Στο τραπέζι του Μαξίμου σχεδιασμός για εκλογές στις 9 Απριλίου 2023!

04/01/2022, 13:05
Στο τραπέζι του Μαξίμου σχεδιασμός για εκλογές στις 9 Απριλίου 2023!

Τα νέα δεδομένα όπως αυτά έχουν τούτη την ώρα διαμορφωθεί, με την πανδημία του κορωνοϊού και την μετάλλαξη Όμικρον να κυριαρχούν καταρρίπτοντας κάθε προηγούμενο ρεκόρ κρουσμάτων, αλλά και το πολιτικό σκηνικό να αναδιατάσσεται μετά την εκλογή Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΚΙΝΑΛ, οδηγούν την κυβέρνηση σε αναδιοργάνωση και ανασχεδιασμό με ορίζοντα τις εθνικές εκλογές, οι οποίες βάσει της επικρατούσας σήμερα κατάστασης προσδιορίζονται πλέον για το τέλος της θητείας, το αργότερο τον Ιούλιο του 2023!

Η άποψη που την ώρα τούτη επικρατεί στο Μέγαρο Μαξίμου είναι πως η κυβέρνηση οφείλει να σταθμίσει και επεξεργαστεί όλα τα νέα δεδομένα που επικρατούν καθώς και τις νέες παραμέτρους που έχουν προκύψει με αφορμή τον κορωνοϊό, στην οικονομία, τις επιχειρήσεις, τους ρυθμούς ανάκαμψης, τον τουρισμό, το Χρηματιστήριο, τις επενδύσεις, τις αποκρατικοποιήσεις επιχειρήσεων, οργανισμών και τραπεζών!

Και αφού αναλύσει σε βάθος τις παρενέργειες από το ανακάτεμα της τράπουλας στον πολιτικό τομέα, αποκωδικοποιήσει τα μηνύματα των δημοσκοπήσεων και ξεκαθαρίσει τις προοπτικές και τις προσδοκίες, τότε και μόνο τότε θα αποφασίσει για τον ακριβή χρόνο των εθνικών εκλογών!

Η αλήθεια ωστόσο είναι, πως με βάση τα δεδομένα του σήμερα, το ενδεχόμενο για εκλογές την άνοιξη 2022 έχει ήδη αποκλειστεί.

Όχι μόνο λόγω κορωνοιού και των όποιων τυχόν παρενεργειών στην οικονομία, το υγειονομικό σύστημα και τη δημόσια διοίκηση.

Αλλά κυρίως γιατί θα πρέπει να συνεκτιμηθεί μετά την πάροδο ικανοποιητικού χρονικού διαστήματος, η επίδραση στην κοινωνία και τον κεντρώο χώρο, της εκλογής Νίκου Ανδρουλάκη στην ηγεσία του πρώην ΠΑΣΟΚ.

Σε απλά λόγια να καταστεί σαφές και ευδιάκριτο εάν τα υψηλά ποσοστά που του δίνουν σήμερα τα γκάλοπ θα διατηρηθούν, καθιστώντας τον ρυθμιστή των εξελίξεων, ή εάν θα ξεφουσκώσει…

Υπό αυτό το πρίσμα οι πληροφορίες λένε πως το Μαξίμου αναδιατάσσεται και προχωρεί σε έναν νέο κεντρικό σχεδιασμό που ως πρώτο στόχο θέτει την προσφυγή στις κάλπες, για την πρώτη εκλογική αναμέτρηση με το σύστημα της απλής αναλογικής, στις 9 Απριλίου 2023, ουσιαστικά με τη λήξη της θητείας!

Η ημερομηνία αυτή, της 9ης Απριλίου, έχει αρχικά επιλεγεί για εκλογές ως κατάλληλη, διότι έτσι δίνεται ο χρόνος να διενεργηθούν στη συνέχεια, βάσει του εκλογικού αποτελέσματος 1 ή και 2 ακόμη εκλογικές αναμετρήσεις μέχρι τον Ιούλιο, χωρίς έτσι να προκαλείται ζήτημα αναστάτωσης στον τουρισμό και την οικονομία και χωρίς να εισέρχεται η κοινωνία σε ένα βαθύ εκλογικό καλοκαίρι!

Η αρχική – και ίσως πρώιμη- σκέψη της 9ης Απριλίου 2023, δεν αφαιρεί ωστόσο το όποιο πλεονέκτημα εκλογικού αιφνιδιασμού στο οποίο θα μπορούσε να προσφύγει ο πρωθυπουργός για διενέργεια πρόωρων εκλογών το φθινόπωρο του 2022 – καταλληλότερη εποχή σύμφωνα με πολλούς αναλυτές- εάν και εφόσον οι συνθήκες και η συγκυρία το επιτρέψουν και υπό την προϋπόθεση ότι το πολιτικό κλίμα θα είναι κατάλληλο για την κυβέρνηση την εποχή εκείνη.

Σε κάθε περίπτωση πάντως, το γεγονός είναι πως η κυβέρνηση ούτως ή άλλως με τον νέο χρόνο εισήλθε σε φάση εκλογών, με ορίζοντα το Φθινόπωρο του 2022 ή την άνοιξη του 2023!

Η τελική ευθεία πάντως προς την κάλπη, το πιθανότερο τον Απρίλη του 2023, προϋποθέτει ανασύνταξη δυνάμεων για την κυβέρνηση, ανασχηματισμό προσώπων, δράσεις και πρωτοβουλίες που θα δημιουργήσουν θετικό κλίμα στην οικονομία και θα προσελκύσουν ξένα επενδυτικά κεφάλαια στη χώρα.

Αναμφίβολα χρειάζεται τόλμη, αποφασιστικότητα, και συγκροτημένη επιλογή προσώπων που θα σηκώσουν το βάρος του πολιτικού σχεδιασμού και της πορείας προς την κάλπη και μία, δύο ή ακόμη και τρεις αν χρειαστεί πολιτικές αναμετρήσεις, με την κυβέρνηση ωστόσο να θέλει να …ξεμπερδεύει έστω με την δεύτερη, επιτυγχάνοντας αυτοδυναμία, για να μην χρειαστεί και τρίτη εκλογική αναμέτρηση με πόλωση και τελεσίγραφα!