Γιατί η οδός Αθηνών θα διαψεύσει τους μετριοπαθείς ξένους

18/06/2021, 08:29
Γιατί η οδός Αθηνών θα διαψεύσει  τους μετριοπαθείς ξένους

Ξένοι οίκοι όπως η Jefferies προβλέπουν υποαπόδοση στο ελληνικό χρηματιστήριο, ωστόσο σοβαροί Έλληνες θεσμικοί επενδυτές προβλέπουν υπεραπόδοση τους επόμενους μήνες Ποιές είναι, όμως, οι σημερινές συνθήκες σε Ευρώπη και Ελλάδα ;

Τα ελληνικά ομόλογα κινούνται με απόδοση στην 10ετία 0,74% και αντίστοιχα η Ιταλία με 0,78% και πρόσφατα η ελληνική έκδοση έτυχε θεαματικής υπερκάλυψης με απόδοση 0,89%.

Το πρόγραμμα αγορών της ΕΚΤ δεν αποσύρεται και αρκετοί θεωρούν επίπλαστη την εικόνα της ανόδου των τιμών ελληνικών ομολόγων. Όσο, όμως, οι αναχρηματοδοτικές ανάγκες της χώρα δεν ξεπερνούν το 15% του ΑΕΠ ( σ.σ είναι το όριο που εχει τεθεί απο τους Ευρωπαϊκούς θεσμούς για την βιωσιμότητα του δανεισμού ) η εικόνα του χρέους δεν θα αποτελέσει πρόβλημα. Το ζητούμενο, όμως, για την Ελλάδα μετά το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας είναι η υψηλότερη αύξηση του παρανομαστή ( ανάπτυξη ) προκειμένου να περιορίζεται ο λόγος χρέος προς ΑΕΠ.

Στο επίπεδο των μετοχών η Jefferies θεωρεί ως φθηνό το ελληνικό χρηματιστήριο καθώς διαπραγματεύεται με όρους P/E 12,7, σχεδόν μια φορά την λογστική της αξία ( 0,97 ) ενω η μερισματική απόδοση κυμαίνεται στο 3,2% με πολλές απο τις εταιρείες να προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις μεταξύ 4,5-7%. Σε οποιαδήποτε σύγκριση με τις ανεπτυγμένες αγορές συνεπώς το ελληνικό χρηματιστήριο είναι φθηνό ιδιαίτερα σε σύγκριση με την αμερικανική κι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο τα αμερικανικά funds κυριαρχούν στην Αθήνα σε σύγκριση με τα ελληνικά. Για ποιους λόγους, όμως, η Jefferies βλέπει υποαπόδοση ;

Ο πρώτος λόγος είναι οι “πληγές” που άφησε πίσω της, η πανδημία, όπως το μόνιμο “έλλειμμα’ στην παραγωγή. Η ανάπτυξη, επίσης, θα είναι χαμηλότερη του αναμενομένου για την Jefferies, η λειτουργική μόχλευση των εταιρειών είναι ελάχιστη και η αναθεώρηση των κερδών υποτονική.

Επιπλέον πέραν της Jefferies, ξένοι επενδυτές επισημαίνουν ότι, φοβούνται ότι, μετά την άρση των μέτρων στήριξης ο ελληνικός πληθυσμός θα αντιμετωπίσει προβλήματα με τα χρέη, τους φόρους ενω η χώρα συνεχίζει να εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό απο τον Τουρισμό και πλήττεται απο τις αποφάσεις λ.χ της βρετανικής κυβέρνησης.

Ποιος είναι ο αντίλογος στις αρνητικές επισημάνσεις των ξένων ; Ο πρώτος λόγος, και δεν είναι οικονονομικός, είναι η ελαχιστοποίηση του γεωπολιτικού κινδύνου και τα όσα διαδραματίζονται με την Τουρκία εκεί κατατείνουν. Ο δεύτερος λόγος, είναι η ισχυρή παρουσία της κυβέρνησης και η απουσία αξιόπιστης αντιπολίτευσης. Αν προσθέσουμε, και την επίδραση των κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης που προκαλούν τις αισιόδοξες προβλέψεις οικονομολόγων για το ΑΕΠ τότε ο καθείς αντιλαμβάνεται γιατί είναι φθηνό και ίσως σωστά αποτιμημένο το ελληνικό χρηματιστήριο.

