Ρινοπλαστική: Χρήσιμες πληροφορίες για την πιο δημοφιλή αισθητική επέμβαση

05/08/2022, 11:16
Ρινοπλαστική: Χρήσιμες πληροφορίες για την πιο δημοφιλή αισθητική επέμβαση

Η μύτη καταλαμβάνει την κεντρική περιοχή του προσώπου και επομένως επηρεάζει σε μεγάλο βαθμό την εικόνα μας όσον αφορά την αισθητική της. Είναι ίσως η μονή περιοχή του σώματος που δεν καλύπτεται ή καμουφλάρεται με οποιοδήποτε τρόπο, ακόμα και τη σημερινή εποχή της προστατευτικής μάσκας για τον νέο κορωνοϊό.

Μικρές ή μεγάλες, οι ατέλειες της μύτης παρασύρουν το βλέμμα του συνομιλητή μας πάνω τους, προκαλώντας δικαιολογημένη δυσφορία.

Η διόρθωση των ατελειών της είναι σχετικά εύκολη και ακίνδυνη, γεγονός που διευκολύνει τη λήψη της απόφασης για καταφυγή στην χειρουργική βελτίωσή της.

Η ρινοπλαστική είναι ίσως η συχνότερη αισθητική επέμβαση που γίνεται και στα δυο φυλά.

Το παρελθόν

Η ιστορία της ρινοπλαστικής είναι σχετικά σύντομη. Με εξαίρεση μεμονωμένες αναφορές αμφίβολης έκβασης, η ρινοπλαστική καθιερώνεται στη χειρουργική πρακτική κατά το δεύτερο μισό του προηγουμένου αιώνα.

Η πρακτική εκείνης της εποχής χαρακτηρίζεται από εργώδεις επεμβάσεις, με επώδυνη και μακρά μετεγχειρητική πορεία και υψηλό ποσοστό ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων.

Σύγχρονη ρινοπλαστική

«Μια σειρά από εξελίξεις σε διάφορους τομείς συνέβαλαν στην εκτόξευση της αποτελεσματικότητας της επέμβασης στον καινούργιο αιώνα.

Νέα εργαλεία αποτελεσματικής σχεδίασης και τελειότερης κατασκευής, ηλεκτροκίνητα μηχανήματα, με αιχμή σήμερα τον χειρουργικό υπέρηχο, βελτιωμένες και ασφαλείς τεχνικές αναισθησίας και δυνατότητα προσομοίωσης του μετεγχειρητικού αποτελέσματος (photo-shopping). Ο συνδυασμός όλων αυτών οδήγησε τη σύγχρονη ρινοπλαστική σε σίγουρα και ασφαλή μονοπάτια.

Και δεν αναφερθήκαμε στο κυριότερο. Εντατική και πλήρης εκπαίδευση των νέων ιατρών με αυξημένες ευκαιρίες για μαθητεία σε εξειδικευμένα κέντρα του εξωτερικού και εύκολη πρόσβαση για παρακολούθηση σεμιναρίων, δια ζώσης ή διαδικτυακά», επισημαίνει ο κ. Γεώργιος Αναστασόπουλος, Ωτορινολαρυγγολόγος, Διευθυντής Β´ ΩΡΛ Κλινικής του Metropolitan General.

Θέλω να αλλάξω το σχήμα της μύτης μου αλλά σκέφτομαι τις πιθανές επιπλοκές της επέμβασης και της αναισθησίας, την περίπτωση της αποτυχίας και το κόστος. Έχω άδικο;

Είναι απόλυτα υγιές να σκέπτεται κάνεις πριν αποφασίσει, αρκεί να μην τον κυριεύει ο φόβος, ο αρνητισμός, και οι άσχημες εμπειρίες προηγούμενων ετών και πρακτικών.

Ασφαλής επέμβαση

Η επέμβαση της ρινοπλαστικής είναι σήμερα απολύτως ασφαλής αρκεί να τηρηθούν στοιχειώδεις κανόνες της χειρουργικής και της αναισθησιολογίας.

Ελάχιστες επιπλοκές μπορεί να προκύψουν όπως αιμορραγία και μόλυνση και αυτές αντιμετωπίζονται σχετικά εύκολα χωρίς άλλους κινδύνους για τον άνθρωπο.

Είναι δε τέτοια η ασφάλεια της επέμβασης ώστε πολλοί άνθρωποι που σε νεαρή ηλικία απέφυγαν να κάνουν την επέμβαση έρχονται τώρα σε μεγάλη ηλικία να εκπληρώσουν το όνειρό τους.

Επιτυχία σε υψηλό ποσοστό

Στο παρελθόν, η ρινοπλαστική ήταν επέμβαση που κατά κύριο λόγο στηριζόταν στην αφαίρεση ιστών με σκοπό τη μείωση των διαστάσεων της μύτης. Αυτό, σε συνδυασμό με την μακροπρόθεσμη μετεγχειρητική ρίκνωση οδηγούσε σε εικόνες που πρόδιδαν την παρέμβαση που είχε γίνει.

Σήμερα, η προσδοκία είναι μια μύτη φυσική που να μην φαίνεται χειρουργημένη και να ταιριάζει στα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου. Και αυτό επιτυγχάνεται σε υψηλό ποσοστό με τεχνικές που περισσότερο τροποποιούν και λιγότερο αφαιρούν τους ιστούς.

Photoshop: Πώς θα φαίνεται η μύτη μετά το χειρουργείο

Η επεξεργασία της πραγματικής εικόνας της μύτης μέσω υπολογιστή έχει μεγάλη σημασία καθώς αντικειμενοποιεί τις προσδοκίες του ενδιαφερόμενου για την εμφάνισή του και τις αντίστοιχες προτάσεις του χειρουργού.

