«Efharisto poli file»

21/02/2023, 18:52
«Efharisto poli file»

«Δεν θέλουμε πόλεμο, θέλουμε να ευημερήσουμε. Όχι μόνοι, μαζί με τους γείτονές μας»

Γράφει η Πηνελόπη Παναγιωτοπούλου
Εκπαιδευτικός - Πολιτευτής με τη Ν.Δ.

Η Ελλάδα τείνει χείρα βοηθείας και στέκεται δίπλα στην Τουρκία που δοκιμάζεται και σωστά.

Έχουμε δοκιμαστεί και ξέρουμε, πονάμε και εμείς, καταλαβαίνουμε. Η κίνησή μας αυτή γίνεται με ηθική ευαισθησία και με πραγματικό αλτρουιστικό κίνητρο. Οι δύο λαοί δεν έχουν τίποτα να χωρίσουν. Η ανθρώπινη ζωή κοστίζει το ίδιο σε όποια πλευρά του Αιγαίου κι αν βρίσκεται.

Τα αντανακλαστικά του Κυριάκου Μητσοτάκη αστραπιαία, ένδειξη ευαισθησίας, ευθύνης, ανθρωπιάς, χωρίς υπολογισμούς και «meetings» - Ηγεσία με ήθος, παράδειγμα για κάθε Έλληνα.

Η Ελλάδα πρώτη, κοντά σε δοκιμαζόμενες ψυχές, εν μέσω παραβιάσεων. Η Αθήνα, που βρίσκεται εντός του βεληνεκούς των τουρκικών πυραύλων Typhoon, απέδειξε ότι η Αντιόχεια βρίσκεται εντός της εμβέλειας της ελληνικής ΕΜΑΚ (και πιο μακριά αν χρειαστεί).

Ο τουρκικός λαός το αναγνώρισε, με το «Efharisto poli file» έδωσε το μήνυμα στους λαϊκιστές της χώρας του που «θέλουν να έρθουν ξαφνικά μια νύχτα». Ίσως καταφέρει να τους ξαποστείλει ξαφνικά μια Κυριακή στην κάλπη σύντομα.

Εμείς ξαποστείλαμε τον λαϊκισμό, αφού πονέσαμε πολύ, πριν τρία χρόνια και περάσαμε από την ντροπή στην περηφάνια. Ευχόμαστε να τα καταφέρουν και οι γείτονες Τούρκοι, καλό για όλους μας είναι και κυρίως για τους ίδιους. Η Ελλάδα δεν φοβάται πλέον, είναι θωρακισμένη, οικονομικά, πολιτικά, αμυντικά, γεωπολιτικά και ηθικά. Η χώρα μας έχει ξεκάθαρες θέσεις και «κόκκινες γραμμές» στα ελληνοτουρκικά ζητήματα, είναι ψύχραιμη, ζυγίζει, αντιδρά μετρημένα όταν προκαλείται, έχει στρατηγική. Η ελληνική εξωτερική πολιτική έχει πλέον βάθος και περιεχόμενο, το απέκτησε την τελευταία τριετία. Η εθνική άμυνα θωρακίζεται και η χώρα θα εξακολουθεί να ενισχύεται και να χτίζει τις διεθνείς συμμαχίες της: Si vis pacem, para bellum, αν θέλεις να έχεις ειρήνη πρέπει να προετοιμάζεσαι για πόλεμο.

Όσα μας χωρίζουν με τους γείτονές μας ζητάμε να μπουν στο τραπέζι του διαλόγου - να επιλυθούν με γνώμονα το Διεθνές Δίκαιο και κυρίως με σεβασμό στις αρχές της καλής γειτονίας.

Δεν θέλουμε πόλεμο, θέλουμε να ευημερήσουμε. Όχι μόνοι, μαζί με τους γείτονές μας.

Sağlık arkadaşı (Υγεία φίλε)