Β. Παπαευαγγέλου: Ανησυχητικές οι διαστάσεις της πανδημίας - Θα νοσήσουν όλοι οι ανεμβολίαστοι

26/08/2021, 20:50
Β. Παπαευαγγέλου: Ανησυχητικές οι διαστάσεις της πανδημίας - Θα νοσήσουν όλοι οι ανεμβολίαστοι

Ανησυχητικές διαστάσεις λαμβάνει -ξανά- η πανδημία του κορονοϊού στη χώρα. Τα κρούσματα παραμένουν σταθερά τετραψήφια και οι διασωληνωμένοι τριψήφιοι. Την ίδια ώρα, αυξημένος είναι και ο αριθμός των νεκρών. Μόνο σήμερα επιβεβαιώθηκαν 3.538 νέες μολύνσεις, 28 πολίτες εξέπνευσαν και 336 είναι όσοι νοσηλεύονται σε ΜΕΘ.

Στην επιδημιολογική κατάσταση της χώρας και στο πως αυτή έχει διαμορφωθεί τις τελευταίες ημέρες αναφέρθηκε η καθηγήτρια, Βάνα Παπαευαγγέλου, στην καθιερωμένη ενημέρωση της Πέμπτης.

Η κυρία Παπαευαγγέλου έκανε λόγο για αυξημένο επιδημιολογικό φορτίο που παρατηρείται στα νησιά, το οποίο μεταφέρεται στην ηπειρωτική χώρα και στις πόλεις, με την επιστροφή των εκδρομέων. «Οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι καθοριστικές. Παρατηρείται αυξημένος δείκτης θετικότητας σε πολλά νησιά. Αναμένουμε με την επιστροφή των εκδρομέων το φορτίο να μεταφερθεί στην ηπειρωτική Ελλάδα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Γι’ αυτό, ζήτησε από όσους επιστρέφουν από τις διακοπές τους να υποβάλλονται σε τεστ και να αποφεύγουν τις επαφές με άλλα άτομα για τουλάχιστον επτά ημέρες μετά. «Κάνω έκκληση για διαγνωστικό έλεγχο πριν την επιστροφή», είπε και συνέστησε να είναι προσεκτικοί στην εργασία, στο σπίτι και να μην συναντιούνται με ηλικιωμένους και όσους έχουν υποκείμενα νοσήματα.

Ασθενείς όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί

Παράλληλα, η καθηγήτρια σημείωσε ότι οι νοσηλείες και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία αρχίζουν να αφορούν και πάλι ανθρώπους μεγαλύτερη ηλικίας. «Είναι σημαντικό να μειωθεί η διασπορά στα άτομα αυτά», υπογράμμισε. «Ο αριθμός των νοσηλειών έχει αυξηθεί 25% τις τελευταίες δύο εβδομάδες, περίπου 2.500 νοσηλεύονται σε όλη την Ελλάδα. Σήμερα το 45% είναι άτομα μεγαλύτερα των 45 ετών, και γι’ αυτό είναι λογικό να παρατηρείται αύξηση στις εισαγωγές σε ΜΕΘ», εξήγησε η ίδια.

Ακόμη, τόνισε πως οι ασθενείς είναι κυρίως ανεμβολίαστοι και απηύθυνε έκκληση σε όσους δεν έχουν κάνει ακόμα το εμβόλιο να το κάνουν καθώς η μετάλλαξη Δέλτα επικρατεί πλέον στη χώρα και είναι βέβαιο πως θα κολλήσουν. «Κατά μέσο όρο χάνουν τη ζωή τους 31 πολίτες την ημέρα», πρόσθεσε.