Από τα μέσα Απριλίου η ελληνική αγορά βρίσκεται κοντά στις 900 μονάδες ή και υψηλότερα, και είναι εντυπωσιακό το γεγονός ότι, δεν υποχωρεί κάτω απο αυτό το όριο. Αντίθετα, η κεφαλαιοποίηση ανήλθε στα 64,6 δισ. ευρώ ( 11 Ιουνίου ) κερδιζοντας, όπως θα δούμε 10,1 δισ. εκ των οποίων πάνω απο το 50% κατευθύνθηκε σε μια μικρή ομάδα επτά εταιρειών υψηλής κεφαλαιοποίησης. Οι “ακριβές” μετοχές μπορούν γίνουν “ακριβότερες” εν όψει της ανάκαμψης ή να υποχωρήσουν εξαιτίας διαφορετικών λόγων.

Οι κερδισμένοι

Όπως θα δούμε, αν και οι εταιρείες της μεσαίας κεφαλαιοποίησης αυξάνουν τις κεφαλαιοποιήσεις τους με υψηλότερους ρυθμούς, τελικά τα κεφάλαια στρέφονται προς τις εταιρείες υψηλότερης κεφαλαιοποίησης. Συγκεκριμένα, απο τις 2 Ιανουαρίου, μέχρι τις 11 Ιουνίου η οδός Αθηνών αύξησε την κεφαλαιοποίηση της κατά 10,1 δισ. ευρώ, φθάνοντας τα 64,3 δισ. ευρώ, με μια μέση κεφαλαιοποίηση έτους 56, 8 δισ. ευρώ, σύμφωνα με τα στοιχεία του Αποθετηρίου.

Εξ αυτών των 10,1 δισ. ευρώ, πάνω απο 50% κατευθύνθηκε σε μια ομάδα επτά εταιρειών απο την υψηλή κεφαλαιοποίηση. Εαν εξαιρέσουμε την Τράπεζα Πειραιώς η οποία την περασμένη περίοδο άντλησε κεφάλαια ύψους 2 δις. ευρώ ( αύξηση κεφαλαίου και ομόλογο ΑΤ1 ), οι μεγαλύτεροι κερδισμένοι κατά σειρά ήταν οι εξής :

: **Η μετοχή της CocaCola η οποία διαπραγματεύεται πρωτογενώς στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, αύξησε την αποτίμηση της κατά 1,4 δισ. ευρώ ( άνοδος 14% )φθάνοντας τα 11,3 δισ. ευρώ.

** Στην δεύτερη θέση η μετοχή της Τράπεζας Eurobank με άνοδο της κεφαλαιοποίησης κατά 1 δισ. ευρώ, ( 45% άνοδος ) στα 3,2 δισ. ευρώ. Το ίδιο διάστημα η τράπεζα άντλησε 500 εκατ. ευρώ εκδίδοντας senior preferred ομόλογο.

** Στην τρίτη θέση ακολουθεί ο ΟΠΑΠ με άνοδο κατά 900 εκατ. ευρώ ( 11% ) στα 6,9 δις. ευρώ – καιτοι το πανελλαδικό δίκτυο του παρέμεινε κλειστό κατά 60% , ο ΟΠΑΠ αυξάνει το μέρισμα του σε 0,55 ευρώ.

***Τέταρτη εταιρεία σε άνοδο της κεφαλαιοποίησης κατατάσσεται ο ΟΤΕ με αύξηση της κεφαλαιοποίησης κατά 700 εκατ. ευρώ, φθάνοντας τα 4,6 δισ. ευρώ – το μέρισμα παραμένει αυξημένο προσφέροντας μερισματική απόδοση πάνω απο 4,5%.

*** Στην συνέχεια, τέσσερις εταιρείες ( Μυτιληναίος, ΔΕΗ, Τιταν ) αύξησαν τις κεφαλαιοποιήσεις τους κατά 300 έως 400 εκατ. ευρώ.

Η Μυτιληναίος έφθασε τα 2,1 δισ. ευρώ, ενω το πρώτο εξάμηνο άντλησε 500 εκατ. ευρώ εκδίδοντας το πράσινο ευρω- ομόλογο.

