Metropolitan: Ρομποτική αποκατάσταση διαφραγματοκήλης

30/08/2021, 11:08
Metropolitan: Ρομποτική αποκατάσταση διαφραγματοκήλης

Κήλη είναι η πρόπτωση ενδοκοιλιακού οργάνου μέσα από κάποιο σημείο μειωμένης αντίστασης στο κοιλιακό τοίχωμα.

Στον όρο κοιλιακό τοίχωμα συμπεριλαμβάνονται όλα τα τοιχώματα του κοιλιακού κύτους. Έτσι, συμπεριλαμβάνεται και η διαφραγματοκήλη, που ανήκει στις παθήσεις του ανώτερου πεπτικού συστήματος.

Η διαφραγµατοκήλη προκύπτει όταν το φυσιολογικό άνοιγμα που υπάρχει στο διάφραγμα για να περνάει ο οισοφάγος διευρύνεται παθολογικά, με συνέπεια τμήμα του στομάχου ή και ολόκληρος ο στόμαχος να εισέρχεται στον θώρακα, προκαλώντας χρόνια ή οξέα προβλήματα, εξηγεί ο δρ Ιωάννης Κ. Κοζαδίνος, Διευθυντής της Α΄ Ρομποτικής Χειρουργικής Κλινικής του Μetropolitan Ηospital . Αυτά προκαλούνται κυρίως λόγω της παλινδρόμησης του όξινου γαστρικού περιεχομένου στον οισοφάγο, κατάσταση που είναι γνωστή ως γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση (ΓΟΠ).

Από τη στιγμή που θα γίνει η διάγνωση της διαφραγματοκήλης από τον Γαστρεντερολόγο, η λήψη φαρμάκων που μειώνουν τη γαστρική έκκριση μπορεί να προσφέρει σημαντική ανακούφιση στον ασθενή, μειώνοντας τη γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση και τις επιδράσεις της. Δεν θεραπεύει, όμως, τη διαφραγματοκήλη αυτή καθαυτή, που αποτελεί και την αιτία του προβλήματος. Έτσι, εάν δεν υπάρχει βελτίωση των συμπτωμάτων μετά από 6 μήνες συντηρητικής αγωγής, η χειρουργική επέμβαση είναι η μόνη που μπορεί να προσφέρει οριστική θεραπεία.

Γιατί θα πρέπει να χειρουργείται ρομποτικά η διαφραγματοκήλη;
Διαθέτοντας περισσότερα από 15 έτη εμπειρίας στη Ρομποτική Χειρουργική και έχοντας πραγματοποιήσει χιλιάδες επεμβάσεις με το σύστημα daVinci, είμαστε πεπεισμένοι ότι η ρομποτική αποκατάσταση της διαφραγματοκήλης πρέπει να αποτελεί τη μέθοδο εκλογής και γι’ αυτό την προσφέρουμε σε όλους τους ασθενείς του Metropolitan Hospital.

Τα οφέλη της ρομποτικής χειρουργικής γίνονται άμεσα αντιληπτά από τους ασθενείς καθώς δεν νιώθουν μετεγχειρητικά πόνο ή δυσφορία, επιστρέφουν άμεσα στις δραστηριότητές τους και στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Έτσι, το χειρουργείο δεν είναι πλέον μια δυσάρεστη εμπειρία γι αυτούς, αλλά η αφετηρία για μια νέα ζωή, απαλλαγμένη από τα συμπτώματα της νόσου τους.

Ο ελάχιστα επεμβατικός τρόπος που πραγματοποιείται η επέμβαση δεν προέκυψε μόνον εξαιτίας της αλματώδους προόδου της ιατρικής τεχνολογίας και της συνεχούς εξέλιξης των ρομποτικών συστημάτων. Είναι, επίσης, αποτέλεσμα της απόλυτης αφοσίωσής μας στους ασθενείς και στη δέσμευσή μας να τους παρέχουμε ό,τι πιο σύγχρονο υπάρχει τόσο από άποψη ιατρικής τεχνολογίας όσο και από άποψη καινοτόμων χειρουργικών τεχνικών.

Η κάμερα υψηλής ανάλυσης (High Definition) προσφέρει μοναδική τρισδιάστατη (3D) αντίληψη του χειρουργικού πεδίου με δυνατότητα μεγέθυνσης της εικόνας έως και 20 φορές. Ταυτόχρονα, ο απόλυτος έλεγχος των χειρουργικών εργαλείων που προσφέρει το ρομποτικό σύστημα έχει ως αποτέλεσμα οι χειρισμοί ανάταξης της διαφραγματοκήλης να πραγματοποιούνται με τη μέγιστη ακρίβεια και ασφάλεια. Η φυσιολογική ανατομία αποκαθίσταται χωρίς απώλεια αίματος ή κακώσεις των ιστών και των οργάνων της περιοχής.

Επιπλέον, όταν το άνοιγμα στο διάφραγμα είναι μεγάλο και η σύγκλεισή του απαιτεί τοποθέτηση ραφών (ή ακόμα και πλέγματος), η απόλυτη εργονομία των ρομποτικών εργαλείων μας επιτρέπει να χειρουργούμε ακόμα και στα πιο δυσπρόσιτα χειρουργικά πεδία, όπως είναι η περιοχή ακριβώς κάτω από το διάφραγμα. Ξεπερνώντας τους τεχνικούς περιορισμούς της λαπαροσκοπικής χειρουργικής με τη βοήθεια της ρομποτικής τεχνολογίας, είμαστε σε θέση να ολοκληρώνουμε την επέμβαση στον μισό σχεδόν χειρουργικό χρόνο, αναίμακτα και με μηδενικό ποσοστό μετατροπής της επέμβασης σε ανοιχτή (λαπαροτομία).

Αγκαλιάζοντας τη Ρομποτική Χειρουργική από τα πρώτα της κιόλας βήματα και ακολουθώντας την εξέλιξή της όλα αυτά τα χρόνια, είμαστε περήφανοι που μπορούμε και προσφέρουμε στους Έλληνες ασθενείς υψηλότατου επιπέδου υπηρεσίες υγείας, εφάμιλλες με αυτές των μεγάλων κέντρων της Ευρώπης και των Η.Π.Α.