Γιώργος Πατούλης: Η «επανεκκίνηση» της Αττικής διασφαλίζει το αναπτυξιακό της αύριο

05/04/2019, 20:34
1

Ζούμε στη μεγαλύτερη Περιφέρεια της χώρας, αντιμετωπίζοντας όμως μια πολυεπίπεδη κρίση με πολλές συνέπειες. Προβλήματα που χρονίζουν, πολιτικές που απέτυχαν, χαμένες ευκαιρίες, αναξιοποίητες δυνατότητες, έλλειψη σχεδιασμού, ανεπάρκεια στην απορροφητικότητα πόρων.
Σήμερα καλούμαστε να κάνουμε μία οριζόντια επανεκκίνηση για να οικοδομήσουμε ένα ισχυρό brand στην Αττική, αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα. Να αλλάξουμε την αρνητική εικόνα, θέτοντας έναν τριπλό στόχο:
Οικονομική μεγέθυνση, Κοινωνική συνοχή και Περιβαλλοντική προστασία.
Να κάνουμε μια Νέα Αρχή με όραμα, σχέδιο, υπερβάσεις, συνεργασίες.
Στο πλαίσιο αυτό έχουμε ως παρακαταθήκη σημαντικές συνεργασίες σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο, στο πεδίο της τεχνογνωσίας, της επιστήμης και της αναπτυξιακών εφαρμογών. Στην Κίνα πρόσφατα υπέγραψα σύμφωνο συνεργασίας με την Κινεζική Ένωση Φιλίας για τον ιατρικό τουρισμό. Με την ίδια αντίληψη για εξωστρέφεια και προσέλκυση επενδύσεων συναντήθηκα στον Λευκό Οίκο με Έλληνες ομογενείς και επιχειρηματίες, αλλά και στο Λουξεμβούργο, στην έδρα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, ενημερώθηκα από θεσμικούς φορείς για τους τρόπους χρηματοδότησης της Αττικής.
Η δική μου αυτοδιοικητική πρόταση στέλνει ένα καθαρό μήνυμα εντός και εκτός Ελλάδας. Το μήνυμα της συνεργασίας, της ενότητας, της ειλικρίνειας και της ευθύνης. Πάνω σε αυτούς τους πυλώνες αναπτύσσουμε το σχέδιο μας για να μεταβεί η Αττική σε μια νέα εποχή διεκδικήσεων, καινοτομίας και ανάπτυξης με κοινωνικό αντίκρισμα.

Αυτό είναι ο δρόμος που πρέπει να στοχεύσουμε:

 • Αξιοποιώντας και απορροφώντας χρηματοδοτικά προγράμματα.
 • Προσελκύοντας επενδύσεις και αναπτύσσοντας διεθνείς συνεργασίες για την ισότιμη ανάπτυξη των 66 Δήμων της Αττικής.
 • Δίνοντας έμφαση στην επίτευξη των ευρωπαϊκών στόχων, για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον.
 • Εφαρμόζοντας στην πράξη σύγχρονες μεθόδους διαχείρισης απορριμμάτων, απαλλαγμένοι από τον εφιάλτη της Φυλής.
 • Υλοποιώντας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο αντιπλημμυρικής και αντιπυρικής θωράκισης του Λεκανοπεδίου, για να μη θρηνήσουμε κι άλλους αθώους συμπολίτες μας.
 • Δημιουργώντας ένα φιλικό περιβάλλον επενδύσεων και συνεργασιών μεταξύ Δημόσιου και Ιδιωτικού τομέα.
 • Ενισχύοντας το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών, στηρίζοντας έμπρακτα το έργο της Ελλ. Αστυνομίας.
 • Προωθώντας ένα ολοκληρωμένο σχέδιο Χωρικής, Οικονομικής, Περιβαλλοντικής Ανταγωνιστικότητας.
 • Στηρίζοντας τη Δημόσια Υγεία και το έμψυχο δυναμικό.
 • Διεκδικώντας από το Κεντρικό Κράτος την προώθηση των αναγκαίων έργων υποδομής:
 • στην ανάπτυξη των Μέσων σταθερής τροχιάς και να τον επανασχεδιασμό, -όπου χρειαστεί-, για το Μετρό και τον Προαστιακό.
 • στην επέκταση επέκτασης των νέων οδικών αξόνων σε Αττική Οδό και Λεωφόρο Κύμης,
 • στην προώθηση των master plan για τα λιμάνια με έμφαση τη δημιουργία νέων επενδύσεων.
  Οφείλουμε να χτίσουμε την Περιφέρεια της Γνώσης, και της Καινοτομίας από την Αρχή. Αξιοποιώντας τα χρηματοδοτικά εργαλεία του ΕΣΠΑ, ενισχύοντας την νεανική επιχειρηματικότητα, τη δημιουργική βιομηχανία αλλά και επενδύοντας σε συνέργειες με εκπαιδευτικά ιδρύματα τόσο της Ελλάδας όσο και του εξωτερικού. Στόχος μας είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας, εξασφαλίζοντας την παραμονή των νέων ανθρώπων στη χώρα μας.
  Η Αττική πρέπει να γίνει διεθνής πόλος έλξης, σε τουριστικό και πολιτιστικό επίπεδο, μέσα από μια στρατηγική που θα φέρνει στο επίκεντρο τα σπουδαία πλεονεκτήματα που διαθέτουν και οι 66 Δήμοι της, 12 μήνες το χρόνο, στηρίζοντας την τοπική οικονομία και ανάπτυξη. Η Αττική των ίσων ευκαιριών, της εξάλειψης των ανισοτήτων, της προσβασιμότητας και της βιωσιμότητας είναι στο χέρι μας. Σε αυτή την δημιουργική προσπάθεια, ώστε η Αττική να αποκτήσει πρωτεύοντα ρόλο, δεν περισσεύει κανείς. Μαζί θα κάνουμε μια Νέα Αρχή για την Αττική, για τις γενιές που ακολουθούν.
Γράφει ο Γιώργος Πατούλης, υποψήφιος Περιφερειάρχης με την Νέα Δημοκρατία