Επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία

04/03/2021, 16:04
Επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ από την ελληνική φαρμακοβιομηχανία

Το επενδυτικό πρόγραμμα της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας για την επόμενη τετραετία παρουσιάστηκε σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου, από τον πρόεδρο της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ) Θεόδωρο Τρύφων και τον αντιπρόεδρο, Δημήτρη Δέμο. Στη συνέντευξη παρενέβη με μήνυμα του, ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 'Αδωνις Γεωργιάδης.

Η ελληνική βιομηχανία φαρμάκου σχεδιάζει επενδύσεις ύψους 600 εκατ. ευρώ, με 12 νέα εργοστάσια, 29 νέες μονάδες παραγωγής, 17 νέα ερευνητικά τμήματα και 2.000 νέες θέσεις εργασίας.

Οι ομιλητές χαιρέτησαν την ύπαρξη κινήτρων για την προσέλκυση επενδύσεων σε παραγωγή, έρευνα και ανάπτυξη και υπογράμμισαν την ανάγκη ύπαρξης σταθερού πλαισίου, σε βάθος χρόνου, ώστε να υλοποιηθούν οι επενδύσεις.

Η παροχή κινήτρων στη βιομηχανία φαρμάκου συμβαδίζει με τη νέα Ευρωπαϊκή Φαρμακευτική Στρατηγική που στοχεύει στην εξασφάλιση επάρκειας φαρμάκων στην ευρωπαϊκή αγορά, μέσω της άρσης των περιοριστικών πολιτικών της τελευταίας δεκαετίας και της επιστροφής της παραγωγής φαρμάκων στην Ευρώπη, τόνισαν οι εκπρόσωποι της ΠΕΦ, προσθέτοντας ότι απαραίτητη προϋπόθεση για την υλοποίηση των επενδύσεων είναι και η αξιοποίηση των χρηματοδοτικών ευκαιριών του Ταμείου Ανάκαμψης.

Ο πρόεδρος της ΠΕΦ, Θεόδωρος Τρύφων, ανέφερε ότι «για πρώτη φορά τα τελευταία χρόνια, το 2019 και το 2020 δόθηκαν κίνητρα στην ελληνική φαρμακοβιομηχανία για επενδύσεις. Το μέτρο του συμψηφισμού του clawback με παραγωγικές επενδύσεις, εφόσον παραμείνει σταθερό και ενισχυθεί περαιτέρω, θα φέρει πολύ περισσότερες επενδύσεις σε βάθος χρόνου. Οι επενδύσεις αυτές έχουν μοναδική πολλαπλασιαστική αξία για την ελληνική οικονομία, ενώ εξασφαλίζουν την επάρκεια φαρμάκων στην ελληνική αγορά. Για παράδειγμα, στον επενδυτικό σχεδιασμό της εγχώριας βιομηχανίας φαρμάκου περιλαμβάνεται η κατασκευή δύο μονάδων παραγωγής ογκολογικών φαρμάκων που θα καλύψουν το 20% των αναγκών των ασθενών με ελληνικά φάρμακα από το 2% που είναι σήμερα».

Στο clawback που τα τελευταία δέκα χρόνια αγγίζει τα 5,3 δισ. ευρώ, εστίασε ο αντιπρόεδρος της ΠΕΦ, Δημήτρης Δέμος, κάνοντας λόγο για «αφαίμαξη των ελληνικών φαρμακοβιομηχανιών». Πρόσθεσε ότι «αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να διοχετευθούν σε επενδυτικά προγράμματα με μοναδική πολλαπλασιαστική αξία για την ελληνική οικονομία και κοινωνία. Η χώρα μας διαθέτει ισχυρή παραγωγική βάση και δεν αποβιομηχανοποιήθηκε σε τέτοιο βαθμό, παρά τις πολιτικές δημοσιονομικού περιορισμού που εφαρμόστηκαν. Με την ολοκλήρωση των επενδύσεων στον κλάδο, σε πολύ λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει φάρμακο που δεν θα παράγεται στην Ελλάδα».

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, 'Αδωνις Γεωργιάδης, στο μήνυμά του τόνισε: «Καταφέραμε να περάσουμε από την Βουλή, σε συνεργασία με τον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Θόδωρο Σκυλακάκη, μέτρα επενδυτικά και αναμένουμε την έγκριση από το Ταμείο Ανάκαμψης για να προχωρήσουμε σε νέα προγραμματική συμφωνία με όλη την φαρμακοβιομηχανία, όπου θα προσφέρει σταθερό πλαίσιο για να πραγματοποιηθούν οι επενδύσεις του κλάδου. Η εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου, κατά τη διάρκεια της κρίσης της πανδημίας του κορονοϊού, διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο για την επάρκεια της χώρας σε φάρμακα και είναι ένας κλάδος που αξίζει να στηρίξουμε. Στο μέλλον θα είμαστε δίπλα στην εγχώρια βιομηχανία φαρμάκου, καθώς πιστεύουμε στην εξωστρεφή, παραγωγική και βιομηχανική Ελλάδα».