Μάχη μέχρις εσχάτων της ΔΕΗ με Brookfield Asset Management και Amber Infrastructure για το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Enel Romania!

Μάχη μέχρις εσχάτων της ΔΕΗ με Brookfield Asset Management και Amber Infrastructure για το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών της Enel Romania!

Κορυφώνεται η αγωνία, σημάδια αισιοδοξίας! Δύο εκ των κορυφαίων διαχειριστών του κόσμου, αλλά και ένας ακόμη διεθνής οίκος σε μια οξεία αντιπαράθεση μέχρι τέλους με την ΔΕΗ για το «Χρυσόμαλλον Δέρας» των Βαλκανίων!

Μια πολύ σκληρή και αδυσώπητη μάχη με άλλους 3 πανίσχυρους ενδιαφερόμενους δίνει η ΔΕΗ για την απόκτηση του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών (και το σύνολο της δραστηριότητας της στη Ρουμανία, στην Ελλάδα αλλά και διεθνώς) της Enel Romania, το οποίο έχει στην κατοχή του η μητρική ENEL!

Και οι πληροφορίες λένε πως παρά τον ισχυρό ανταγωνισμό εκφράζεται συγκρατημένη αισιοδοξία πως η Επιχείρηση Ηλεκτρισμού, που από την λεηλασία επί εποχής ΣΥΡΙΖΑ και τον κατακερματισμό που επιδιώχθηκε προς όφελος συγκεκριμένων συμφερόντων του χώρου, οδηγήθηκε στην κυριαρχία υπό την καθοδήγηση της Διοίκησης Στάσση, θα καταφέρει και πάλι να βγει νικήτρια σε μια άνιση αναμέτρηση απέναντι σε 2 κορυφαία funds του πλανήτη, το ενδιαφέρον των οποίων για την Enel Romania έχει γνωστοποιηθεί, σε αντίθεση με τον τρίτο ενδιαφερόμενο που παραμένει στην ανωνυμία!

Επί του προκειμένου τώρα πρέπει να καταστεί σαφές πως η μητρική ENEL λόγω μεγάλων ανοιγμάτων σε χρέος και υψηλό δανεισμό που έχουν προκύψει από την έκθεση της σε κάποιες χώρες και ειδικά στην Λατινική Αμερική, αποφάσισε να προβεί στην πώληση σοβαρών περιουσιακών της στοιχείων, προκειμένου να ελαφρύνει τον μεγάλο δανεισμό που καθίσταται δυσβάσταχτος σε μια εποχή υψηλών επιτοκίων!

Αυτός είναι ο λόγος της πώλησης του πλειοψηφικού πακέτου μετοχών της Enel Romania, η απόκτηση του οποίου από την ΔΕΗ θα την καταστήσει κορυφαία στα Βαλκάνια και εκ των ισχυρότερων εταιριών του κλάδου στην Ευρώπη!

Όσον αφορά τώρα την σύγκρουση που εξελίσσεται για την Enel Romania, που αποτελεί το «Χρυσόμαλλον Δέρας» της ενέργειας στα Βαλκάνια, οι 2 πανίσχυροι ανταγωνιστές της ΔΕΗ σε αυτή την «χωρίς αύριο» αναμέτρηση είναι οι εξής:

1. Η Brookfield Asset Management, η οποία είναι μια καναδική πολυεθνική εταιρία από τις μεγαλύτερες εταιρίες διαχείρισης εναλλακτικών επενδύσεων στον κόσμο, με περισσότερα από 725 δις. δολάρια περιουσιακών στοιχείων υπό διαχείριση το 2022!

Τα κεντρικά γραφεία της εταιρίας βρίσκονται στο Τορόντο του Καναδά, ιδρύθηκε την 1η Αυγούστου 1997, Διευθύνων Σύμβουλος είναι ο Μπρους Φλατ από το 2002, ενώ τα έσοδα κατά το 2021 ανήλθαν στο ποσόν των 76 δις. δολάρια!

2. Η Amber Infrastructure Group με έδρα το Λονδίνο, που αποτελεί έναν εξειδικευμένο διεθνή διαχειριστή επενδύσεων που εστιάζει στην προέλευση επενδύσεων, τη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και τη διαχείριση κεφαλαίων.

Με διαχείριση περιουσιακών στοιχείων άνω των 8 δις. λιρών , η Amber επενδύει σε 8 χώρες διεθνώς και σε έναν αριθμό διαχειριζόμενων λογαριασμών.

Παράλληλα η Amber διαχειρίζεται και συμβουλεύει 8 συγχωνευμένα funds και έναν αριθμό διαχειριζόμενων λογαριασμών, συμπεριλαμβανομένης της International Public Partnerships Limited (INPP) που είναι εισηγμένη στον FTSE καθώς και ιδιωτικών κεφαλαίων συμπεριλαμβανομένου του Three Seas initiative investment fund (3SIIF)!