"Χαιρετίσματα από την Αθήνα" στη Domus Art Gallery

26/05/2022, 18:26

Το πρώτο artists residency project – Consept και επιμέλεια: Manuela De Leonardis – Διάρκεια: 2-12 Ιουνίου

Όλοι έχουμε δει εκείνες τις vintage ελληνικές καρτ ποστάλ της Αθήνας, που κυκλοφορούν στα τουριστικά μαγαζιά, που έχουν μπει σε εκθέσεις ακόμα, και που πολλοί έχουν κρατήσει ως αναμνηστικά. Τι κρύβεται όμως κάτω από την επιφάνειά τους;

Η Ιταλίδα επιμελήτρια Manuela De Leonardis, η οποία έχει 9 τέτοιες καρτ-ποστάλ, που είχαν σταλεί από την Αθήνα στην Ιταλία, από το 1964 έως το 1983, τις βρήκε ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες. Αυτό το αρχειακό υλικό θα αποτελέσει πλέον το εφαλτήριο από το οποίο τρεις καλλιτέχνες θα βουτήξουν στον διάλογο, αλλά και στην άγνωστη αθηναϊκή επικράτεια, κατά τη διάρκεια ενός καλλιτεχνικού residency που θα πραγματοποιηθεί στην Domus Art Gallery Athens, με τίτλο «Χαιρετίσματα από την Αθήνα».

Οι καλλιτέχνες Giusy Lauriola και Merima Fetahovic θα μεταβούν από τη Ρώμη (μαζί με την επιμελήτρια Manuela de Leonardis, που έχει την Ρώμη ως βάση της), και θα συναντηθούν με την καλλιτέχνη Stella Sevastopoulos (Στέλλα Σεβαστοπούλου) προκειμένου να εξερευνήσουν το θέμα, για το οποίο έχουν ήδη δημιουργήσει προπαρασκευαστικές εργασίες, κατά τους μήνες Απρίλιο και Μάιο.

Οι τρεις καλλιτέχνες έχουν προσκληθεί από τη Διευθύντρια της Domus Art Gallery, την Glenda Lorenzani, να λάβουν μέρος στο δεκαήμερο residency (με την επιμέλεια της Manuela De Leonardis), που θα πραγματοποιηθεί στην γκαλερί, 2-12 Ιουνίου.

Και ο στόχος; Για να προχωρήσουμε παραπέρα από την καρτ ποστάλ εικόνα της Αθήνας. Να εξετάσουμε πτυχές της Αθήνας που δεν έχουν διερευνηθεί (αν και η έμπνευση από το αρχειακό υλικό είναι επίσης αναπόσπαστο μέρος αυτού του έργου). Το residency «Χαιρετίσματα από την Αθήνα» υπόσχεται να δει την Αθήνα από καινούργια οπτική.

Μέσα από το πρίσμα της σύγχρονης δημιουργικής σκέψης, οι τρεις καλλιτέχνες έχουν ήδη επικεντρωθεί σε πολύ διαφορετικές πτυχές της Αθήνας στην προπαρασκευαστική τους εργασία, η οποία πραγματοποιήθηκε κατά το πρώτο στάδιο αυτού του project (Απρίλιος/Μάιος).

Εδώ είναι μερικές από τις κατευθύνσεις που πήραν: Η Giusy Lauriola έχει επικεντρωθεί στην προνομιακή θέση της Εταίρας, στην αρχαία ελληνική κοινωνία, στον μύθο της Εριγόνης και στον ρόλο της γυναίκας. Η Merima Fetahovic έχει επικεντρωθεί στα διαφορετικά πρόσωπα της Θεάς Αθηνάς (η οποία θα μετατραπεί σε κεραμική εγκατάσταση), ενώ η Stella Sevastopoulos εξερεύνησε τα λουλούδια της αρχαιότητας, συνδέοντας τη φύση, και τον πολιτισμό στην δημιουργική πορεία της.

Τα τρία στάδια

Στο πρώτο στάδιο, τον Απρίλιο/Μάιο, οι καλλιτέχνες ανέπτυξαν την έρευνά τους σχετικά με το θέμα του residency.

