«Διαφήμιση» από την JP Morgan για το recovery story της Ελλάδας

17/01/2020, 19:26
1

«Μάρκετινγκ» υπέρ των αναδυόμενων αγορών- συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας- έχει αναλάβει η JP Morgan εντός του Φεβρουάριου, όπως αποκάλυψαν αναλυτές του οίκου προς τις ελληνικές τράπεζες, κατά το διήμερο συνέδριο στο Λονδίνο. Μάλιστα, το πρώτο ενδιαφέρον προέκυψε άμεσα καθώς διακινήθηκαν σημαντικά πακέτα της Alpha bank, Εθνικής και Εurobank.

Σύμφωνα με Έλληνες τραπεζίτες, απο αυτό το marketing προκύπτουν και αγορές πακέτων μετοχών καθώς είναι αρχή του χρόνου και αρκετοί κάνουν τις πρώτες τοποθετήσεις τους.

“Οι αναλυτές της JΡ Morgan είναι θετικοί για την Ελλάδα καθώς την θεωρούν ως ιστορία ανάκαμψης (recovery story). Εντός του Φεβρουαρίου ο αμερικανικός οίκος θα ξεκινήσει ένα marketing για τις αναδυόμενες αγορές καθώς είναι αρχή της χρονιάς και οι διαχειριστές προχωρούν στις τοποθετήσεις τους. Ετσι αναμένεται το ενδιαφέρον να αυξηθεί και συνήθως αυτά τα πράγματα κορυφώνονται εκεί που δεν το περιμένεις” αναφέρει στέλεχος ελληνικής Τράπεζας που συμμετείχε στο συνέδριο της JΡ Μorgan στο Λονδίνο.

Την ίδια άποψη έχει κι ένας ξένος επενδυτής στην Ελλάδα ο οποίος αυτή την περίοδο υποδέχεται στην Ελλάδα ομάδες επενδυτών που θέλουν να συμμετάσχουν στο ελληνικό fund, αλλά και να προχωρήσουν σε σύναψη συμφωνιών στην Ελλάδα. Κατά την γνώμη του, αφού το θέμα της Κίνας – σχετικά με το εμπόριο- οδεύει προς συμφωνία με τις ΗΠΑ, οι ξένοι διαχειριστές είναι απελευθερωμένοι και μπορούν να αναλάβουν περισσότερο ρίσκο αφού οι αγορές είναι ήρεμες, μια βασική προϋπόθεση προκειμένου να προχωρήσουν και οι ελληνικές τιτλοποιήσεις κόκκινων δανείων στις τράπεζες.

Η Alpha bank στο επίκεντρο λόγω της πώλησης του Galaxy

Ακριβώς, όπως συνέβη το 2019 και με την Eurobank , στο project Cairo, έτσι και η Αlpha bank βρίσκεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος των επενδυτών λόγω της σημαντικής μείωσης του όγκου των κόκκινων δανείων κατά 12 δισ. ευρώ. Αυτή η μείωση η οποία αναμένεται να δώσει ώθηση στην κερδοφορία γι αυτο και αναμένεται ενδιαφέρον για τους επενδυτές.

Επιπρόσθετα η επικείμενη αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας σε συνδυασμό με μια απονομή της επενδυτικής βαθμίδας κάνει τους επενδυτές να είναι συγκεντρωμένοι προς τις μετοχές των ελληνικών τραπεζών.

Το ενδιαφέρον, μάλιστα, στοιχείο για τους ξένους επενδυτές είναι ότι η πώληση του πακέτου αναμένεται άμεσα εντός του 2020 και όχι τον επόμενο χρόνο. Μέχρι το τέλος Μαρτίου αναμένονται οι μη δεσμευτικές προσφορές για το Galaxy και σύμφωνα με τα όσα λένε ξένοι επενδυτές το παρόν θα δώσουν όλοι οι μεγάλοι οίκοι της αγοράς των κόκκινων δανείων.