«Georgia O’Keeffe, Photographer» στο Museum of Fine Arts του Χιούστον

05/01/2022, 09:48
«Georgia O’Keeffe, Photographer» στο Museum of Fine Arts του Χιούστον

Για το μεγαλύτερο διάστημα της ζωής της, η πασίγνωστη Αμερικανή ζωγράφος Τζόρτζια Ο' Κιφ περιβαλλόταν από τη φωτογραφία και παρ' όλα αυτά οι επιδόσεις της σε αυτή την τέχνη δεν είχαν τραβήξει την προσοχή.

Τώρα, το Museum of Fine Arts του Χιούστον (MFAH) φιλοξενεί την πρώτη έκθεση αφιερωμένη στο φωτογραφικό έργο της πρωτοπόρου του μοντερνισμού στη ζωγραφική, σχεδόν 100 ασπρόμαυρες φωτογραφίες από το προσφάτως ανακαλυφθέν αρχείο της Ο' Κιφ παρουσιάζονται στην έκθεση «Georgia O’Keeffe, Photographer».

Αν και στις πρώτες δεκαετίες της ζωής της έδειχνε συμπτωματικά αγάπη για τη φωτογραφική μηχανή, ο γάμος της με τον φωτογράφο και γκαλερίστα Άλφρεντ Στίγκλιτζ (Alfred Stieglitz) το 1924 ήταν αυτό που την οδήγησε να «βυθιστεί» σε αυτό το μέσο. Πόζαρε για εκατοντάδες πορτρέτα του Στίγκλιτζ, τον βοηθούσε να τυπώνει τις φωτογραφίες του, ακόμη και στον σχεδιασμό των εκθέσεών του.

Μόνον, όμως, μετά τον θάνατο του συζύγου της στα μέσα της δεκαετίας του 1940, άρχισε σοβαρά να τραβάει δικές της φωτογραφίες. Μαθαίνοντας από τον φωτογράφο Tony Webb, ξεκίνησε να στρέφει τον φακό της προς το περιβάλλον της στο βόρειο Νέο Μεξικό αιχμαλωτίζοντας συχνά με την κάμερα τα ίδια θέματα που είχε ζωγραφίσει χρόνια πριν.

Η «Georgia O’Keeffe, Photographer» ολοκληρώνεται στις 17 Ιανουαρίου και στον ιστότοπο του MFAH υπάρχει ημίωρο βίντεο - με αγγλικούς υπότιτλους - με ξενάγηση από την επιμελήτρια της έκθεσης Lisa Volpe. Μετά το Χιούστον, η έκθεση θα μετακομίσει τον Φεβρουάριο στην Addison Gallery of American Art στην Andover στην Πολιτεία της Μασαχουσέτης.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