Το δεύτερο στάδιο, αποτελεί το residency, που θα πραγματοποιηθεί στην Domus Art Gallery, Αθήνα (2-12 Ιουνίου). Κατά τη διάρκεια του residency, θα παράγονται έργα τέχνης από κάθε καλλιτέχνη, σε συνεχή διάλογο με την επιμελήτρια, την διευθύντρια, και τους άλλους καλλιτέχνες.

Το τρίτο στάδιο, είναι η πραγματοποίηση ανοιχτού στούντιο/έκθεσης, που θα υλοποιηθεί κατά τη διάρκεια του residency, την Πέμπτη 9 Ιουνίου (6-9 μ.μ.), όπου όποιος θέλει να δει τα έργα σε εξέλιξη και να μιλήσει με τους καλλιτέχνες, την επιμελήτρια και την διευθύντρια, θα έχει την ευκαιρία.

Κατά τη διάρκεια του residency (2-12 Ιουνίου), οι καλλιτέχνες θα εργάζονται μεταξύ 9π.μ.-1μ.μ. Όσοι επιθυμούν να πραγματοποιήσουν επίσκεψη αυτές τις ώρες, μπορούν να το οργανώσουν κατόπιν ραντεβού.

Merima Fetahovic

Η Merima Fetahovic γεννήθηκε στο Νόβι Σαντ (Σερβία) το 1979. Αυτή τη στιγμή ζει και εργάζεται στη Ρώμη. Αποφοίτησε από την Ακαδημία Καλών Τεχνών του Νόβι Σαντ (Σερβία) το 2003, υπό την καθοδήγηση του καθηγητή Tomislav Todorovic.

Βραβεύτηκε ως η πιο πολλά υποσχόμενη καλλιτέχνης της γλυπτικής στο πανεπιστήμιό της. Η κεραμική είναι το υλικό με το οποίο έχει δημιουργήσει το μεγαλύτερο μέρος της καλλιτεχνικής της παραγωγής. Τα τελευταία 15 χρόνια, βελτιώνει την τεχνική του raku. Είναι μέλος του SULUV – Savezudruženjalikovnihumetnika Vojvodine (Ένωση Καλλιτεχνών της Βοϊβοντίνα). Έχει εκθέσει τα έργα της σε ατομικές και ομαδικές εκθέσεις στην Ιταλία και στο εξωτερικό.

Giusy Lauriola

Η Giusy Lauriola γεννήθηκε στη Ρώμη το 1960, όπου ζει και εργάζεται. Ήταν μία από τις φιναλίστ του βραβείου Celeste το 2007 και του βραβείου Capitoline Wolf το 2020. Έλαβε την τιμητική διάκριση από το Circle Foundation for the Arts 2020 και κέρδισε το διαγωνισμό του Μουσείου Pier Maria Rossi το 2015.

Θα βρείτε τα έργα τέχνης της στο Μουσείο Τέχνης της Οικογένειας Κοπελούζου της Αθήνας, στη Συλλογή Τέχνης του San Paolo Invest στη Ρώμη και σε άλλες ιδιωτικές και διεθνείς συλλογές. Μπορούμε να τη βρούμε ακόμη και στην έκδοση του 2020 του «Atlas Modern Art» (εκδώσεις De Agostini), που είναι η πιο ολοκληρωμένη συλλογή Ιταλών καλλιτεχνών από το 1950 έως σήμερα. Η Lauriola έχει εκθέσει σε πολλές εκθέσεις σε όλο τον κόσμο.

Stella Sevastopoulos

Η Stella Sevastopoulos γεννήθηκε και μεγάλωσε στο Λονδίνο. Μετακόμισε στην Αθήνα το 1994. Σπούδασε Τέχνη, Αγγλική Λογοτεχνία και Ιστορία της Τέχνης στο Harrow College of Art, στο Lancaster University και στο Reading University. Εργάστηκε ως δημοσιογράφος, κριτικός τέχνης και μεταφράστρια σε διάφορες εφημερίδες/εκδόσεις και διευθύνει τον ιστότοπο «Art Scene Athens» (www.artsceneathens.com).

Έχει συμμετάσχει σε πολλές ομαδικές εκθέσεις. Το 2020, της ανέθεσαν ένα έργο για μια περιοδεύουσα έκθεση που διοργάνωσε το Εθνικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος. Έχει δημιουργήσει εικονογραφήσεις για το The Joyful Practice of Stoic Death Writing της συγγραφέας Κathryn Koromilas. Το 2022 συμμετείχε στην έκθεση «Together We Draw», που διοργάνωσε η Sue Tilley στο Hastings Museum and Art Gallery (Ηνωμένο Βασίλειο).

