Αντίστροφη μέτρηση για το νέο ξεκίνημα – Ευκαιρίες και παγίδες για το Χρηματιστήριο Αθηνών κρύβουν οι επόμενες εβδομάδες – «Αυτοπεποίθηση» της αγοράς από τα νέα ρεκόρ στους δείκτες!

Αντίστροφη μέτρηση για το νέο ξεκίνημα – Ευκαιρίες και παγίδες για το Χρηματιστήριο Αθηνών κρύβουν οι επόμενες εβδομάδες – «Αυτοπεποίθηση» της αγοράς από τα νέα ρεκόρ στους δείκτες!

Οι νέες θετικές εκθέσεις για τις τράπεζες, το χρονοδιάγραμμα των stress tests, τα σενάρια για την πώληση των μετοχών του ΤΧΣ, και πότε έρχονται τα μερίσματα.

Με ισχυρά αποθέματα ασφαλείας ενόψει των όποιων εξελίξεων προκύψουν σε εγχώριο και διεθνές επίπεδο, η ελληνική χρηματιστηριακή αγορά εισέρχεται στην τελική ευθεία των δεύτερων κατά σειρά βουλευτικών εκλογών.

Το γενικότερο πλαίσιο μόνο απλό δεν είναι: Μόλις προχθές ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Luis de Guindos, σε συνέντευξή του στο CNBC ανέφερε πως οι αγορές ενδέχεται να αντιμετωπίσουν απότομη ύφεση σε περίπτωση περαιτέρω κραδασμών στην παγκόσμια οικονομία.

Στο δικό μας… γαλατικό χωριό και ενόψει της νέας εκλογικής αναμέτρησης τα κόμματα διαγκωνίζονται όχι για την ανάδειξη των πλεονεκτημάτων των προγραμμάτων τους, αλλά για «αποκαλύψεις» περί την απόκρυψη των προτάσεων που περιέχονται στα προγράμματα των άλλων.

Ενόψει όλων αυτών, και μέχρι να ξεκαθαρίσει λίγο περισσότερο ο ορίζοντας, το χρηματιστήριο τηρεί στάση αναμονής.

Διαθέτει, άλλωστε, μοναδικά πλεονεκτήματα: Οι δείκτες βρίσκονται στα ψηλότερα σημεία της δεκαετίας, οι εταιρίες ανακοινώνουν αποτελέσματα που εκπλήττουν θετικά, επιχειρηματικές συμφωνίες βρίσκονται στην ημερήσια διάταξη, οι ξένοι αναλυτές βλέπουν με μεγάλη συμπάθεια το γενικότερο περιβάλλον, δεν φείδονται επαίνων για τις επιχειρήσεις που θεωρούν «διαμάντια», ενώ η επενδυτική βαθμίδα έχει εν τοις πράγμασι κατακτηθεί, μένει μόνο η επίσημη επιβεβαίωσή της.

Τι άλλαξε με το rebalancing

Μπορεί τις τελευταίες μέρες οι δείκτες του Χρηματιστηρίου να παρουσιάζουν στασιμότητα, όμως αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι τα κέρδη είναι κάτι περισσότερο από αξιόλογα. Από την αρχή του έτους ο Γενικός Δείκτης κερδίζει περίπου 29%, ενώ ο Μάιος προσέφερε κέρδη 12,3% %.

Αυτό οδήγησε αρκετούς επαγγελματίες της αγοράς σε προσεκτικές πωλήσεις ώστε να κατοχυρώσουν τα κέρδη του χαρτοφυλακίου τους στον μήνα και στο πεντάμηνο.

Πάντως, μέχρι χθες ο Μάιος του 2023 είχε την καλύτερη απόδοση μηνός στο Χρηματιστήριο από τον Νοέμβριο του 2020. Παράλληλα, η αγορά των ομολόγων δείχνει να συμφωνεί με τη γενικότερη πορεία των ξένων αγορών και η Ελλάδα ήδη δανείζεται φθηνότερα από την Ιταλία και τη Βρετανία.

