ΑΑΔΕ: Νέο «όπλο» στη μάχη για τις παράνομες εισαγωγές οχημάτων

18/05/2021, 13:13
ΑΑΔΕ: Νέο «όπλο» στη μάχη για τις παράνομες εισαγωγές οχημάτων

Ενα νέο ψηφιακό σύστημα, το EUCARIS, μέσω του οποίου οι τελωνειακές υπηρεσίες αποκτούν πρόσβαση σε στοιχεία ταξινομήσεων οχημάτων σε άλλα κράτη-μέλη θα έχει στη διάθεσή της η ΑΑΔΕ για την καταπολέμηση της απάτης του ΦΠΑ.

Το σύστημα δίνει τη δυνατότητα να γίνονται πρόσθετες ελεγκτικές επαληθεύσεις για την προέλευση και τα βασικά χαρακτηριστικά ταυτοποίησης του οχήματος, όπως το πλαίσιο.

Με αυτό τον τρόπο, προστατεύονται οι τελικοί αγοραστές, δεδομένου ότι πλέον θα γνωρίζουν πού πραγματικά ήταν δηλωμένο το αυτοκίνητο, που αγοράζουν.

Έτσι, και μειώνεται ο κίνδυνος οι αγοραστές να προμηθευτούν ένα μη νόμιμο όχημα με παραποιημένα στοιχεία και προστατεύεται ο υγιής ανταγωνισμός από τα παράνομα κυκλώματα εμπορίας οχημάτων.

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται και οι έλεγχοι στη διακίνηση οχημάτων για τελωνισμό. Ειδικά συνεργεία, όπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές της ΑΑΔΕ, «χτενίζουν» τις κύριες οδικές αρτηρίες και σταματούν φορτηγά μεταφοράς αυτοκινήτων, για να διαπιστώσουν αν έχουν υποβληθεί στις τελωνειακές αρχές οι Δηλώσεις 'Αφιξης Οχημάτων για τα αυτοκίνητα που μεταφέρουν.

Μέσα σε δύο μήνες, σε όλη τη χώρα, πραγματοποιήθηκαν 389 έλεγχοι διακίνησης και έλεγχοι σε εγκαταστάσεις εμπόρων και εντοπίστηκαν 44 παραβάσεις.

Δεσμεύτηκαν 19 οχήματα, ενώ 14 υποθέσεις βρίσκονται σε εξέλιξη.