Αυτό είναι το BIG DEAL στην Ενέργεια και τις Κατασκευές!

12/03/2022, 10:08
Αυτό είναι το BIG DEAL στην Ενέργεια και τις Κατασκευές!

Η μεγάλη επιχειρηματική οικογένεια, το «παζάρι» με τους τοξικούς μετόχους μειοψηφίας (31%) και οι θυγατρικές - χρυσάφι σε ενέργεια και σκουπίδια!

Είναι κοινό μυστικό στην ελίτ του χρήματος, των διεθνών επενδυτών - συντονιστών και της επιχειρηματικής εξουσίας, ότι εδώ και κάμποσο καιρό βρίσκονται σε εξέλιξη επαφές και διαπραγματεύσεις μεταξύ 2 πανίσχυρων εισηγμένων ομίλων στον χώρο της Ενέργειας και των Κατασκευών!

Η μεγάλη επιχειρηματική οικογένεια, εκ των κορυφαίων της χώρας, διά μέσω του εισηγμένου ενεργειακού βραχίονα της, βρίσκεται σε συζητήσεις με την «Μετοχική Αξιωματική Αντιπολίτευση» εισηγμένου κατασκευαστικού και όχι μόνο ομίλου, η οποία κατέχει γύρω στο 30% των μετοχών!

Ζητούμενο η απόκτηση του ποσοστού αυτού σε λογική τιμή, δεδομένων και των συνθηκών.

Μια τιμή ανά μετοχή που εξασφαλίζει κέρδη της τάξης του 20% στους μετόχους μειοψηφίας καθώς η προσφορά της επιχειρηματικής οικογένειας κινείται περίπου 35% πάνω από την τρέχουσα χρηματιστηριακή τιμή!

Ωστόσο οι μέτοχοι μειοψηφίας, οι «εφοπλιστές» κατά δήλωση τους, που προσομοιάζουν περισσότερο με …πειρατές, ζητάνε ότι τους κατέβει, πιστεύοντας προφανώς ότι έπιασαν το … Λόττο!

Και κάπου εκεί, προς το παρόν, το big deal που αλλάζει τα δεδομένα, δείχνει να κολλάει… Μέχρι νεωτέρας… Καθώς πρέπει να θεωρείται βέβαιο ότι θα υπάρξει (και βρίσκεται σε εξέλιξη) διαδικασία προσφοράς και αντιπροσφοράς!

Καλά πληροφορημένες πηγές που γνωρίζουν εκ των έσω πρόσωπα και πράγματα, υποστηρίζουν ότι το big deal αυτό, στο βαθμό που επιτευχθεί, αλλάζει όλα τα δεδομένα στην Ενέργεια, τις Κατασκευές, το Real Estate και τα Σκουπίδια και είναι από τα αποκαλούμενα και ως win - win και για τις δύο εισηγμένες επιχειρήσεις!

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές το εν λόγω επιχειρηματικό σχέδιο προβλέπει ότι η μεγάλη επιχειρηματική οικογένεια πέραν της απόκτησης του 31% των μετοχών θα αποκτήσει και τον έλεγχο (70%) της υγιέστατης ενεργειακής εταιρείας του κατασκευαστικού ομίλου καθώς και το 50% της εταιρίας ανακύκλωσης απορριμμάτων!

Από την άλλη πλευρά ο κατασκευαστικός όμιλος θα απαλλαγεί από το μόρφωμα των τοξικών μετόχων μειοψηφίας και έχοντας στο πλάι του ως συμπαίκτη έναν τεράστιο όμιλο, θα αποπληρώσει υφιστάμενο δανεισμό (ουσιαστικά το ομόλογο) και θα έχει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί κυρίως στα μεγάλα έργα, το real estate και τις συμβάσεις παραχώρησης!

Στην περίπτωση τώρα που οι μέτοχοι μειοψηφίας (κατά δήλωση τους εφοπλιστές) δεν πουν το «ναι» στην πρόταση εξαγοράς των μετοχών τους, τότε οι βασικοί μέτοχοι του εισηγμένου κατασκευαστικού ομίλου θα προχωρήσουν σε αύξηση κεφαλαίου γύρω στα 300-500 εκατ. ευρώ!