Η «κωλοτούμπα» για την πανεπιστημιακή αστυνομία, το χαμένο δόγμα της ασφάλειας παντού και το έλλειμα σοβαρότητας στην Κατεχάκη που υπόσχεται έφιππο τμήμα για να… πατάξει την ανομία στο Κέντρο και τελικά «τρώει πόρτα» από τον Πρωθυπουργό!

Η «κωλοτούμπα» για την πανεπιστημιακή αστυνομία, το χαμένο δόγμα της ασφάλειας παντού και το έλλειμα σοβαρότητας στην Κατεχάκη που υπόσχεται έφιππο τμήμα για να… πατάξει την ανομία στο Κέντρο και τελικά «τρώει πόρτα» από τον Πρωθυπουργό!

Πού πήγε το σύνθημα για ασφάλεια παντού; Γιατί πήρε την απόφαση η κυβέρνηση και ο ρόλος Δοξιάδη που διατηρεί μία χαρακτηριστική αυτονομία μέσα στην κυβέρνηση λες και είναι ο προσωπικός ινστρούχτορας του Πρωθυπουργού.

H κυβέρνηση έκανε πίσω στην εμβληματική κίνηση της προηγούμενης τετραετίας, δηλαδή στην ίδρυση της πανεπιστημιακής αστυνομίας η οποία είχε συνδεθεί με την κάθαρση των ταραχοποιών στοιχείων στα ελληνικά πανεπιστήμια, με την κανονικότητα και την νομιμότητα στο χώρο της εκπαίδευσης.

Ο εμπνευστής και η κωλοτούμπα…

Όπως είμαστε σε φάση να γνωρίζουμε, η απόφαση αυτή είχε παρθεί πολύ καιρό τώρα, με την έλευση στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη του Τάκη Θεοδωρικάκου το 2021.

Πολλοί διείδαν, ιδιαίτερα τα στελέχη που μετράνε το πολιτικό κόστος – ένας από αυτούς και ο Τάκης- ότι η πανεπιστημιακή αστυνομία έχει δημιουργήσει ένα νεανικό κίνημα κατά της κυβέρνησης.

Μη ξεχνάμε, η πανεπιστημιακή αστυνομία αποφασίστηκε μέσα στον κορωνοϊό, όταν απαγορευόταν στους νέους να πάνε ακόμα και για καφέ. Ήταν ένα σοκ!

Ωστόσο, τότε δεν ήθελαν να κάνουν την κωλοτούμπα και άφησαν το θέμα να χαθεί στις καλένδες.

Αυτός που είχε πείσει τον Πρωθυπουργό τότε για την ανάγκη να υπάρξει ειδικό σώμα μέσα στα πανεπιστήμια ήταν ο Μιχάλης Χρυσοχοίδης και φυσικά ο Άκης Σκέρτσος που βρίσκεται πάντα μέσα στις μεγαλεπήβολες κινήσεις (όπως π.χ η μετεγκατάσταση των υπουργείων στην Πυρκάλ που βέβαια έχει άλλες ουρές- δεν είναι της παρούσης).

Ο ινστρούχτορας του Μητσοτάκης, Δοξιάδης

Ηθικός μπροστάρης σε αυτή την παράτολμη για τα ελληνικά δεδομένα ιδέα ήταν και ο Απόστολος Δοξιάδης που διατηρεί μία χαρακτηριστική αυτονομία μέσα στην ελληνική κυβέρνηση λες και είναι ο προσωπικός ινστρούχτορας του Πρωθυπουργού.

Θυμίζω ότι ο πολυγραφότατος Δοξιάδης και τι δεν έσουρε στον Κ. Μητσοτάκη όταν στις αρχές του 2021 έδιωχνε τον Μ. Χρυσοχοίδη από το υπουργικό συμβούλιο.