Η ΔΕΗ, η οποία το ίδιο διάστημα άντλησε μέσω του πράσινου ομολόγου 725 εκατ. ευρώ, έφθασε επίσης τα 2,1 δισ. ευρώ.

Η Τσιμεντοβιομηχανία Τιτάν αύξησε την κεφαλαιοποίηση της κατά 300 εκατ. ευρώ στα 1,4 δις. ευρώ.

Η Motor Oil αύξησε την κεφαλαιοποίηση της κατά 300 εκατ. ευρώ σε 1,6 δισ. ευρώ και το πρώτο εξάμηνο εξέδωσε ομόλογο ύψους 200 εκατ. ευρώ.

*** Με άνοδο της κεφαλαιοποίησης κατά 241 εκατ. ευρώ έκλεισε το πρώτο εξάμηνο η Bιοχάλκο φθάνοντας τα 1,2 δισ. ευρώ.

*** Η εταιρεία Jumbo, η οποία επίσης είχε μεγάλο μέρος του δικτύου της κλειστό αύξησε την κεφαλαιοποίηση της κατά 200 εκατ. ευρώ. σε 2,1 δις. ευρώ.

*** Η Γεκ- Τέρνα, αύξησε την κεφαλαιοποίηση της κατά 200 εκατ. ευρώ περίπου φθάνοντας το 1 δισ. ευρώ.

*** Κατά 200 εκατ. ευρώ αύξησε την κεφαλαιοποίηση της η ΕΥΔΑΠ φθάνοντας τα 949 εκατ. ευρώ, εξαιτίας της νέας συμφωνίας με το Δημόσιο για το αδιύλιστο νερό.

*** Αρνητικά, κινήθηκε η Τέρνα Ενεργειακή χάνοντας 100 εκατ. ευρώ απο την κεφαλαιοποίηση που ανήλθε στις 11 Ιουνίου σε 1,5 δισ. ευρώ

*** Απο τις υπόλοιπες εταιρείες του Ftse25, η Αεροπορία Αιγαίου κέρδισε 121 εκατ. ευρω ( σχεδόν όσο η κρατική βοήθεια που θα λάβει ) φθάνοντας 495 εκατ. ευρώ και αφού ολοκλήρωσε την αύξηση κεφαλαίου κατά 60 εκατ. ευρώ. Μικρή άνοδο στην κεφαλαιοποίηση είχε η Fourlis στα 231 εκατ. ευρώ, ενω η Σαράντης εμφάνισε μείωση κατά 38 εκατ. ευρώ.

Μεσαία κεφαλαιοποίηση

Στην μεσαία κεφαλαιοποίηση, η άνοδος της κεφαλαιοποίησης πραγματοποιείται με υψηλότερους ρυθμούς. Μετά απο συνεχόμενα κερδοφόρα τρίμηνα, η Πλαστικά Θράκης στις 11 Ιουνίου εμφάνισε άνοδο της κεφαλαιοποίησης της κατά 70% φθάνοντας τα 286 εκατ. ευρώ έναντι 168 εκατ. ευρω της 4ης Ιανουαρίου. Διπλάσια κεφαλαιοποίηση εμφανίζει στις 11 Ιουνίου η Intracom με 124,6 εκατ ευρώ έναντι 64,6 εκατ. ευρώ των αρχών της χρονιάς.

Η Cenergy, η οποία επίσης εμφανίζει υψηλή κερδοφορία και συνεχή αύξηση των εργασιών αύξησε την κεφαλαιοποίηση της κατά 54% στα 514 εκατ. ευρώ. Η κεφαλαιοποίηση της Quest, ύστερα απο συμφωνία πώλησης θυγατρικής της ανήλθε σε 500 εκατ. ευρώ σημειώνοντας άνοδο 33,3%.

Η Elvalhalcor αύξησε την κεφαλαιοποίηση της σε 797 εκατ. ευρώ απο 643 εκατ. ευρώ πραγματοποιώντας και ιδιωτική τοποθέτηση μετοχών.

Η Εpsilon Net μετά απο πωλήσεις σε θεσμικούς επενδυτές αύξησε την κεφαλαιοποίηση της στα 93,8 εκατ. ευρώ απο 65, 6 εκατ. ευρώ.

Τέλος, η Ικτίνος αύξησε την κεφαλαιοποίηση της σε 103 εκατ. ευρώ απο 86 εκατ. ευρώ.