Βασίλης Κορκίδης: «Άθλος» η βελτίωση της παγκόσμιας εικόνας της οικονομίας της χώρας μας

17/11/2019, 15:20
1

Η αναβάθμιση του αξιόχρεου της χώρας, των τραπεζών, καθώς και η συγκατάθεση του ESM και EFSF για την εξόφληση των ακριβών δανείων του ΔΝΤ, ήταν αποτέλεσμα συνδυασμένων ενεργειών της κυβέρνησης για την οικονομία, κατά το πρώτο τετράμηνο της διακυβέρνησης της. Την ώρα που τα ομόλογα διεθνώς δέχονται ισχυρές πιέσεις υπό τη σκιά μιας νέας παγκόσμιας ύφεσης, για τη τελική έκβαση του Brexit και του διεθνούς εμπορικού πολέμου, τα ελληνικά ομόλογα λόγω επενδυτικής αισιοδοξίας διατηρούν τα κέρδη τους. Για την Ελλάδα και την οικονομία, ωστόσο, τα οφέλη δεν περιορίζονται εκεί, αλλά είναι πολλαπλάσια. Με το θετικό «μήνυμα» που εκπέμπει η κυβέρνηση διεθνώς διατηρείται το κόστος δανεισμού στις αγορές σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα και ανοίγει ο δρόμος για τη βελτίωση της μεσοπρόθεσμης βιωσιμότητας του δημόσιου χρέους. Ενισχύονται κατά συνέπεια οι προσδοκίες ότι οι Ευρωπαίοι εταίροι θα αποδεχθούν το ελληνικό αίτημα για χαμηλότερους στόχους στα πρωτογενή πλεονάσματαα από το 2021. Οι προσδοκίες αυτές με τη σειρά τους θα μπορούσαν να ανοίξουν ακόμη περισσότερο όρεξη των επενδυτών για τα ελληνικά ομόλογα λόγω καλύτερων αποδόσεων και να οδηγήσουν σε περαιτέρω πτώση του επιτόκιου του ελληνικού 10ετους που κινείται σήμερα σε επίπεδα ιστορικού χαμηλού.

Ο δρόμος είναι βεβαίως ακόμη μακρύς και τα εμπόδια δεν έχουν φύγει, όμως οι αποφάσεις για επενδυτικές και φορολογικές μεταρρυθμίσεις μπορούν το 2020 να λειτουργήσουν ως ελατήριο για την υπερπήδησή τους. Επιμονή στις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις, πειθαρχία στο οικονομικό σχέδιο και στις συμφωνίες με τους πιστωτές, είναι αυτά που πρέπει να γίνουν για να αξιοποιηθεί η ευκαιρία, που δίνεται. Περιθώρια για εφησυχασμό και αποκλίσεις δεν υπάρχουν, μόνο ένα ευνοϊκότερο κλίμα, που επιτρέπει στο οικονομικό επιτέλειο να κινηθεί με μεγαλύτερη ταχύτητα. 

Το βλέμμα όλων είναι στραμμένο και στο φλέγον ζήτημα των κόκκινων δανείων και στο πόσο αποτελεσματικός θα αποδειχθεί ο «άθλος του Ηρακλή» στην αντιμετώπιση της μείωσης των κόκκινων από τα 82 δις ευρώ το 2018, σε 75 δις ευρώ στο τέλος του έτους και με στόχο μα μειωθούν άλλα 53 δις ευρώ το 2021. Για τους οίκους αξιολόγησης η σταθερότητα σε μεταρρυθμίσεις, η προσήλωση σε επενδύσεις και η επιτυχία του «Ηρακλή» με τιτλοποίηση 30 δις ευρώ κόκκινων δανείων σημαίνουν  νέες αναβαθμίσεις και κατάκτηση της πολυπόθητης επενδυτικής βαθμίδας BBB- σε περίπου 1,5 χρόνο από σήμερα. Ας μη ξεχνάμε ότι απέχουμε ακόμη τρία σκαλοπάτια, όταν η Πορτογαλία χρειάστηκε τρία χρόνια για να ανακτήσει δύο βαθμίδες. Για τους Ευρωπαίους εταίρους η αναβάθμιση του αξιόχρεου και των τραπεζών σημαίνει εμπιστοσύνη ότι η χώρα μπορεί να ανταποκριθεί στις δανειακές υποχρεώσεις της και με χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα. Κατ´επέκταση, για την ελληνική οικονομία χαμηλότερα πλεονάσματα σημαίνουν πολύ περισσότερες ανάσες για ανάπτυξη. Η αποπληρωμή των ακριβών δανείων του ΔΝΤ θα μειώσει το εξωτερικό χρέος κατά 3%, ενώ σε συνδυασμό με την υποχώρηση των επιτοκίων δανεισμού κατά 72% χαμηλότερα, θα ανοίξει ο δρόμος για μείωση των πλεονασμάτων κατά 1-1,3%, δηλαδή στα επίπεδα του 2,2-2,5%.

Η βελτίωση της παγκόσμιας εικόνας της οικονομίας της χώρας μας σε 4 μήνες είναι ένας «άθλος» και όλα δείχνουν πως τα επόμενα 4 χρόνια, σε κάθε επίπεδο, μπορούμε ως χώρα να πετύχουμε πολλούς άθλους ακόμα!