Eurobank Equities: Τα top picks του ΧΑ για το 2023 - Έτος δύο ημιχρόνων

19/12/2022, 18:23
Eurobank Equities: Τα top picks του ΧΑ για το 2023 -  Έτος δύο ημιχρόνων

Μπερδεμένο το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα - Τι σχολιάζει για τις διεθνείς εξελίξεις 

Διατηρεί την “αμυντική” της στάση για το εγχώριο χρηματιστήριο η Eurobank Equities τονίζοντας ότι παρακολουθεί μετοχές ποιότητας, με ορατές μερισματικές αποδόσεις και σταθερή δυναμική πορεία.

Οπως λέει η χρηματιστηριακή “η ελληνική αγορά δεν θα είναι στο απυρόβλητο και θα αποδυναμώναμε έτσι το πρόσφατο ράλι ή οποιαδήποτε πιθανή περαιτέρω ανοδική κίνηση έως το τέλος του έτους (η οποία θα μπορούσε να είναι αποτέλεσμα της χαμηλής τοποθέτησης και των τεχνικών στοιχείων). Διατηρούμε την αμυντική μας στάση για το α’ εξάμηνο του 2023 προτιμώντας μετοχές με ποιότητα, ορατές μερισματικές αποδόσεις και με σταθερή λειτουργική δυναμική όπως ο ΟΠΑΠ (τιμή στόχος €15,9), η Μυτιληναίος (τιμή στόχος €25,6) και Jumbo (τιμή στόχος €17,2) να αποτελούν τις κορυφαίες επιλογές μας”.

Για τις τράπεζες η χρηματιστηριακή υπογραμμίζει ότι “η άνοδος του καθαρού εσόδου από τόκους (ΝΙΙ) από την αύξηση των επιτοκίων, η βελτίωση της αποδοτικότητας ROTE και η συμπίεση στις αποτιμήσεις αφήνουν μια θετική στροφή κινδύνου – απόδοσης για τους μακροπρόθεσμους επενδυτές, αλλά η πορεία θα είναι “ανώμαλη”. Έτσι, εκτιμούμε ότι η ΕΤΕ (τιμή στόχος €4,58) θα ξεχωρίσει δεδομένου του συνδυασμού των καλύτερων κεφαλαιακών μεγεθών με βάση τα πρότυπα της Ε.Ε, την την υψηλότερη κάλυψη των NPEs μεταξύ των ομοειδών ελληνικών εταιρειών και τις ελκυστικές μετρήσεις απόδοσης/αξιολόγησης”.

Οι διεθνείς εξελίξεις

Βραχυπρόθεσμα το διεθνές σκηνικό φαίνεται αρκετά δύσκολο για το νέο έτος, επισημαίνει η Eurobank Equities τονίζοντας ότι “οι ελπίδες για μια “στροφή” από τις κεντρικές τράπεζες έχουν επανειλημμένα διαψευσθεί. Κατά την άποψη της χρηματιστηριακής, ο αντίθετος άνεμος από τη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής για τις μετοχές κλείνει κάθε σημαντική βραχυπρόθεσμη ανοδική πορεία”. Στην Ελλάδα στο επίκεντρο παραμένουν οι εκλογές. “Η πορεία μέχρι τον σχηματισμό μιας κυβέρνησης (συνασπισμού) δεν θα είναι καθόλου ευθεία και πιθανότατα θα απαιτήσει δύο εκλογικούς γύρους, σηματοδοτώντας έτσι μια περίοδο αστάθειας. Σε αυτή τη βάση, αναμένουμε ότι το 2023 θα είναι ένα έτος δύο ημιχρόνων, με το α’ εξάμηνο να κυριαρχεί η επιφυλακτικότητα με πιθανές τις απώλειες στο ταμπλό του Χ.Α., ενόψει των εκλογών και στο πλαίσιο των διεθνών αντίξοων ανέμων (κορύφωση επιτοκίων)”.

Μπερδεμένο το πολιτικό σκηνικό στην Ελλάδα

Σε έκθεσή της, η Eurobank Equities είχε υποστηρίξει ότι το ζήτημα των υποκλοπών κατέστησε το πολιτικό σκηνικό κάπως πιο επισφαλές. Η κατάσταση έχει γίνει ακόμη πιο μπερδεμένη μετά το σκάνδαλο διαφθοράς του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η προκύπτουσα πόλωση και ένταση μεταξύ των δύο κυρίαρχων κομμάτων έχει κάνει κάπως πιο δύσκολο το σενάριο μιας συμμαχίας μεταξύ του κυβερνώντος κόμματος και του ΠΑΣΟΚ -το πιο προφανές βιώσιμο σενάριο σχηματισμού κυβέρνησης στις επόμενες εκλογές. “Πιστεύουμε ότι η επανεμφάνιση της πολιτικής αβεβαιότητας –ακόμα και αν τελικά δεν οδηγήσει σε πραγματική αλλαγή στην πολιτική– είναι πιθανό να ασκήσει ανοδική πίεση στα ασφάλιστρα κινδύνου μετοχών, περιορίζοντας έτσι οποιαδήποτε πιθανή ανάκαμψη τους επόμενους μήνες”, λέει η χρηματιστηριακή.