Κατά τις τελευταίες συνεδριάσεις ο τζίρος του Χρηματιστηρίου σημειώνει υψηλές επιδόσεις, στοιχείο που μπορεί να δικαιολογηθεί από το rebalancing στον δείκτη MSCI, στο οποίο βαρύνοντα ρόλο παίζουν οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου.

Η κινητικότητα είναι σημαντική, αν και κατά την τελευταία αναδιάρθρωση του δείκτη MSCI δεν σημειώθηκαν αλλαγές στον δείκτη Greece Standard, αλλά μόνο δύο προσθήκες στον Small Cap, των Ελλάκτωρ και Autohellas, εντούτοις την Τετάρτη ο τζίρος τριπλασιάστηκε στις δημοπρασίες, στα 321 εκατ. ευρώ από 100 εκατ. ευρώ.

Τρία ισχυρά «χαρτιά»

Η κινητικότητα που παρατηρείται, όμως, δεν είναι άσχετη και με τις γενικότερες εκτιμήσεις για την ελληνική αγορά. Στην αρχή της βδομάδας η Moody’s προχώρησε σε νέα θετική εκτίμηση για τις τράπεζες παραθέτοντας μια σειρά από πλεονεκτήματα και προκλήσεις που ανοίγονται γύρω από αυτές.

Συγκεκριμένα, ο οίκος αξιολόγησης ως προς τα πιστωτικά πλεονεκτήματα των τραπεζών εστιάζει: 1) στη σημαντική μείωση των προβληματικών δανείων της κάθε τράπεζας, που βελτιώνει την ποιότητα των ενεργητικού της, 2) στην αύξηση των καταθέσεων και στην πρόσβαση στις διεθνείς αγορές, που ενισχύει το προφίλ χρηματοδότησης και τη ρευστότητα της κάθε τράπεζας και 3) στον σχετικά χαμηλότερο σχηματισμό προβλέψεων, που στηρίζει την κερδοφορία των τραπεζών, ενώ η επαναλαμβανόμενη κερδοφορία βρίσκεται σε ανοδική τάση.

Από την πλευρά της η Axia διατηρεί τη σύσταση «buy» για τις συστημικές τράπεζες, αυξάνοντας εκ νέου τις τιμές στόχους. Συγκεκριμένα, θέτει τιμή στόχο στα 2 ευρώ από 1,80 ευρώ για την Alpha Bank, στα 2 ευρώ από 1,80 ευρώ για Eurobank, στα 7,20 ευρώ για την Εθνική Τράπεζα από 5,5 ευρώ προηγουμένως, και στα 3,40 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς από 3,1 ευρώ προηγουμένως.

Η Axia δίνει έμφαση στην υψηλότερη ανοδική δυναμική της Alpha Bank, καθώς προέρχεται από μια μεταγενέστερη «κορύφωση» στα καθαρά έσοδα από τόκους σε σύγκριση με τους ομολόγους της και τη βελτίωση του δείκτη των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων (ROTE) μέσω της ανάκαμψης των δραστηριοτήτων της στη Ρουμανία.

Χωρίς στρες τα stress tests

Σημειώνεται ότι οι ελληνικές τράπεζες, όπως και άλλες 120 τράπεζες στην Ευρώπη, θα βρεθούν αντιμέτωπες με νέο stress test που θα ανακοινωθεί στις 28 Ιουλίου 2023.

Αυτή τη φορά οι συστημικές τράπεζες συμμετέχουν σε stress tests χωρίς να αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο του κεφαλαιακού ελλείμματος ή της ανάγκης να βρουν νέα κεφάλαια. Στο δυσμενές σενάριο των stress tests οι ελληνικές τράπεζες θα βρεθούν με συνολική κεφαλαιακή επάρκεια 11% με 11,5% και με όριο το 8,5%, οπότε περνούν τα stress tests έχοντας και περιθώριο ασφαλείας.

