Η κανονικότητα του Α. Τσίπρα ισοδυναμεί με την παράνοια της υπερφορολόγησης

22/05/2018, 13:17
Η κανονικότητα του Α. Τσίπρα ισοδυναμεί με την παράνοια της υπερφορολόγησης

Γράφει η Βασιλική Σουλαδάκη, διεθνολόγος

Τελειώνει το τρίτο μνημόνιο, όμως έχει ήδη συμφωνηθεί και εφαρμόζεται το τέταρτο μακράς διαρκείας μνημόνιο που δεν περιλαμβάνει νέο δάνειο με ευνοϊκά επιτόκια αλλά μόνο πολύ αυστηρούς δημοσιονομικούς όρους και αυστηρό μηχανισμό εποπτείας. Η κυβέρνηση έχει ήδη δεσμεύσει τη χώρα σε υψηλό πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ κάθε χρόνο μέχρι και το 2022 και περί το 2,4% του ΑΕΠ κάθε χρόνο από το 2023 μέχρι το 2060! Η απόφαση της κυβέρνησης να καταστήσει επίκεντρο της πολιτικής της την επίτευξη υπερπλεονάσματος μέσα από την υπερφορολόγηση, τη μείωση των δημοσίων επενδύσεων και τη μη εξόφληση ληξιπρόθεσμων οφειλών του δημοσίου σε επιχειρήσεις και ιδιώτες έχει ως αποτέλεσμα το «στέγνωμα» της οικονομίας και την καθήλωση σε αναιμικό ρυθμό ανάπτυξης. Είναι τραγικό να δηλώνει η κυβέρνηση ικανοποιημένη επειδή δίνει μικροεπιδόματα σε κοινωνικές ομάδες που εξαθλιώνει η αντιαναπτυξιακή αυτή πολιτική, η οποία παρεμποδίζει τις επενδύσεις και την ουσιαστική μείωση της ανεργίας.

Οι σημερινοί φόροι δεν αρκούν στον κ. Τσακαλώτο. Θέλει κι άλλους. Για τον λόγο αυτό προφανώς συμφώνησε και στη μείωση του αφορολόγητου στις 5.700 ευρώ από τις αρχές του 2020. Δεν βρίσκει ο κ. Τσακαλώτος τη φορολογία «υπερβολικά υψηλή». Ας ρωτήσει όμως και τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους μισθωτούς, τους καταστηματάρχες, όλους εκείνους που νυχθημερόν δουλεύουν για να πληρώνουν φόρους. Η μείωση της φορολογίας είναι απαραίτητος όρος και για την ανάπτυξη.
Αλλά αυτά είναι ψιλά γράμματα για τους ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ. Και σαν να μην έφθαναν όλα αυτά, η κυβέρνηση του Α. Τσίπρα αποφάσισε να επιβάλλει επιπλέον φόρο 2-6%, με αναδρομική ισχύ, στις συσκευές που αναπαράγουν πληροφορία. Η χώρα που βρίσκεται στην τελευταία θέση των εφαρμογών της ψηφιακής οικονομίας χαρατσώνει 24 φορές παραπάνω τα προϊόντα και τις υπηρεσίες των τεχνολογιών που μπορούν να τη βγάλουν στο ξέφωτο της ανάπτυξης. Αντίθετα, η Βουλγαρία, η Δανία, η Εσθονία, η Βρετανία, η Ιρλανδία, η Κύπρος, η Λιθουανία, το Λουξεμβούργο, η Μάλτα, η Πολωνία και η Φινλανδία έχουν μηδενικό φόρο.

Η υποκρισία Τσίπρα να παριστάνει σε συνέδρια τον υποστηρικτή της καινοτομίας και της νέας τεχνολογίας, συντρίβεται στην κυνική του απόφαση να υπερφορολογήσει τα προϊόντα της 4ης βιομηχανικής επανάστασης. Η κανονικότητα του Α. Τσίπρα ισοδυναμεί με την παράνοια της υπερφορολόγησης.