Θ. Πλεύρης: Δεν θα υπάρξουν περιοριστικά μέτρα για τους εμβολιασμένους

24/11/2021, 11:35
Θ. Πλεύρης: Δεν θα υπάρξουν περιοριστικά μέτρα για τους εμβολιασμένους

«Δεν θα κινδυνεύσει κανένας άνθρωπος και δεν θα αναβληθούν χειρουργεία που πρέπει να γίνουν», δήλωσε μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΣΚΑΪ ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης.

Ο ίδιος υπογράμμισε πως το υπουργείο Υγείας είναι σε συνεννόηση και με ιδιωτικές κλινικές εάν χρειαστεί να γίνουν χειρουργεία σε αυτές.

Ειδικότερα, για την Αττική τόνισε πως «δεν υπάρχει καμία αλλαγή στα προγραμματισμένα χειρουργεία» και πρόσθεσε πως με τη χθεσινή επιστολή προς τα νοσοκομεία, ουσιαστικά, «δίνεται η δυνατότητα στις διοικήσεις, εάν χρειαστεί, να περιορίσουν τα χειρουργεία».

Ωστόσο, ο κ. Πλεύρης επανέλαβε ότι ακόμα και στις επιβαρυμένες περιοχές, όπου πλέον υπάρχει μεγάλη πίεση στο σύστημα, «δεν θα κινδυνεύσει άνθρωπος, ο περιορισμός θα είναι στο απολύτως απαραίτητο».

«Σε εξαιρετικές περιπτώσεις, σε συγκεκριμένα νοσοκομεία που πιέζονται, είμαστε σε συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές να καλυφθούν και να γίνουν εκεί. Χειρουργεία δεν θα πάνε πίσω. Όλα τα έκτακτα χειρουργεία γίνονται, σε ορισμένα νοσοκομεία ειδικά συγκεκριμένων περιοχών που πιέζονται πάρα πολύ ούτως ή άλλως έχουν περιορίσει χειρουργεία και τα δίνουν σε συνεργασία με ιδιωτικές κλινικές», σχολίασε.

Χθες το υπουργείο Υγείας ζήτησε από τις διοικήσεις των υγειονομικών περιφερειών -ανάλογα με τις συνθήκες σε δημόσια και ιδιωτικά νοσοκομεία- τον περιορισμό των προγραμματισμένων τακτικών χειρουργείων ακόμη και σε ποσοστό 80%, ξεκαθαρίζοντας ότι εξαιρούνται οι εξαιρετικά έκτακτες και επείγουσες χειρουργικές επεμβάσεις και τα ειδικά νοσοκομεία. Παράλληλα, συνεχίζονται κανονικά οι εξετάσεις και οι θεραπείες σε ασθενείς με σοβαρά χρόνια νοσήματα.

Ο υπουργός Υγείας επανέλαβε για ακόμη μία φορά ότι δεν θα υπάρξουν περιοριστικά μέτρα για τους εμβολιασμένους, αφήνοντας, ωστόσο, ανοικτό το ενδεχόμενο να υπάρξουν νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους.

«Έχουμε πάρει μέτρα, θα δούμε την αποτελεσματικότητά τους και αν χρειαστεί θα παρθούν κι άλλα μέτρα», ανέφερε ο κ. Πλεύρης και συμπλήρωσε: «Έχουμε πάρει συγκεκριμένα μέτρα που στο 90% αφορούν μη εμβολιασμένους, όχι τιμωρητικά, αλλά γιατί αυτοί κινδυνεύουν. Όταν το 73% των ενήλικων είναι εμβολιασμένοι δεν θα υπάρξει lockdown. Βρισκόμαστε στην κορύφωση του τέταρτου κύματος, πιέζεται όλη η Ευρώπη και προηγούμαστε σε σχέση με άλλες χώρες».

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