Γιατί ξεχωρίζουν ΟΛΠ, όμιλος Στασινόπουλου και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή!

16/03/2022, 10:32
Γιατί ξεχωρίζουν ΟΛΠ, όμιλος Στασινόπουλου και ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή!

Τα εκρηκτικά αποτελέσματα του Λιμένος Πειραιά (παρά την απόφαση του ΣτΕ), η κερδοφορία και οι διεργασίες στον όμιλο Βιοχάλκο και η Τέρνα Ενεργειακή που μπήκε στο κάδρο των ξένων επενδυτών!

Την ώρα που η Wall Street έκλεισε έντονα ανοδικά κατά τη χθεσινή συνεδρίαση της και οι αγορές αποκαθιστούν επίπεδα ισορροπίας με το βλέμμα στραμμένο στην Ρώσο- Ουκρανική σύρραξη, θα επιδιώξουμε να εστιάσουμε σε 3 αξιοσημείωτες περιπτώσεις του Χρηματιστηρίου της Αθήνας που κατά τη γνώμη μας χθες -και όχι μόνο- ξεχώρισαν!

Αρχής δεδομένης με τον ΟΛΠ η μετοχή του οποίου επέδειξε εξαιρετική συμπεριφορά, παρά την απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας το οποίο ακύρωσε το πλαίσιο έγκρισης του Master Plan και ειδικότερα τις πράξεις της Επιτροπής Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Λιμένων με τις οποίες είχαν εγκριθεί στο πλαίσιο του Master Plan υποχρεωτικές επενδύσεις, βάσει της σύμβασης παραχώρησης στην Cosco που συνήφθη μεταξύ ελληνικού Δημοσίου και ΟΛΠ και κυρώθηκε με νόμο από τη Βουλή!

Η εξέλιξη αυτή, αδιαμφισβήτητα εκθέτει για μια ακόμη φορά το Ελληνικό Δημόσιο και τις Υπηρεσίες του Κράτους που σε μια υπόθεση εμβληματικής αποκρατικοποίησης επέδειξαν προχειρότητα και επιπολαιότητα προκαλώντας αναταράξεις και πισωγύρισμα μιας μεγάλης επένδυσης τουλάχιστον προς το παρόν!

Εξέλιξη ασυγχώρητη υπό την έννοια ότι οι καθ’ ύλην αρμόδιοι όφειλαν να γνωρίζουν τι χρειάζεται και τι όχι προκειμένου να ληφθούν μέτρα, να γίνουν πράξεις, ούτως ώστε να αποτραπεί μια απρόβλεπτη εξέλιξη από το Ανώτατο Δικαστήριο!

Εν πάσει περιπτώσει, το γεγονός είναι πως παρά το ζήτημα του ΣτΕ, που θα διευθετηθεί προσεχώς, όσον αφορά τις απαιτούμενες μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων, η μετοχή μπήκε στο επίκεντρο των επενδυτών με συμπεριφορά που αξίζει να αναφερθεί.

Και τούτο διότι ο ΟΛΠ εξελίσσεται υπό τον ιδιωτικό παράγοντα σε μηχανή παραγωγής κερδών τα οποία από τα 26,3 εκατ. του 2020 εκτινάχθηκαν στα 36,7 εκατ. ευρώ το 2021!

Η δεύτερη περίπτωση που ξεχώρισε είναι αυτή της ElvalHalkor η οποία παρά την κρίση βλέπει τη ζήτηση – και τις παραγγελίες- να παραμένει ανεπηρέαστη σε ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, ενώ ανακοίνωσε κέρδη μετά από φόρους εξαιρετικά που διαμορφώθηκαν σε 113,9 εκατ. ευρώ το 2021 έναντι κερδών 29,4 εκατ. ευρώ το 2020! Ενώ τα κέρδη προ φόρων, τόκων και αποσβέσεων (Ebitda) στα 166,8 έναντι 135,8 το 2021!

Η εξέλιξη αυτή της αυξημένης κερδοφορίας έρχεται να καταστήσει σαφές ότι κάτι μεγάλο χτίζεται στον Όμιλο Στασινόπουλου, όπου οι διεργασίες σε συνδυασμό με την παρουσία και τον καθοδηγητικό ρόλο της Goldman Sachs προοιωνίζουν επενδυτικές – μετοχικές – επιχειρηματικές εξελίξεις στο άμεσο μέλλον!

Η τρίτη περίπτωση που αξίζει να σταθεί κανείς είναι αυτή της Τέρνα Ενεργειακής όπου η μετοχή καταδεικνύει εξαιρετική συμπεριφορά, δείχνει να «μαζεύεται» στα επίπεδα αυτά, προοιωνίζοντας…εκτίναξη, δείχνοντας στην πράξη και στο ταμπλό του Χρηματιστηρίου τις σπουδαίες προοπτικές των εταιρειών του κλάδου της Ενέργειας, ειδικά στις μέρες μας εν μέσω ενεργειακής κρίσης, πολέμου και αύξησης του πληθωρισμού!

Και υπό το πρίσμα αυτό δικαίως η Τέρνα Ενεργειακή, όπως και οι άλλες εταιρείες του κλάδου της Ενέργειας, έχει ενταχθεί στο κάδρο του ενδιαφέροντος των μεγάλων ξένων παικτών του Χρηματιστηρίου, των κορυφαίων funds στον κόσμο που στις μέρες μας αναζητούν ευκαιρίες στην πάλαι ποτέ Σοφοκλέους και νυν Λεωφόρο Αθηνών!