X.A: Άνοδος 0,16% παρά τις πιέσεις

14/06/2021, 17:43
X.A: Άνοδος 0,16% παρά τις πιέσεις

Στις 927,29 μονάδες έκλεισε τη Δευτέρα ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών τη Δευτέρα, κατά 0,16% πιό πάνω από την προηγούμενη Παρασκευή. Πρόκειται για τη Δεύτερη συνεχή συνεδρίαση κατά την οποία ο δείκτης διατηρείται πάνω από το νέο "ψυχολογικό όριο" των 920 μονάδω. Η αξία των συναλλαγών ήταν 67,5 εκατ. ευρώ.

Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με οριακή άνοδο 0,06%, στις 2.254,14 μονάδες. Ο δείκτης Mid Cap έκλεισε με άνοδο 0,33%,στις 1.428,97 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με απώλειες 0,14% στις 599,28 μονάδες.

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν, οι Λάμδα, ΓΕΚ Τέρνα και Coca Cola (στις δημοπρασίες) προσέφεραν σημαντική στήριξη για τη διατήρηση του θετικού προσήμουτου Γενικού Δείκτη, καθώς έκλεισαν με κέρδη άνω του 1%, με τις Μυτιληναίος, Εθνική, Ελληνικά Πετρέλαια, ΟΛΠ, Τέρνα Ενεργειακή, ΔΕΗ, Πειραιώς, Aegean, Eurobank, ΕΧΑΕ και Βιοχάλκο να κλείνουν σε θετικό έδαφος.

Αντίθετα, η Alpha Bank κατάφερε να περιορίσει στις δημοπρασίες τις απώλειες στο -1,54%, από το -5,97% ενδοσυνεδριακά, με τις Φουρλής και ΟΛΠ να κλείνουν με πτώση 1,35% και 1,02% αντίστοιχα. Ήπια πτωτικά έκλεισαν οι ΕΥΔΑΠ, ΟΠΑΠ, Titan, Jumbo και Σαράντης. Οι Ελλάκτωρ, Motor Oil και ΑΔΜΗΕ έκλεισαν αμετάβλητες

Ένας παράγοντας που θα επηρεάσει τις επόμενες ημέρες την αγορά, όπως άλλωστε και τις αγορές σε όλο τον κόσμο, θα είναι και οι αναμενόμενες αποφάσεις της Κεντρικής Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ, (Fed), η οποία και θα αποφανθεί εάν η παραμονή του δείκτη καταναλωτή πολύ πάνω από το στόχο της επί δυο μήνες, την φέρει πιο κοντά στην αλλαγή του μείγματος νομισματικής πολιτικής.

Παράλληλα αναμένεται και η αύξηση του όγκου των συναλαλγών, αυτή την εβδομάδα, καθώς αναμένονται την ερχόμενη Παρασκευή οι αλλαγές στον FTSE-25 και οι αναδιαρθρώσεις στον FTSE Med και στον Eurostoxx. Στον FTSEMed οι βασικές αλλαγές είναι ετήσιες και αφορούν την προσθήκη της ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ και τις διαγραφές των ΟΛΠ, Quest και Ελλάκτωρ. Την ίδια ημέρα (18/6) κλείνουν τα παράγωγα του μήνα σε μετοχές και δείκτες.