Ν. Τζανάκης: Με τα self tests αποφύγαμε έως και 8.765 νέα κρούσματα

12/04/2021, 14:41
Ν. Τζανάκης: Με τα self tests αποφύγαμε έως και 8.765 νέα κρούσματα

Στη σημασία των  self tests με τη διενέργεια των οποίων ξεκίνησε σήμερα η λειτουργία των λυκείων, αναφέρθηκε ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης, προτείνοντας παράλληλα να επιτραπεί στους πολίτες να κάνουν Πάσχα στα χωριά τους.

Όπως είπε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, τα 500 άτομα, μαθητές κι εκπαιδευτικοί οι οποίοι διαγνώστηκαν θετικοί με τα self test, το επόμενο δεκαπενθήμερο θα έδιναν από 5.250-8.765 νέα κρούσματα.

Εξήγησε δε ότι με τον ίδιο τρόπο θα πρέπει το Πάσχα οι πολίτες να πάνε στα χωριά τους. «Αντί να αφήσουμε τον κόσμο στα αστικά κέντρα και να μένουν μέσα στα διαμερίσματα καλώντας άλλες οικογένειες, καλύτερα να τον στείλουμε στην εξοχή, πάντα με προσοχή», όπως είπε ο κ. Τζανάκης.

Να σημειωθεί ότι ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργό Άκης Σκέρτσος, άφησε χθες «παράθυρο» για τις διαπεριφερειακές μετακινήσεις το Πάσχα με την διενέργεια self tests.

Αναλύοντας την επιδημιολογική εικόνα της χώρας, ο κ. Τζανάκης εκτίμησε ότι θα σημειωθεί μια κορύφωση, αλλά χωρίς ενδείξεις περαιτέρω επιδείνωσης, τουλάχιστον στην Αττική. Αντίστοιχα, η Θεσσαλονίκη, δείχνει μια εικόνα σταθεροποίησης, όπως και η Κοζάνη που ήταν η χειρότερη περιοχή της Ελλάδος. Όπως είπε, μετά τις 25 Απριλίου θα αρχίσει μια σχετική αποκλιμάκωση.