Ήδη στις χρηματιστηριακές αποτιμήσεις περιλαμβάνονται και τα stress tests, δηλαδή το βασικό σενάριο ότι όλες οι τράπεζες τα περνούν χωρίς προβλήματα. Μετά τα stress tests ο SSM o Μόνιμος Εποπτικός Μηχανισμός των τραπεζών θα δώσει το πράσινο φως και στις 4 μεγάλες συστημικές τράπεζες να διανείμουν μέρισμα για την οικονομική χρήση 2024, δηλαδή τον Μάρτιο του 2025.

Μετεκλογικά θα ανοίξει εκ νέου και το κεφάλαιο της αποχώρησης του ΤΧΣ από το μετοχικό κεφάλαιο των τραπεζών, με αιχμές την Εθνική Τράπεζα (41%) και την Τράπεζα Πειραιώς (27%).

Γύρω από αυτά τα ποσοστά πρέπει να διαμορφωθούν οι κατάλληλες συνθήκες για να δοθούν «μάχες» που θα αναβαθμίσουν ουσιαστικά το ελληνικό χρηματιστήριο και όχι για να εξασφαλιστούν πρόσκαιρα κέρδη, και αυτό μόνο εύκολο δεν είναι.

Ενδιαφέρει, επίσης, τι θα πράξει o… ιπτάμενος Ολλανδός Χένρι Χόλτερμαν της Reggeborgh Invest με το 9% της Alpha Bank, αλλά και κατά πόσο η αγορά θα επιβραβεύσει την απόφαση της διοίκησης της Eurobank να εξαγοράσει το 1,4% των μετοχών της που σήμερα βρίσκεται στο χαρτοφυλάκιο του ΤΧΣ.

Οι φόβοι της ΕΚΤ για τις τράπεζες

Με προσοχή παρακολουθεί το ελληνικό Χρηματιστήριο και τις εξελίξεις στο διεθνές πλαίσιο. Τις τελευταίες μέρες διευρύνθηκαν οι απώλειες στα ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια, με επίκεντρο τα αδύναμα οικονομικά στοιχεία από την Κίνα τα οποία δημιουργούν αμφιβολίες σχετικά με την ανάκαμψη της οικονομικής δραστηριότητας.

Το ενδιαφέρον εστιάζεται στη συνέντευξη του αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Luis de Guindos, στο CNBC όπου ανέφερε πως οι αγορές ενδέχεται να αντιμετωπίσουν απότομη ύφεση σε περίπτωση περαιτέρω κραδασμών στην παγκόσμια οικονομία.

Παρότι διαπιστώνει ότι η ανθεκτικότητα των ευρωπαϊκών τραπεζών σε περιβάλλον υψηλότερων επιτοκίων δεν είναι ανησυχητική, με τα θεμελιώδη μεγέθη να παραμένουν σταθερά και τη ρυθμιστική παρέμβαση να αποδεικνύεται αποτελεσματική, η ΕΚΤ εκτιμά ότι «είναι πιθανό αυτά τα γεγονότα να οδηγήσουν σε επαναξιολόγηση της κερδοφορίας και τις προοπτικές ρευστότητας».

Στο επίκεντρο και οι εξελίξεις μετά την προσωρινή συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι Αμερικανοί για την αύξηση του ανώτατου ορίου χρέους και την αποτροπή χρεοκοπίας.

Η πορεία των αμερικανικών χρηματιστηρίων κατά τις επόμενες συνεδριάσεις θα δείξει πολλά…

Εν τω μεταξύ, η αποκλιμάκωση του πληθωρισμού σε μεγάλες οικονομίες της Ευρωζώνης, όπως η Γερμανία, η Γαλλία και η Ισπανία, είναι «θετική είδηση», δήλωσε την Τετάρτη ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, αλλά τόνισε ότι είναι πολύ νωρίς για να κηρύξει κανείς τη νίκη κατά των αυξημένων τιμών καταναλωτή.

Στη Γερμανία ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο +6,1% τον Μάιο του 2023, από 7,2% τον Απρίλιο. Ο ετήσιος εναρμονισμένος δείκτης τιμών καταναλωτή, τον οποίο παρακολουθεί η ΕΚΤ, αυξήθηκε κατά 6,3%, έναντι 7,6% τον Απρίλιο.