Ποια «χαρτιά» ξεχωρίζουν οι ξένοι στο Χρηματιστήριο!

Ποια «χαρτιά» ξεχωρίζουν οι ξένοι στο Χρηματιστήριο!

Η αναμονή για την Επενδυτική Βαθμίδα, ο χρησμός της S&P στις 21 Απριλίου, το προεκλογικό δώρο, το ομαλό πολιτικό σκηνικό και η εμπιστοσύνη Λονδίνου, Βρυξελλών και Κεντρικών τραπεζών στις κυβερνήσεις συνεργασίας!

Δεν χωρεί αμφιβολία ότι κατά το τελευταίο χρονικό διάστημα στην χρηματιστηριακή αγορά παρατηρείται ένας μεγάλος τζίρος, ένας αυξημένος όγκος συναλλαγών δηλαδή, καθώς και μια επικέντρωση των ξένων – αλλά και Ελλήνων- επενδυτών σε επιλεγμένα χαρτιά, που παρουσιάζουν προοπτική, καλά οικονομικά αποτελέσματα και αξιόπιστες – στιβαρές διοικήσεις!

Το διεθνές και εγχώριο επενδυτικό κοινό έχει πέραν πάσης αμφιβολίας το ενδιαφέρον του στραμμένο στην ετυμηγορία της Standard & Poor’s που θα κρίνει στις 21 Απριλίου κατά πόσον η Επενδυτική Βαθμίδα θα ανακτηθεί, αποτελώντας στην ουσία μια έμπρακτη εμπιστοσύνη των διεθνών οίκων προς την ελληνική οικονομία και συγχρόνως ένα προεκλογικό δώρο στην κυβέρνηση Μητσοτάκη, η οποία ως γνωστόν τυγχάνει της αποδοχής του Αμερικανικού παράγοντα!

Σε κάθε περίπτωση πάντως, είτε τώρα, είτε μετά την 21η Απριλίου, η Επενδυτική Βαθμίδα θα ανακτηθεί!

Και τούτο θα προεξοφληθεί – ή ήδη προεξοφλείται- από την αγορά!

Επιπροσθέτως η συμπεριφορά των ξένων καταδεικνύει ότι οι διεθνείς επενδυτές και τα μεγάλα σπίτια της Νέας Υόρκης και του Λονδίνου δεν φοβούνται ενδεχόμενη πολιτική αστάθεια καθώς είτε αυτοδυναμία Μητσοτάκη, είτε συγκυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ φέρεται να διασφαλίζουν ομαλό πολιτικό σκηνικό!

Και θα πρέπει να σημειωθεί ότι Βρυξέλλες, Λονδίνο και κεντρικές τράπεζες τάσσονται παρασκηνιακά υπέρ των κυβερνήσεων συνεργασίας θεωρώντας ότι έτσι εκλείπει η αλαζονεία της εξουσίας, το κομματικό κράτος και μπορεί να προωθηθεί αξιοκρατικά και δίκαια η διανομή των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης!

Υπό αυτό το πρίσμα κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις το ενδιαφέρον των ξένων έχει εντοπιστεί και στις 4 συστημικές τράπεζες (Εθνική, Τρ. Πειραιώς, Alpha, Eurobank), στις μετοχές της Ενέργειας και των Πετρελαίων (Motor Oil, ΕΛΠΕ, Τέρνα Ενεργειακή, Μυτιληναίος) στις υποδομές (ΕΛΛΑΚΤΩΡ, Ιντρακάτ, ΓΕΚ Τέρνα), στα χαρτιά του ομίλου Στασινόπουλου (Βιοχάλκο, Cenergy κλπ), αλλά και στην ΕΧΑΕ, την Jumbo και την Aegean!