ΕΥΔΑΠ: Εκτίναξη 300% του EBITDA στο εξάμηνο – Καθαρά κέρδη 17,1 εκατ. ευρώ

Μπάμπης Πολίτης
Ενίσχυση των εσόδων, της κερδοφορίας και των ταμειακών ροών της σημείωσε η ΕΥΔΑΠ κατά το α’ εξάμηνο του 2026. Ειδικότερα, ο κύκλος εργασιών αυξήθηκε κατά 17,3%, το EBITDA ανήλθε σε 42,6 εκατ. ευρώ, με εκρηκτική αύξηση 300%, και η εταιρεία επέστρεψε σε κερδοφορία, καταγράφοντας παράλληλα θετικές λειτουργικές ταμειακές ροές.
Όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, η ισχυρότερη χρηματοοικονομική της βάση στηρίζει την επιτάχυνση του επενδυτικού προγράμματος και την επόμενη φάση του εταιρικού μετασχηματισμού. Οι συνολικές επενδύσεις ανήλθαν σε 43,2 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 22% έναντι του α’ εξαμήνου 2025.
Η συνολική κατανάλωση νερού διαμορφώθηκε σε 192,7 εκατ. κ.μ., μειωμένη κατά 1,7% σε σχέση με το α΄ εξάμηνο του 2025. Η τιμολογημένη κατανάλωση παρέμεινε ουσιαστικά σταθερή στα 139,3 εκατ. κ.μ., με οριακή μείωση 0,1%.
Τα συνολικά τιμολογημένα έσοδα ανήλθαν σε €178,0 εκατ., αυξημένα κατά 17,4%. Η συμμετοχή των παγίων στα συνολικά τιμολογημένα έσοδα αυξήθηκε σε 17,7%, από 9,0% το Α΄ εξάμηνο του 2025, ενισχύοντας το σταθερό σκέλος των εσόδων της Εταιρείας.
Κύκλος εργασιών και νέα τιμολογιακή βάση
Ο κύκλος εργασιών της Εταιρείας αυξήθηκε κατά €29,9 εκατ. ή 17,3% και διαμορφώθηκε σε €203,2 εκατ., έναντι €173,3 εκατ. το Α΄ εξάμηνο του 2025. Από τις κύριες δραστηριότητες ύδρευσης και αποχέτευσης, τα έσοδα αυξήθηκαν συνολικά κατά €30,2 εκατ. ή 18,9%.
• Τα έσοδα από παροχή νερού και σχετιζόμενες υπηρεσίες αυξήθηκαν κατά €19,1 εκατ. ή 17,6%, σε €127,4 εκατ.
• Τα έσοδα από υπηρεσίες αποχέτευσης αυξήθηκαν κατά €11,1 εκατ. ή 21,6%, σε €62,6 εκατ.
Τα συνολικά τιμολογημένα έσοδα από πώληση νερού και δικαιώματα χρήσης υπονόμων αυξήθηκαν κατά 17,4%, σε €178,0 εκατ.
Η νέα τιμολογιακή δομή τέθηκε σε ισχύ από την 1η Ιανουαρίου 2026 και περιλαμβάνει αναπροσαρμογή του παγίου ύδρευσης, μεταβολές σε επιμέρους κατηγορίες τιμολογίου και εισαγωγή παγίου δικαιώματος χρήσης αποχέτευσης.
Προοπτικές β’ εξαμήνου 2026
Κατά το β’ εξάμηνο του 2026, η ΕΥΔΑΠ αναφέρει ότι θα συνεχίσει την εκτέλεση του επιχειρησιακού και επενδυτικού σχεδιασμού, με προτεραιότητα:
• την αναβάθμιση των υποδομών ύδρευσης και αποχέτευσης και την πρόοδο των έργων της Ανατολικής Αττικής,
• την ενίσχυση της υδατικής ανθεκτικότητας και της επιχειρησιακής συνέχειας,
• τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ενεργειακή αποδοτικότητα,
• την προετοιμασία για την εφαρμογή του Ν. 5325/2026 και την αξιολόγηση των οργανωτικών, λειτουργικών και επενδυτικών απαιτήσεων της διεύρυνσης.
Σχολιάζοντα τα αποτελέσματα ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΕΥΔΑΠ, Χάρης Σαχίνης δήλωσε:
«Τα αποτελέσματα του Α΄ εξαμήνου 2026 σηματοδοτούν την επιστροφή της ΕΥΔΑΠ στην κερδοφορία και την επιτάχυνση των επενδύσεών της. Η εφαρμογή του νέου ρυθμιστικού και τιμολογιακού πλαισίου ενισχύει τη χρηματοοικονομική μας θέση και τη δυνατότητά μας να υλοποιούμε τον μακροπρόθεσμο σχεδιασμό μας.
Προτεραιότητά μας είναι η οικονομική αυτή ενίσχυση να μετατρέπεται σε έργα που διασφαλίζουν την αξιόπιστη υδροδότηση, αναβαθμίζουν τις υπηρεσίες ύδρευσης και αποχέτευσης και θωρακίζουν τις υποδομές απέναντι στην κλιματική αλλαγή. Με επενδύσεις €43,2 εκατ. στο εξάμηνο, αυξημένες κατά 22%, προχωρούμε στην υλοποίηση αυτής της δέσμευσης. Παράλληλα, προετοιμάζουμε τη διεύρυνση των δραστηριοτήτων μας, με στόχο να επεκτείνουμε τα οφέλη της τεχνογνωσίας μας σε περισσότερες περιοχές και να δημιουργήσουμε διατηρήσιμη αξία για την κοινωνία και τους μετόχους μας».




















