2023 προκλήσεις με μοντέρνες ηγεσίες στην Ε.Ε.

04/01/2023, 13:25
2023 προκλήσεις με μοντέρνες ηγεσίες στην Ε.Ε.

Οι προεδρικές εκλογές στην Κύπρο και οι εθνικές στην Ελλάδα θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις στο μέλλον

Γράφει ο Κων/νος Σ. Μαργαρίτης
δημοσιογράφος

Η νέα χρονιά θα ξεκινήσει με προβλήματα που επιζητούν άμεση λύση για την καθημερινότητα των πολιτών. Η νόσος covid-19 προκαλεί μεγάλη αναστάτωση σε όλες τις κοινωνικές ομάδες, που αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους.

Το Κυπριακό είναι ένα θέμα που απαιτεί λεπτούς χειρισμούς και υψηλή διπλωματία. Οι λαοί θέλουν την ανεξαρτησία τους και σε καμία περίπτωση ο περήφανος λαός της Κύπρου δε θα δεχτεί συμβιβασμούς και υποχωρήσεις.

Οι προεδρικές εκλογές στην Κύπρο και οι εθνικές στην Ελλάδα θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό τις εξελίξεις στο μέλλον. Καλούνται οι νέες ηγεσίες να βρουν λύσεις και να προχωρήσουν με τόλμη στα σχέδια τους.

Η Ελλάδα καλείται να αναλάβει πρωτοβουλίες και να απαιτήσει τη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού ζητήματος. Η Τουρκία προκαλεί και απειλεί. Οι παραβιάσεις είναι καθημερινές και πολλές.

Οι εκλογές, για την ανάδειξη νέου Προέδρου, στο όμορφο νησί σε λίγες ημέρες, θα μας δείξουν την επιλογή του λαού. Στρατηγική και εξωστρέφεια θα καθορίσουν το μέλλον της Κύπρου.

Η εκτόξευση μιας χώρας εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις επενδύσεις που προσελκύει η κάθε χώρα και τη καθιστά ελκυστική στα νέα κεφάλαια. Στην πατρίδα μας δεν έχουμε αξιοποιήσει ακόμη, σε μεγάλο βαθμό, τη δυναμική αυτή. Οφείλουμε να λειτουργήσουμε με σύγχρονο management και να αξιοποιήσουμε το προφίλ της πατρίδας μας.

Οι επενδυτές βλέπουν με θετική οπτική την δυναμική της οικονομίας στην Ελλάδα και ετοιμάζονται να προχωρήσουν σε ουσιαστικές κινήσεις. Η σωστή άσκηση της διπλωματίας έφερε αποτελέσματα και ενίσχυσε την εξωστρέφεια της χώρας μας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, καλείται το 2023, να προχωρήσει σε χρηματοδοτικές πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν τους πολίτες της Ε.Ε. να ζήσουν με αξιοπρέπεια και να ξεπεράσουν τα προβλήματα που έφερε η πανδημία. Να δώσει λύσεις στην καθημερινότητα και να απεγκλωβιστεί από την ατελείωτη γραφειοκρατία.

Είναι η στιγμή των τολμηρών αποφάσεων. Το Ταμείο Ανάκαμψης προσφέρει την ευκαιρία για μεγάλες αλλαγές σε όλα τα επίπεδα.

Η έλλειψη αλληλεγγύης μεταξύ των κρατών - μελών της Ε.Ε. οδηγεί σε εσφαλμένες πολιτικές πρωτοβουλίες.

Τα δεδομένα αλλάζουν και τα χρονοδιαγράμματα πιέζουν ασφυκτικά. Η ηγεσία της Ε.Ε. καλείται να πάρει ρεαλιστικές αποφάσεις που θα επιτρέψουν στα κράτη - μέλη της Ε.Ε. να οδηγήσουν τους λαούς τους σε σταθερό ευρωπαϊκό προσανατολισμό.

Η οικονομική κρίση είναι παγκόσμια και δεν έχει τελειώσει. Οι ηγεσίες είναι αδύναμες και δε μπορούν να ανταποκριθούν στις υψηλές προκλήσεις που έχουν μπροστά τους.

Η Ευρώπη έχει μπροστά της μεγάλη ανηφόρα και οφείλει να δείξει ότι μπορεί να ανταποκριθεί στα νέα δεδομένα.

Η Ελλάδα να τρέξει τις μεταρρυθμίσεις και να παίξει ισχυρότερο ρόλο στο σκληρό πυρήνα της Ευρωζώνης.

Η νέα χρονιά προκαλεί και απαιτεί εγρήγορση και ταχύτητα.