Τι θα κρίνει το χρόνο των εκλογών!

24/01/2022, 08:46
Τι θα κρίνει το χρόνο των εκλογών!

Είναι γεγονός πως κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα έχει αναπτυχθεί μια έντονη εκλογολογία, που σε έναν βαθμό εκτός των άλλων επηρεάζει και τη χρηματιστηριακή αγορά, υπό την έννοια ότι τα εμβληματικά projects και τα success stories στο τραπεζικό σύστημα θα πάνε πίσω σε περίπτωση πρόωρων εκλογών την Άνοιξη!

Η εκλογολογία αναμφίβολα είναι απόρροια την ώρα τούτη των δημοσκοπήσεων, κρυφών και φανερών, από όπου μέχρι στιγμής προκύπτει πρώτον, μια μεγάλη διαφορά ΝΔ – ΣΥΡΙΖΑ όπου όμως τα ποσοστά του κυβερνώντος κόμματος δεν δείχνουν ικανά να φτάσουν το 38% που απαιτείται για αυτοδυναμία στις δεύτερες εκλογές!

Και το γεγονός τούτο από μόνο του γεννά σενάρια αλλαγής του εκλογικού νόμου, που μπορεί να μην επιβεβαιώνονται, όμως στους διαδρόμους και πίσω από τις κουρτίνες ψιθυρίζονται…

Ταυτόχρονα, ως κρίσιμη παράμετρος στην επιλογή του χρόνου των εκλογών αναδεικνύεται ο «νέος παίκτης» του πολιτικού σκηνικού, το ΚΙΝΑΛ του Ν. Ανδρουλάκη που δείχνει να απολαμβάνει μεγάλα ποσοστά της κοινής γνώμης και να «κλέβει» – επαναπατρίζει και από τις δύο πηγές, δεξιά και αριστερά του!

Πέραν όμως των πολιτικών – κομματικών σχηματισμών, το γεγονός είναι πως την ώρα τούτη βρίσκονται σε εξέλιξη πολλοί και διάφοροι εξωτερικοί και εσωτερικοί παράμετροι – παράγοντες, που η έκβασή τους θα επηρεάσει αναπόφευκτα τις αποφάσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη ως προς τον ακριβή χρόνο προσφυγής στις κάλπες.

Κατ’ αρχήν το πρώτο και μείζον ζήτημα είναι η διαχείριση της πανδημίας! Κατά πόσον η παραλλαγή Όμικρον θα εκτονωθεί, η κανονικότητα θα επιστρέψει και δεν θα αντιμετωπίσουμε ξαφνικά μια νέα μετάλλαξη που θα ανατρέψει ισορροπίες και προγραμματισμούς ιδίως στην οικονομία. Όπου οι ρυθμοί ανάπτυξης ανεβαίνουν, ενώ ο τουρισμός το καλοκαίρι του 2022 αναμένεται να σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ!

Ως προς τον εσωτερικό παράγοντα καθοριστικό ρόλο εκτός της πανδημίας θα παίξει η χαλάρωση ή όχι του Συμφώνου Σταθερότητας που θα δώσει δυνατότητες ελιγμών – παροχών στην κυβέρνηση και όχι σφιχτής περιοριστικής πολιτικής.

Επιπροσθέτως σημαντικό ρόλο διαδραματίζει στις αποφάσεις η έκβαση του Ταμείου Ανάκαμψης, η απορρόφηση πόρων, η στήριξη από τις τράπεζες και η διάχυσή τους σε όλο το εύρος της επιχειρηματικής δραστηριότητας!

Από εκεί και πέρα, υπάρχουν ορισμένοι εξωτερικοί παράγοντες, που παίζουν καθοριστικό ρόλο και επηρεάζουν άμεσα και τις εσωτερικές εξελίξεις!

Υπό την έννοια αυτή το ζήτημα της Ουκρανίας θεωρείται μείζον καθώς συνδέεται με την Ενέργεια, την ακρίβεια, τις πληθωριστικές πιέσεις, την επάρκεια πρώτων υλών και προϊόντων! Μία ρωσική εισβολή ανατρέπει τα δεδομένα και επηρεάζει άμεσα χρηματιστήρια και αγορές χρήματος!

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένονται ακόμη οι αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών όσον αφορά τα επιτόκια! Που είναι συνάρτηση του πληθωρισμού, των αποδόσεων και φυσικά της ελκυστικότητας των χρηματιστηρίων! Καθώς βέβαια και του κόστους δανεισμού για δημόσιο και επιχειρήσεις!

Όλα τούτα, λιγότερο ή περισσότερο, θα επηρεάσουν τα υπάρχοντα δεδομένα και θα καθορίσουν τον χρόνο των εκλογών, εάν η κυβέρνηση αποφασίσει τελικά να προχωρήσει σε αιφνιδιαστικές εκλογές την Άνοιξη ή το Φθινόπωρο ή εάν τελικώς καταλήξει στην ολοκλήρωση της τετραετίας μέσω μιας αλλαγής του υφιστάμενου εκλογικού νόμου, προκειμένου να μην υπάρξει σκηνικό ανωμαλίας και ανισορροπίας στη χώρα, που θα προκύψει από τυχόν ακυβερνησία!

Το γεγονός είναι, πως όλα τα σενάρια είναι πάνω στο τραπέζι και τελικά η διαμόρφωση της συγκυρίας θα καθορίσει πότε και πώς (με ποιο εκλογικό σύστημα δηλαδή) θα διενεργηθούν οι εθνικές εκλογές!