Ενισχύεται το επενδυτικό ενδιαφέρον για τραπεζικά ομόλογα

22/01/2020, 08:04
1

Το παράθυρο ευκαιρίας που δίνει η πτώση της απόδοσης των ομολόγων επιχειρούν να εκμεταλλευθούν οι ελληνικές τράπεζες προκειμένου να εκδώσουν νέα ομόλογα με χαμηλότερα επιτόκια.

Το κόστος δανεισμού για τις ελληνικές τράπεζες υποχωρεί

Το ομόλογο της Εθνικής Τράπεζας που εκδόθηκε πριν από μερικούς μήνες είχε κουπόνι 8,25% και τώρα κινείται με απόδοση 4,5-5% καθώς η τιμή του είναι στις 114,9 – 115 μονάδες βάσης.

Αντίστοιχα, το ομόλογο της Τράπεζας Πειραιώς που είχε εκδοθεί με κουπόνι 9,75% τώρα κινείται στις 106,9 μονάδες με την τρέχουσα απόδοση στο 7%.

Η διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς ενδέχεται να αδράξει την ευκαιρία και να εκδώσει νέο ομόλογο – το οποίο θα αντικαταστήσει το παλαιότερο με χαμηλότερο επιτόκιο.

Μάλιστα, εαν πέσει κάτω από το 6,5% τότε η Τράπεζα Πειραιώς απο το νέο ομόλογο θα έχει τα κεφάλαια προκειμένου να αποπληρώσει το Ταμείο χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Αlpha bank – Eurobank

Με οδηγό την απόδοση του ομολόγου της Εθνικής, η Αlpha bank προσανατολίζεται να εκδώσει ομόλογο Tier με ένα κουπόνι το οποίο να κινείται στην περιοχή του 4,5-4%.

Το κάλεσμα της Alpha bank προς τους ομολογιούχους τοποθετείται μετά την επικείμενη έξοδο της Ελλάδας στις αγορές.

Σε ανάλογη έκδοση ομολόγου Tier ΙΙ αναμένεται να προχωρήσει και η Eurobank η οποία θέλει να επιτύχει ένα επιτόκιο κοντά στο 4%.