Ό ίδιος τώρα ωρύεται κατά του Νότη Μηταράκη λες και είναι προσωπική απόφαση του υπουργού…

Όμως, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, η πρόταση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νότη Μηταράκη για τη η σύσταση έφιππης ομάδας στην Ελληνική Αστυνομία, δεν έγινε αποδεκτή από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Νωρίτερα, ο Νότης Μηταράκης, ανακοίνωσε την κατάργηση της πανεπιστημιακής αστυνομίας ενώ προανήγγειλε ότι στο πρόγραμμα του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη βρίσκεται η δημιουργία ομάδας έφιππων αστυνομικών ενώ οι 1.060 αστυνομικοί που είχαν διατεθεί για τη φύλαξη των ΑΕΙ, θα ενσωματωθούν στους ειδικούς φρουρούς.

Ωστόσο, η πρόταση αυτή για τους έφιππους αστυνομικούς – θα επρόκειτο για 6 άλογα και 10 ένστολους- δεν έγινε αποδεκτή από το Μαξίμου.

Για να γυρίσουμε στην ιστορική αναδρομή, τότε τα κάστανα από την φωτιά κλήθηκε να τα βγάλει ο Θεοδωρικάκος.

Θα θυμάστε φυσικά κάτι εικόνες έξω από τα πανεπιστήμια όταν πήγαν να πιάσουν βάρδια οι πρώτοι ειδικοί του σώματος;

Μπουκάλια, πέτρες, καπνογόνα και άλλα ωραία είχαμε έξω από τα πανεπιστήμια. Μέχρι που αποφάσισαν να κάνουν πίσω.

Πού πήγε το σύνθημα για ασφάλεια παντού;

Είναι αλήθεια ότι ένα από τα βασικά συνθήματα του Κυριάκου Μητσοτάκη ήταν η ασφάλεια των πολιτών.

Ένα σύνθημα που έμεινε κενό αφού είχαμε έκρηξη ληστειών και επιθέσεων από Ρομά και άλλες ευπαθείς ομάδες, το Κέντρο παρέμεινε γκέτο μεταναστών και κακοποιητικών στοιχείων – και έγινε ένας λόγος να τα σπάσει ο Μπακογιάννης με την κυβέρνηση- και τέλος τα πανεπιστήμια παρέμειναν έρμαια των κομματικών παρατάξεων και των αναρχικών.

Γιατί πήρε την απόφαση η κυβέρνηση

Είναι δύσκολο σε ένα παραδοσιακό ψηφοφόρο της ΝΔ να συμβιβαστεί με το πισωγύρισμα της κυβέρνησης στην πανεπιστημιακή αστυνομία.

Γιατί η κυβέρνηση πήρε απόφαση να καταργήσει το σώμα αυτό;

Το κάνει διότι με την είσοδο των ιδιωτικών πανεπιστημίων, πλέον δεν θα μας νοιάζει τι γίνεται στο ΕΜΠ και την ΑΣΟΕ;

Το κάνει γιατί στην κυβέρνηση κυριαρχεί το πνεύμα ΠΑΣΟΚ και θα πρέπει να κωλομπαρέψει όλες τις μεγάλες μεταρρυθμίσεις ώστε να μην έχουμε δυσαρέσκεια του κόσμου;

Και αντί να δείξει σοβαρότητα στο θέμα της νομιμότητας και της ασφάλειας, αφήνει τον αρμόδιο υπουργό να τάζει έφιππη αστυνομία στο Κέντρο; Αυτά δεν γίνονται σε σοβαρές κυβερνήσεις…

Για όποιο λόγο και να το κάνει, είναι σίγουρα ένα πρώτο μεγάλο φάουλ για την κυβέρνηση.

Ειρήσθω εν παρόδω, μην απορείτε που ανεβαίνει η ακροδεξιά (και) στην Ελλάδα. Είναι μια αντανακλαστική κίνηση της κοινωνίας όταν παίζεις με την ασφάλειά της…