Βιογραφικό επιμελήτριας

Η Manuela De Leonardis γεννήθηκε το 1966 στη Ρώμη, όπου ζει και εργάζεται. Είναι ιστορικός τέχνης, αρχειονόμος εικόνων, δημοσιογράφος και ανεξάρτητη επιμελήτρια.

Γράφει για τις εικαστικές τέχνες από το 2004 στις πολιτιστικές σελίδες του il manifesto και στις ενότητες Alias, Alias ​​Domenica και LExtraTerrestre. Συνεργάζεται επίσης με τα περιοδικά IlFotografo, artapartofcult(ure), Exibart και Arttribune. Έχει γράψει διάφορα βιβλία, μερικά από αυτά είναι τα εξής: A tu per tu con i grandi fotografi - Vol. I (Postcart 2011). A tu per tu con grandifotografi e videoartisti - Vol. II (Postcart 2012). A tu per tu con gliartisticheusano la fotografia - Vol. III (Postcart 2013). CAKE. La cultura del dessert tradizione Araba e Occidente (Postcart 2013). TaccuinoSannita. Ricettemolisanedeglianni Venti (Ali&No 2015). A tu per tu.fotografi a confronto - Vol. IV (Postcart 2017). Il sanguedelledonne. Tracce di rossosulpannobianco (Postmedia Books 2019). Jack Sal. Chrom/A (Εκδόσεις Danilo Montanari 2019). Guido Levi. Una storiapiena di paure, di ansie e di avvenimenti quasi gialli 1942-1946 (με έργα της Giusy Lauriola) (2021).

Από το 2016, ανήκει στην επιστημονική επιτροπή του Φεστιβάλ Castelnuovo Fotografia στο Castelnuovo di Porto της Ρώμης και είναι συν-διευθύντρια της Έκδοσης 2021.

Έχει επιμεληθεί πολλά έργα και εκθέσεις σε όλο τον κόσμο (συμπεριλαμβανομένων στη Γαλλία, Σαουδική Αραβία, Κατάρ, Ιταλία, Τόκιο, Νέο Δελχί, και την Κροατία).

H DOMUS ART GALLERY

Η Domus Art Gallery είναι ένας εκθεσιακός χώρος που διευθύνει η γκαλερίστα Glenda Lorenzani, η οποία αποφάσισε, μετά από λίγες εβδομάδες μετά τη μετακόμισή της από τη Ρώμη στην Αθήνα το 2014, να δημιουργήσει αυτό το καινοτόμο χώρο, που επικεντρώνεται στη μοντέρνα/σύγχρονη τέχνη. Η Domus Art Gallery καλωσορίζει μηνιαίες συναντήσεις αφιερωμένες σε καλλιτέχνες, φίλους, συλλέκτες, λάτρεις της τέχνης, και όποιον ενδιαφέρεται για τη δημιουργικότητα και την εξερεύνηση της. Η Domus Art Gallery έχει φιλοξενήσει διάφορες εκθέσεις πολλών καλλιτεχνών, κυρίως από την Ελλάδα και την Ιταλία, ενισχύοντας τους πολιτιστικούς και καλλιτεχνικούς δεσμούς μεταξύ αυτών των δύο μεσογειακών χωρών, που μοιράζονται πολλές αξίες.

INFO

Συμμετέχοντες καλλιτέχνες: Merima Fetahovic (Σερβία/Ιταλία), Giusy Lauriola (Ιταλία), Stella Sevastopoulos (Αθήνα).
Διοργάνωση: Domus Art Gallery Athens (οδός Προύσης 28, Βάρη, 16672 Αθήνα), +306907477997, [email protected], www.domusartgalleryathens.com
Διάρκεια: 2-12 Ιουνίου 2022
Ανοιχτό στούντιο/έκθεση έργων: Πέμπτη 9 Ιουνίου, 6-11μ.μ.
Επισκέψεις κατά τη διάρκεια τoυ residency: 9π.μ.- 1μ.μ., 2-12 Ιουνίου, κατόπιν ραντεβού (+306907477997).