Οι κερδοσκόποι, οι τράπεζες και το... μπάχαλο!

18/09/2018, 13:24
ΤΡΑΠΕΖΑ

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η εικόνα του τραπεζικού τοπίου είναι εικόνα κατάρρευσης! Οι μετοχές σε ελεύθερη πτώση, μέσα σε δύο μέρες έχασαν περίπου 15 τοις εκατό των τιμών τους! Τι συμβαίνει, τελικά; Φταίνε τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου που δεν ήταν όσα αναμένονταν ή εδώ γίνεται παιχνίδι κερδοσκόπων που εκμεταλλεύονται τη γενικότερη συγκυρία; Μήπως δεν πήγαν καλά οι στόχοι για τα κόκκινα δάνεια που είχαν τεθεί; Αντιθέτως, οι στόχοι πιάστηκαν και με το παραπάνω!
Όλα δείχνουν πως οι κερδοσκόποι αλωνίζουν! Το σορτάρισμα δίνει και παίρνει με την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς να παρακολουθεί παγερά τις εξελίξεις! Η αδυναμία των εποπτικών αρχών είναι προφανής.
Ασφαλώς παίζουν ρόλο οι εκτιμήσεις των διεθνών οίκων και τραπεζών για τις τιμές στόχους. Και στην προκειμένη περίπτωση οι κερδοσκόποι έδρασαν μόλις ανακοινώθηκαν μειώσεις τιμών στόχων από Deutsche Bank και Citibank! Και τη δυσφορία που εξέφρασαν για το τραπεζικό σύστημα.
Ταυτόχρονα, το γενικότερο κλίμα στον τραπεζικό χάρτη είναι επιβαρυμένο. Οι τραπεζίτες σκοτώνονται μεταξύ τους ποιος θα κυριαρχήσει. Είτε στο ευρύτερο σύστημα είτε μέσα στα μαγαζιά του καθενός! Και οι απέξω, αυτοί που κονόμησαν, έβγαλαν τα λεφτά έξω, αγόρασαν βίλες και κότερα και υποτίθεται πως διώκονται, μεθοδεύουν επιστροφή υπονομεύοντας το σύστημα, τις τράπεζες, τους ξένους μετόχους.
Δεν υπάρχει αμφιβολία, λοιπόν. Η κερδοσκοπία δίνει και παίρνει. Και στηρίζεται στα πραγματικά προβλήματα των τραπεζών, στον πόλεμο των τραπεζιτών είτε μεταξύ τους είτε με την ΤτΕ, αλλά και στο γενικότερο αρνητικό επενδυτικό κλίμα που επικρατεί ως απόρροια κυβερνητικών δηλώσεων (π.χ. Ντυνάν), ή πράξεων (π.χ. Ελληνικός Χρυσός), ή παραλείψεων (π.χ. μειωμένο ΠΔΕ), που όλα μαζί ωθούν σε απώθηση των επενδυτών!