόσο η ελληνική οικονομία μπορεί να εκδηλώσει μια ισχυρή ανάκαμψη. Ακόμη η αβεβαιότητα για την φετεινή πορεία του τουρισμού αλλά και τα προβλήματα της οικονομίας της χώρας μας, κυρίως το υψηλό χρέος και τα κόκινα δάνεια, τα οποία επεσήμανε σήμερα, ακόμα μια φορά, η Κομισιόν, δημιουργούν μάλλον αρνητικό κλίμα.

Επιπρόσθετα, η επαναφορά της οικονομίας στην κανονικότητα, σε συνδυασμό με την άνοδο του πληθωρισμού πιθανόν να αναγκάσει την ΕΚΤ να εξετάσει στις 10 Ιουνίου, όταν θα συνεδριάσει εκ νέου, το ενδεχόμενο να μειώσει την ένταση του προγράμματος PEPP, των αγορών τίτλων λόγω πανδημίας, ύψους 1,85 τρισ. ευρώ. Το πρόγραμμα δηλαδή στο οποίο συμμετέχει και η Ελλάδα, το οποίο είναι και "υπεύθυνο" για τη μείωση του κόστους δανεισμού σε πολύ χαμηλά επίπεδα.