Χτυπάει... πόρτες στην αγορά ο Γ. Περιστέρης

18/03/2021, 08:22
Χτυπάει... πόρτες στην αγορά ο Γ. Περιστέρης

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι η πώληση των μετοχών της Τέρνα Ενεργειακή και ειδικότερα το 1,9% της εταιρίας που πωλήθηκε αντί του ποσού των 28 εκατ. ευρώ σε δύο πακέτα, εντάσσεται στην προσπάθεια που πραγματοποιεί ο Γ. Περιστέρης προκειμένου να συγκεντρώσει τα ποσά που απαιτούνται για να αποκτήσει ποσοστό εκ των μετοχών της ΓΕΚ Τέρνα που πωλούν οι Ολλανδοί της Reggenborgh (περίπου 30%)!

Μέχρι στιγμής, πέραν των όσων έχουν ειπωθεί υπό τη μορφή πληροφοριών ή σεναρίων, έχει γίνει πράξη μόνο το ποσοστό που αφορά την Μαριάννα Λάτση και συγκεκριμένα το 7,54% που πωλήθηκε από τους Ολλανδούς στην τιμή των 11,2 ευρώ ανά μετοχή στην ισχυρή κυρία της μεγάλης επιχειρηματικής οικογένειας.

Αποκεί και πέρα οι πληροφορίες αναφέρουν πως ο Γ. Περιστέρης είναι διατεθειμένος να φθάσει στην απόκτηση έως και του 16% των μετοχών που πωλούν οι Ολλανδοί. Η διαθέσιμη ρευστότητα του επιτρέπει να φθάσει μέχρι εκεί.

Παραπάνω υπάρχουν ρίσκα και φυσικά τεράστια εκταμίευση που θα πραγματοποιηθεί με δανεισμό και εμπράγματες εξασφαλίσεις.

Υπό αυτή την έννοια ο Γ. Περιστέρης ψάχνει σύμμαχο που θα αγοράσει περίπου το 5%-7% της ΓΕΚ Τέρνα από τους Ολλανδούς, μολονότι οι πληροφορίες λένε πως υπάρχουν ήδη δύο μέτοχοι που έχουν δεσμευτεί να αποκτήσουν ποσοστά του 1% έκαστος, άρα ο εργολάβος ψάχνει partner για το 5%.

Κάποιον που να βάλει από 70-90 εκατ. ευρώ. Και να είναι διατεθημένος να παίξει τον ρόλο του παθητικού επενδυτή αγοράζοντας μάλιστα στα υψηλά!!!

Με σημαντικό premium σε σχέση με την χρηματιστηριακή τιμή και σε υπερδιπλάσια αποτίμηση απ’ ότι είχαν αγοράσει οι Ολλανδοί πριν από δύο χρόνια. Και το θέμα είναι, θα τον βρει αυτού του τύπου τον επενδυτή;

Στην αγορά λένε πως ήδη ο Γ. Περιστέρης χτύπησε τις πόρτες τριών πολύ μεγάλων επιχειρηματιών. Χωρίς να λάβει θετική απάντηση, παρά μόνο κάποιες υποσχέσεις του τύπου …θα δούμε!

Το βέβαιον πάντως είναι πως ο Περιστέρης δεσμεύτηκε στους Ολλανδούς ότι ο ίδιος και οι όποιοι σύμμαχοι του θα αγοράσουν όλο το ποσοστό.

Γιατί η Reggenborgh είχε γραπτή πρόταση την οποία και επέδειξε στον Γ. Περιστέρη, για πώληση όλου του πακέτου σε ξένο fund αντί του ποσού των 12 ευρώ ανά μετοχή.

Υπό αυτό το πρίσμα, αν τελικά δεν βρεθεί άλλος διαθέσιμος ιδιώτης επενδυτής, τότε το ποσοστό αυτό του 5% θα το αγοράσει ο ίδιος ο Γ. Περιστέρης, ο οποίος σε δυο χρόνια καλείται να επαναγοράσει την εταιρία του 2,5 φορές ακριβότερα, μετανιώνοντας ακριβά για το λάθος που τότε έκανε να μην αγοράσει τις μετοχές του York και του συχωρεμένου Ν. Κάμπα στην τιμή των 4,5 ευρώ ανά μετοχή!