Αναβαθμίζει η Jefferies το Χρηματιστήριο Αθηνών σε αγορά "bullish"

25/11/2021, 21:32
Αναβαθμίζει η Jefferies το Χρηματιστήριο Αθηνών σε αγορά

Στην αναβάθμιση του χρηματιστηρίου της Αθήνας σε «bullish» προχωρά η Jefferies,βλέποντας θετικές εξελίξεις στην ελληνική οικονομία  και ρυθμούς ανάπτυξης περίπου 8% για το 2021, δηλαδή αισθητά υψηλότερους από αυτούς που περίμενε. Οι μεταρρυθμίσεις δεν έχουν αναγνωριστεί από την αγορά, σημειώνει ο οίκος.

Το 67% του πληθυσμού της Ελλάδας είναι πλήρως εμβολιασμένο και οι αφίξεις τουριστών του 2021 έφτασαν σχεδόν στα επίπεδα του 2015, παρόλα αυτά, το χρηματιστήριο κινήθηκε σταθεροποιητικά τους τελευταίους έξι μήνες, τονίζουν οι αναλυτές.

jefferies-tayros-gia-to-cha-ta-kala-nea-apo-tin-ellada0

Επιπλέον, έπειτα από μία περίοδο αποπληθωρισμού το 2020, ο πληθωρισμός κινείται σε θετικά επίπεδα, σημειώνεται. Όμως, το πραγματικά καλό νέο για την Ελλάδα εντοπίζεται από τον οίκο Jefferies στο γεγονός ότι η ανεργία των νέων έχει πέσει και πάλι κάτω από το 25% και κινείται προς τα χαμηλά του 2008.

Η Ελλάδα εφάρμοσε σημαντικές μεταρρυθμίσεις μέσα στην πανδημία, προσθέτουν οι αναλυτές.

Η ανάκαμψη

Όπως σημειώνει η Jefferies, η Ελλάδα εμφάνισε ένα από τα ισχυρότερα turnarounds το 2021, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 16,2% σε τριμηνιαία βάση, το δεύτερο τρίμηνο του έτους. Αυτό σημαίνει ότι η ανάπτυξη θα εκπλήξει θετικά και θα διαμορφωθεί περίπου στο 8% για το σύνολο του 2021, δηλαδή πολύ υψηλότερα από αυτό που περίμενε (τον Ιούνιο έγραφε ότι η αγορά προεξοφλεί ανάπτυξη 3,45% για φέτος). Κατόπιν τούτων, σχεδόν υπερκαλύπτεται η συρρίκνωση του ΑΕΠ κατά 8,2% το 2020, σημειώνεται.

jefferies-tayros-gia-to-cha-ta-kala-nea-apo-tin-ellada1

Για το 2022, οι συγκλίνουσες εκτιμήσεις τοποθετούν την ανάπτυξη στο 4%, όμως το ΔΝΤ την «βλέπει» στο 5,4%, σημειώνει η Jefferies. Και προσθέτει ότι η ελληνική οικονομία είναι μία από τις πιο εκτεθειμένες στον τουρισμό (στο 19% του ΑΕΠ το 2019).

Επιπλέον, η εκταμίευση των κονδυλίων του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να βοηθήσει να αντισταθμιστεί η «μόνιμη ζημιά» (scarring) του 3% στην οικονομική παραγωγή που εκτιμάται ότι αφήνει η πανδημία.

Οι μεταρρυθμίσεις

«Αυτό που δεν αναγνωρίζεται ευρέως είναι το επίπεδο των μεταρρυθμίσεων που έχουν υλοποιηθεί στην Ελλάδα», τονίζουν οι αναλυτές. Αν και δεν είναι τέλειες, εντούτοις μία σειρά από μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό που εφαρμόστηκαν το 2015–17 ενοποίησαν τους κανόνες για τα επιδόματα και τις εισφορές, απομάκρυναν αρκετές στρεβλώσεις και μείωσαν τον κατακερματισμό και τα κόστη του συστήματος, εξηγούν.

Παράλληλα, μεταρρυθμίσεις έγιναν και στη φορολογία, με τον οίκο να δίνει ιδιαίτερη βαρύτητα στις αλλαγές στον πτωχευτικό κώδικα.

Βέβαια, η Jefferies τονίζει ότι η οικονομία σίγουρα δεν είναι τέλεια και τα επίπεδα του χρέους εγείρουν ερωτήσεις για τη βιωσιμότητα.

Το χρηματιστήριο

jefferies-tayros-gia-to-cha-ta-kala-nea-apo-tin-ellada2

Η άποψη της Jefferies για το ΧΑ είναι ότι πρόκειται για μια αγορά γεμάτη εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε χώρους με μεγάλα εμπόδια για την είσοδο νέων παικτών. Το καλάθι των ελληνικών μετοχών που δημιούργησε ο οίκος πριν από μία δεκαετία προσφέρει άριστη αξία και δεν εμφανίζει διασύνδεση με την πορεία των διεθνών αγορών, σημειώνουν οι αναλυτές.

jefferies-tayros-gia-to-cha-ta-kala-nea-apo-tin-ellada3

Το καλάθι αυτό αποτελείται από τις ΕΧΑΕ, ΟΤΕ, Jumbo και Motor Oil. Παράλληλα, από τις ελληνικές εταιρείες που είναι εισηγμένες στο εξωτερικό, η Jefferies καλύπτει τις Capital Product, Coca Cola HBC, Danaos Corp, Gaslog Patners, Star Bulk Carrier, Stealthgas Inc και Tsakos Energy NA.