Επιτέλους, οι τράπεζες αύξησαν τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων!

Επιτέλους, οι τράπεζες αύξησαν τα επιτόκια των προθεσμιακών καταθέσεων!

Καιρός ήταν να αρχίσει να διορθώνεται η απαράδεκτη στρέβλωση με τα επιτόκια καταθέσεων στο μηδέν και τα επιτόκια χορηγήσεων στο 4% ή 5%! Επιλογή που πρόσθεσε κέρδη 1 δισ. ετησίως στις τράπεζες!

Είδαν και αποείδαν οι τράπεζες ότι δεν πείθουν τους καταθέτες και αποταμιευτές τους με τα “κόλπα” με τα αμοιβαία που σας περιέγραφα προ ημερών και αποφάσισαν, προκειμένου να διασώσουν κάτι από το κύρος τους μετά και την κοινωνική κατακραυγή, να ξεκινήσουν την αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων.

Πρώτες σέρνουν το χορό η Eurobank και η Alpha Bank, με δελεαστικά εκ πρώτης όψεως επιτόκια κλιμακωτής απόδοσης, ενώ είναι βέβαιο ότι θα ακολουθήσουν και οι άλλες τράπεζες.

Βέβαια, η αύξηση επιτοκίων αφορά τις προθεσμιακές καταθέσεις και δεν αφορά ποσά κάτω των 10.000 ευρώ

Ειδικότερα, η μεν Alpha Bank ρίχνει από σήμερα Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου στην αγορά δύο νέα καταθετικά προϊόντα, για ποσά όμως άνω των 30.000 ευρώ, με προοπτική μείωσης του ορίου αυτού στις 20.000 ευρώ.

Το πρώτο, το 12μηνης διάρκειας Alpha Πρόοδος Plus, με επιτόκιο έως 3% και μέσο επιτόκιο 1,25%-1,75%.

Το δεύτερο, το Alpha Πρόοδος Plus 24 (διετές) με επιτόκιο έως 3% επίσης και μέσο επιτόκιο 1,5%-2%

Η Eurobank από την πλευρά της, για ποσά άνω των 10.000 ευρώ προσφέρει από 13 Φεβρουαρίου κλιμακούμενα επιτόκια ετήσιας διάρκειας, 1% για το πρώτο εξάμηνο και 2% για το δεύτερο, καταβάλλοντας τόκους ανά τρίμηνο.

Από τις 17 Μαρτίου θα προσφέρει και δεύτερο καταθετικό προϊόν, 24μηνης διάρκειας, με κλιμακούμενα επιτόκια, 1% , 1,5%, 2%, και 2,5% από το πρώτο μέχρι το τέταρτο αντίστοιχα εξάμηνο

Καιρός ήταν, λοιπόν, να αρχίσει να διορθώνεται σταδιακά αυτή η απίστευτη και ληστρική στρέβλωση, με τα επιτόκια καταθέσεων να βρίσκονται στο μηδέν και τα χορηγήσεων πάνω από 4%, σε ορισμένες περιπτώσεις και 5%.

Οι τράπεζες, από αυτή την εξόφθαλμη και απαράδεκτη από κάθε άποψη επιλογή τους, αποκομίζουν σε ετήσια βάση κέρδη που προσεγγίζουν το 1 δισ. ευρώ.

Και να σκεφτεί κάποιος ότι η επιβάρυνση από τη “θυσία’ τους να καλύψουν-επιδοτήσουν τη μισή αύξηση της δόσης για 30.000 προβληματικούς δανειολήπτες, δεν υπερβαίνει τα 20 εκατ. ευρώ, ενώ οι συνέπειες από την αύξηση των επιτοκίων και συνεπώς των δόσεων αφορούν σε πάνω από 400.000 συνεπείς δανειολήπτες.