Christie's: $1,5 δισ. από την πώληση της συλλογής έργων τέχνης του συνιδρυτή της Apple Πολ Άλεν

11/11/2022, 09:20
Christie's: $1,5 δισ. από την πώληση της συλλογής έργων τέχνης του συνιδρυτή της Apple Πολ Άλεν

Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχει συγκεντρωθεί ποτέ σε μία δημοπρασία έργων τέχνης, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Christie’s. Τα έσοδα θα διατεθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς, όπως επιθυμούσε ο ίδιος.

Δεκάδες έργα τέχνης της συλλογής του συνιδρυτή της Microsoft Πολ Άλεν πωλήθηκαν έναντι 1,5 δισ. δολαρίων, σε μια δημοπρασία που κατέρριψε πολλά ρεκόρ.

Πρόκειται για το μεγαλύτερο ποσό που έχει συγκεντρωθεί ποτέ σε μία δημοπρασία έργων τέχνης, σύμφωνα με τον οίκο δημοπρασιών Christie’s. Τα έσοδα θα διατεθούν για φιλανθρωπικούς σκοπούς, όπως επιθυμούσε ο Άλεν, ο οποίος πέθανε το 2018.

Πολ Άλεν: 1,5 δισ.$ για τη συλλογή έργων τέχνης του - Καταρρίφθηκε κάθε ρεκόρ

Ο Πολ Άλεν επέλεγε προσωπικά όλα τα έργα τέχνης, που καλύπτουν μια περίοδο άνω των 500 χρόνων, αντί να βασίζεται σε επαγγελματίες, όπως κάνουν κάποιοι δισεκατομμυριούχοι. «Όταν κοιτάζεις έναν πίνακα, βλέπεις μια διαφορετική χώρα, στη φαντασία κάποιου άλλου, όπως την είδε», είχε πει ο Άλεν όταν κάποια από τα έργα του εκτέθηκαν το 2016.

Πολ Άλεν: 1,5 δισ.$ για τη συλλογή έργων τέχνης του - Καταρρίφθηκε κάθε ρεκόρ

Στη δημοπρασία καταγράφηκαν αρκετά ρεκόρ σε ό,τι αφορά την πώληση έργων συγκεκριμένων καλλιτεχνών και πολλά από αυτά ξεπέρασαν τις εκτιμήσεις του Christie’s.

Ο πίνακας «Verger avec cyprès» του Βίνσεντ βαν Γκογκ πωλήθηκε έναντι 117,2 εκατομμυρίων ευρώ. Πρόκειται για την υψηλότερη τιμή για έργο του συγκεκριμένου ζωγράφου.

Ένα από τα πιο ακριβά έργα της δημοπρασίας ήταν ο πίνακας «Les Poseuses, Ensemble (Petite version)» του Ζορζ Σερά, που έφτασε στα 149,2 εκατομμύρια δολάρια, ποσό ρεκόρ για δημιουργία του καλλιτέχνη.

Πολ Άλεν: 1,5 δισ.$ για τη συλλογή έργων τέχνης του - Καταρρίφθηκε κάθε ρεκόρ

Ο πίνακας «La Montagne Sainte-Victoire» που ζωγράφισε ο Πολ Σεζάν την περίοδο 1888-1890 πωλήθηκε 137,8 εκατομμύρια δολάρια, τα περισσότερα χρήματα που έχουν διατεθεί για έργο του ζωγράφου. Το ίδιο ισχύει τόσο για τον πίνακα «Birch Forest» (1903) του Γκούσταφ Κλιμτ, που η τιμή του έφτασε τα 104,6 εκατ., όσο και για το «Maternite II» (1899) του Πολ Γκογκέν, έργο που πωλήθηκε 105,7 εκατ. δολάρια.

Επίσης, πωλήθηκαν πίνακας των Τζόρτζια Ο’ Κιφ, Κλοντ Μονέ, Ντέιβιντ Χόκνεϊ και Πάμπλο Πικάσο μεταξύ άλλων, όπως και γλυπτά των Αλεξάντερ Κάλντερ και Μαξ Ερνστ. Σήμερα θα πωληθούν και άλλα έργα της συλλογής του Πολ Άλεν.