Το αποτέλεσμα αυτής της επεξεργασίας βοηθά στην εκτίμηση του αν το αποτέλεσμα του χειρουργείου, θα ταιριάζει με τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά του προσώπου.

Το photoshop είναι η συμφωνία του ενδιαφερόμενου για ρινοπλαστική με τον χειρουργό του. Δεν εγγυάται το τελικό αποτέλεσμα αλλά ο χειρουργός οφείλει τουλάχιστον να το προσεγγίσει.

Το photoshop δεν είναι άσκηση στον υπολογιστή. Οφείλει να απεικονίζει ένα ρεαλιστικό αποτέλεσμα που να ανταποκρίνεται στην πραγματική κατάσταση της μύτης και στις δυνατότητες του χειρουργού.

Πώς επιλέγω αυτόν που θα με χειρουργήσει;

Η επιλογή του κατάλληλου για να χειρουργήσει δεν είναι πάντα εύκολη. Αναμφίβολα μετράει η εικόνα που δίνει ο ίδιος ο χειρουργός προς τα έξω μέσω της ιστοσελίδας του με το βιογραφικό του και την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της δουλειάς του.

Η έντονη και συστηματική παρουσία του χειρουργού στα social media, η συγγραφή άρθρων σε εφημερίδες και περιοδικά και η συμμετοχή σε τηλεοπτικές εκπομπές, δε συνιστούν στοιχεία αποδεικτικά των χειρουργικών του ικανοτήτων αλλά σίγουρα φανερώνουν κάποιον που σμιλεύει το επαγγελματικό του προφίλ.

Αυτό που μετράει ίσως περισσότερο είναι οι αξιολογήσεις από προηγούμενους ασθενείς και οι συστάσεις από συναδέλφους ιατρούς. Θεωρείται δεδομένη φυσικά, η ύπαρξη τίτλων ειδικότητας και μετεκπαιδεύσεων, η παρακολούθηση σεμιναρίων και η συμμετοχή σε διεθνείς οργανισμούς σχετικούς με τη ρινοπλαστική στη συγκεκριμένη περίπτωση. Όλα αυτά τα στοιχεία θα πρέπει να είναι επαληθεύσιμα με στοιχειώδη αναζήτηση στο διαδίκτυο.

Πώς γίνεται η επέμβαση της ρινοπλαστικής;

«Η επέμβαση της ρινοπλαστικής γίνεται με γενική αναισθησία. Σπάνια μπορεί να προτιμηθεί η τοπική αναισθησία, κυρίως σε περιπτώσεις όπου καλούμαστε να κάνουμε μικροδιορθώσεις μετά από προηγούμενα χειρουργεία.

Η διάρκεια της επέμβασης ποικίλει ανάλογα με τη δυσκολία του περιστατικού. Μια συνήθης διάρκεια είναι 2 ώρες. Μετά την επέμβαση, ο ασθενής μπορεί να λάβει εξιτήριο μετά από λίγες ώρες ή να διανυκτερεύσει στην κλινική, και πάλι ανάλογα με την περίπτωση.

Απαραίτητη κρίνεται η λήψη αντιβίωσης μετεγχειρητικά αλλά και η προετοιμασία πριν το χειρουργείο. Επίσης, η τοποθέτηση εξωτερικού νάρθηκα για την προστασία της μύτης, ο οποίος θα αφαιρεθεί μέσα στην εβδομάδα μετά την επέμβαση. Αντιθέτως, δεν κρίνεται απαραίτητη η χρήση εσωτερικού πωματισμού με γάζες», αναφέρει ο ιατρός.

Η επέμβαση χαρακτηρίζεται γενικά από την απουσία πόνου. Ο ασθενής είναι σε θέση να επιστρέψει στην εργασία του μια εβδομάδα μετά το χειρουργείο οπότε αποκαθίσταται και η εμφάνιση του προσώπου του με την υποχώρηση του πρηξίματος.

Οι βασικές τεχνικές ρινοπλαστικής είναι δυο. Η ανοικτή και η κλειστή. Η ανοικτή ρινοπλαστική περιλαμβάνει μια μικρή τομή ανάμεσα στα ρουθούνια. Η κλειστή χρησιμοποιεί μόνο εσωτερικές τομές. Στις δύσκολες περιπτώσεις όπως είναι οι επανεπεμβάσεις μετά από αποτυχημένες ρινοπλαστικές προτιμάται η ανοικτή μέθοδος.

Είναι ακριβή η ρινοπλαστική επέμβαση;

«Η Ελλάδα αποτελεί πλέον κέντρο αναφοράς σε ευρωπαϊκό επίπεδο για πολλές χειρουργικές επεμβάσεις και άλλες ιατρικές πράξεις. Ειδικά όσον αφορά τη ρινοπλαστική δεχόμαστε πληθώρα περιστατικών τόσο από περισσότερο αναπτυγμένες χώρες της Ευρώπης, γεγονός που φανερώνει ότι είμαστε ιδιαίτερα αποτελεσματικοί με επιτυχίες στα περιστατικά μας, όσο και από οικονομικά ασθενέστερες χώρες της Βαλκανικής και της Ανατολικής Ευρώπης και Ασίας που σημαίνει ότι είμαστε αρκετά προσιτοί σε οικονομικό επίπεδο.

Η επέμβαση της ρινοπλαστικής, χωρίς να είναι αναγκαία για την υγεία μας, θα μας προσθέσει ομορφιά, αυτοπεποίθηση και τη δύναμη που χρειαζόμαστε για ένα νέο ξεκίνημα», καταλήγει ο κ. Αναστασόπουλος.