Ποιες μετοχές "παίζουν" θεσμικοί επενδυτές στο Χρηματιστήριο

05/06/2021, 07:59
Ποιες μετοχές

Σε μετοχές που θα αποκομίσουν οφέλη  από το άνοιγμα της οικονομίας, αλλά και όσες διαθέτουν αξία ( ελεύθερες ταμειακές ροές μερισματικές αποδόσεις ), εξωστρέφεια ή συμμετέχουν στην πράσινη ενέργεια στρέφονται οι θεσμικοί επενδυτές.

Σύμφωνα με έμπειρο θεσμικό επενδυτή του ελληνικού χρηματιστηρίου, δεδομένου ότι οι ελληνικές τράπεζες δεν εμφανίζουν κερδοφορία, οι επιλογές στρέφονται κυρίως στις μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες της Νότιας Ευρώπης, παρά το γεγονός ότι διαθέτουν υψηλότερο δείκτη τιμή προς λογιστική αξία (Price /Bookvalue). Δέλεαρ τα κέρδη και τα μονοψήφια ποσοστά κόκκινων δανείων.

Σ ότι αφορά το νέο άνοιγμα της οικονομίας, μια συναλλαγή που αποτελεί και συνολικότερο γύρισμα της κατάστασης ( turnaround ) είναι τα δικαιώματα και η αύξηση κεφαλαίου της Aegean Airlines. Η μετοχή της Aegean διαπραγματεύεται στα 5,50 ευρώ, το δικαίωμα στην αύξηση στα 0,604 ενω οι όροι στην αύξηση είναι 0,26 νέες μετοχές για κάθε μια παλαιά με 3,20 ευρώ.

Από το λιανικό εμπόριο, η μετοχή της Jumbo, αποτελεί επίσης μια συναλλαγή για το άνοιγμα της οικονομίας καθώς το δίκτυο επαναλειτουργεί ενώ ως εταιρεία αποτελεί μακροπρόθεσμη αξία εξαιτίας των υψηλών ταμειακών ροών, αλλά και της παρουσίας της σε μια ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά, όπως της Ρουμανίας.

Το άνοιγμα της οικονομίας αφορά και τον ΟΠΑΠ ο οποίος επανεκκίνησε το δίκτυο του στην επικράτεια και επωφελήθηκε απο την πορεία της Stoiximan κατά την διάρκεια της καραντίνας. Η αυξημένη μερισματική απόδοση και οι ελεύθερες ταμειακές αποτελούν και εδώ τα δέλεαρ.

Τα ίδια χαρακτηριστικά, δηλαδή υψηλές ελεύθερες ταμειακές ροές διαθέτει και ο ΟΤΕ που αποτελεί επίσης κλασσική επιλογή μακροπρόθεσμης αξίας στην υψηλή κεφαλαιοποίηση.

Επιλογή αποτελεί και η καθετοποιημένη δομή της Μυτιληναίος σε αλουμίνιο, ηλεκτρικό ρεύμα, κατασκευές και Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αλλά και η εξωστρέφεια που εμφανίζει στους τομείς πράσινης ενέργειας και εξειδικευμένων έργων ενέργειας.

Στις μεγάλες θέσεις μαζί με ΟΠΑΠ, ΟΤΕ, ΜΥΤΙΛΗΝΑΙΟ εμφανίζεται και η ΔΕΗ, όχι μόνο για τον επιτυχή μετασχηματισμό και τις προσπάθειες μείωσης των ρύπων με πράσινη ενέργεια, αλλά κυρίως για την εμφάνιση των αποτελεσμάτων που υποσχέθηκε η διοίκηση της εταιρείας.

Από τις εταιρείες μεσαίας κεφαλαιοποίησης οι επιλογές στρέφονται προς ισορροπημένους ισολογισμούς και ανάπτυξη, όπως Πλαίσιο, Κρι- Κρι, Byte.