Μαρία.Θεοδωρίδου: Ουδείς κίνδυνος για τις εγκύους από τα εμβόλια

08/11/2021, 19:46
Μαρία.Θεοδωρίδου: Ουδείς κίνδυνος για τις εγκύους από τα εμβόλια

«Τα εμβόλια είναι ανοσογόνα και ασφαλή» για τις εγκύους είπε η Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στο πλαίσιο της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία του εμβολιασμού στην Ελλάδα.

Η κ. Θεοδωρίδου τόνισε ότι «ο φόβος της πραγματικότητας θα βοηθήσει ώστε να πειστούν οι διστακτικοί», σημειώνοντας ότι μεταξύ των ανεμβολίαστων περιλαμβάνονται έγκυες, θηλάζουσες και γυναίκες σε αναπαραγωγική ηλικία.

«Θέτουν σε κίνδυνο τον εαυτό τους και το μωρό τους σε κίνδυνο», είπε, τονίζοντας ότι «τα εμβόλια συστήνονται σε εγκύους, θηλάζουσες και γυναίκες που σκοπεύουν να τεκνοποιήσουν», καθώς δεν υπάρχει «καμία ένδειξη ότι τα εμβόλια επηρεάζουν την γονιμότητα».

Γνωστοποίησε δε ότι οι έγκυες με covid έχουν αυξημένο κίνδυνο για πρόωρο τοκετό αλλά και άλλες διαταραχές, υπογραμμίζοντας επίσης ότι οι ίδιες «κινδυνεύουν όπως τα άτομα με υποκείμενα νοσήματα».

«Οι έγκυες πρέπει να ρωτούν τους γυναικολόγους τους» και να πράττουν αναλόγως, συμπλήρωσε.

Η ίδια είπε ότι μέχρι σήμερα 8.500 θάνατοι έχουν αποτραπεί με τον εμβολιασμό.

Σχετικά με την τρίτη δόση, ανέφερε τα σημαντικά οφέλη, λόγω της αποφυγής σοβαρής νόσησης και θάνατο. Ωστόσο, όπως είπε, παρατηρείται αναβολή για την τρίτη δόση, καθώς αρκετοί θεωρούν ότι έχουν αντισώματα και τόνισε ότι τα τεστ αντισωμάτων αρκετές φορές παραπλανούν.

Αύξηση 185% στα ραντεβού 1ης δόσης

Ο γγ Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, γνωστοποίησε ότι τις τελευταίες επτά ημέρες έχουν κλειστεί 175.000 νέα ραντεβού για 1η δόση, δηλαδή μια αύξηση κατά 185% στα ραντεβού, σε σχέση με την περασμένη εβδομάδα.

Ταυτόχρονα, υπάρχει και μια αύξηση 200% στα ραντεβού για την αναμνηστική δόση, καθώς κλείστηκαν 275.000 ραντεβού αναμνηστικής δόσης.

Ο κ. Θεμιστοκλέους σημείωσε ότι «ξεπεράσαμε τους 13.130.000 εμβολιασμούς, πάνω από 6.715.000 πολίτες έχουν κάνει τουλάχιστον μια δόση, που αντιστοιχεί στο 64% του γενικού πληθυσμού και 73,5% του ενήλικου πληθυσμού». Ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι 69,2% στον γενικό πληθυσμό και 80,7% στον ενήλικο.

«Πάνω από 6.430.000 έχουν ολοκληρώσει τον εμβολιασμό τους, 61,2% του γενικού πληθυσμού και 70,2% του ενήλικου», στην Ελλάδα.

«Η Ελλάδα βρίσκεται στην έκτη θέση στον κυλιόμενο μέσο όρο επτά ημερών στους εμβολιασμούς, στη 16η θέση στους ολοκληρωμένους εμβολιασμούς και στη 17η στους εμβολιασμούς με τη μια δόση», είπε.