Παπατζήδες κάνουν παιχνίδι στο Ταμπλό

13/05/2018, 22:11
Παπατζήδες κάνουν παιχνίδι στο Ταμπλό

Τα κερδοσκοπικά παιχνίδια δεν είναι άγνωστα στην Ελλάδα. Όσοι ασχολούνται με τη χρηματιστηριακή αγορά τα παρατηρούν συνεχώς στο ταμπλό. Τα βλέπουμε και τις τελευταίες ημέρες πάνω σε διάφορες μετοχές. Εκθέσεις, ακόμα και φήμες, επηρεάζουν μετοχές του ελληνικού χρηματιστηρίου. Θα πρέπει να παρατηρήσουμε ότι παρά τις επιθετικές – κερδοσκοπικές κινήσεις ορισμένων δεν έχουμε δει να απλώνεται ένα πλέγμα προστασίας τόσο προς τις εταιρείες όσο και προς τους μετόχους.

Τα αναπάντητα ερωτήματα


Οι εκθέσεις του αμερικανικού fund QCM για τη Folli Follie θα πρέπει να μας απασχολήσουν πιο βαθιά. Πρώτον, γιατί ένα fund που δεν έχει μεγάλο ενεργητικό ασχολείται με έναν μεγάλο όμιλο. Έψαξε, ξεψάχνισε και έβγαλε τρεις εκθέσεις για τη Folli Follie. Έναν όμιλο που είχε μέχρι την προηγούμενη εβδομάδα κεφαλαιοποίηση πάνω από 1 δισ. ευρώ.


Αυτό κάτι πρέπει να μας λέει. Γιατί δεν ασχολήθηκε με κάποια άλλη μεγάλη εισηγμένη; Γιατί δεν έβγαλε έκθεση για τη ΜΟΗ, για την Jumbo ή για τα ΕΛ.ΠΕ.;


Αν είναι μόνο μια κερδοσκοπική κίνηση για να σορτάρει τη μετοχή της FF, την επέλεξε τυχαία; Ενδεχομένως όχι. Φαίνεται πως ο όμιλος πιάστηκε στον «ύπνο». Οι αντιδράσεις του δεν ήταν ακαριαίες. Δεν έδωσε σαφείς εξηγήσεις στα ερωτήματα της QCM αναφορικά με τα σημεία παρουσίας της εταιρείας ανά τον κόσμο και τα οικονομικά του μεγέθη.


Οι αντιδράσεις χωρίς αποτέλεσμα


Εδώ που τα λέμε, η εταιρεία πήρε μια απόφαση: να ξεκινήσει ένα προγραμμα επαναγοράς ιδίων μετοχών με ανώτατο όριο τις 6.636.413 μετοχές. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί στο 10% του μετοχικού κεφαλαίου. Ωστόσο, τέτοια προγράμματα γίνονται από μια εταιρεία για να βγάλει κέρδος και όχι για να στηρίξει τη μετοχή της. Αυτό δείχνει ανησυχία στο επενδυτικό κοινό και ότι οι κερδοσκοπικές κινήσεις που καταγγέλλει ενδεχομένως να φοβάται ότι θα συνεχιστούν. Το πρόγραμμα αυτό, μάλιστα, θα κρατήσει έως το 2019.


Οι «επιθέσεις» μέσω… φημών


Τις τελευταίες ημέρες, μάλιστα, παρατηρήσαμε και κάτι ακόμα: limit down σε μετοχές που υπήρχε η φήμη ότι θα είναι οι… νέες Folli Follie. Ότι, δηλαδή, το ίδιο αμερικανικό fund θα έβγαζε έκθεση για εταιρείες του ομίλου Κόκκαλη. Και αυτό αποτυπώθηκε στο ταμπλό, για την Intralot και την Intrakat. Σε αυτή την περίπτωση, όμως, τα πράγματα κύλησαν διαφορετικά. Η αντίδραση της Intralot ήταν άμεση, σε συνδυασμό και με τη διάψευση από πλευράς QCM ότι δεν έχει ασχοληθεί με καμμία άλλη ελληνική εισηγμένη πέραν της FF.


Τα παιχνίδια κερδοσκοπίας στις τράπεζες


Δεν θα πρέπει να ξεχνάμε ότι κερδοσκοπικές κινήσεις είχαμε πολλές φορές τα τελευταία χρόνια στο ΧΑΑ. Στο επίκεντρο είχαν βρεθεί οι τράπεζες. Σορτάκηδες και κερδοσκόποι «πόνταραν» στις τραπεζικές μετοχές. Από φήμες που φρόντισαν να κυκλοφορήσουν μέχρι και επιθέσεις για λόγους που ουδέποτε επιβεβαιώθηκαν. ΜΜΕ της χώρας μας, για παράδειγμα, ακολουθώντας συγκεκριμένα συμφέροντα, έγραφαν συνεχώς ότι οι τράπεζες θα χρειαστούν κεφαλαία, θα αποτύχουν στα τεστ αντοχής, ή ο,τι άλλο χρειάζονταν για να κρατούν «ζέστη» την κίνηση στο ταμπλό του χρηματιστηρίου. Και όταν ερχόταν το… πλήρωμα του χρόνου «ανακάλυπταν» μια νέα εξέλιξη που τους έδινε… χρόνο στις εκτιμήσεις τους. Μόνο και μόνο για να μπορούν να επωφελούνται από τις τραπεζικές μετοχές. Ξένοι σόρταραν άγρια τις μετοχές των τραπεζών με στόχο να αποκομίσουν κέρδη. Αυτή είναι η «ωμή» πραγματικότητα, όλοι την παρακολουθούσαν αλλά κανένας δεν έκανε κάτι για να το σταματήσει.


Ο (ανύπαρκτος) ρόλος της Επ. Κεφαλαιαγοράς


Σε όλα τα παραπάνω ένας ήταν απών: η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Από ελέγχους έχουμε χορτάσει τα τελευταία χρόνια. Αποτέλεσμα δεν έχουμε δει. Τόσα χρόνια βλέπουμε τις κερδοσκοπικές επιθέσεις στις τραπεζικές μετοχές και κάποια πρόστιμα που έχουν πει όχι μόνο δεν είναι αποτρεπτικά για τους κερδοσκόπους, αλλά δίνουμε και το σήμα ότι και να σορτάρει κάποιος άγρια μια μετοχή, δεν θα γίνει και τίποτα…


Κάναμε αμάν για να φτιάξουμε και τον ειδικό λογαριασμό για να μπαίνουν τα πρόστιμα που επιβάλλει η Επιτροπή. Ωστόσο, υπάρχει ένα μεγάλο ερώτημα: Γιατί η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς δεν έκανε προσωρινή αναστολή στη μετοχή της Folli Follie όταν είδε ότι «σκάει» το ένα limit down μετά το άλλο; Γιατί δεν προστάτεψε τους μετόχους της εταιρείας από την κατρακύλα της μετοχής; Περίμενε να χάσει σχεδόν τη μισή της κεφαλαιοποίηση; (Όπως και την έχασε…)


Οι παρεμβάσεις της δεν πρέπει να περιορίζονται μόνο στους ελέγχους (που, φυσικά, και πρέπει να γινονται), αλλά πρέπει να λαμβάνει αποφάσεις άμεσα, ακαριαία. Αυτό δεν το έχουμε δει ούτε στην περίπτωση των τραπεζών ούτε στη Folli Follie.


Τα ερωτήματα, όμως, παραμένουν.