FCA - HΠΑ: Πρόστιμο 300 εκατ. δολάρια

17/06/2022, 14:45
FCA - HΠΑ: Πρόστιμο 300 εκατ. δολάρια

Η FCA US, θυγατρική της Stellantis, ομολόγησε την ενοχή της και πληρώνει περισσότερα από 300 εκατομμύρια δολάρια σε ποινικές κυρώσεις για να επιλύσει μια ομοσπονδιακή έρευνα ότι συνωμότησε για να παραπλανήσει τις ρυθμιστικές αρχές και τους καταναλωτές σχετικά με τα συστήματα ελέγχου εκπομπών σε 101.482 μοντέλα Jeep Grand Cherokee και Ram 1500.

Τα επηρεαζόμενα οχήματα ήταν εξοπλισμένα με τον κινητήρα Eco Diesel δεύτερης γενιάς της εταιρείας που εκτείνεται στα μοντέλα 2014-2016.

Το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, σε δικαστικά έγγραφα την Παρασκευή, ανέφερε ότι η FCA «σκόπιμα βαθμονομούσε τα συστήματα ελέγχου εκπομπών στα εν λόγω οχήματα για να παράγουν λιγότερες εκπομπές NOx κατά τη διάρκεια των ομοσπονδιακών διαδικασιών δοκιμών ή «κύκλων» οδήγησης, απ' ότι όταν τα εν λόγω οχήματα οδηγούνταν από πελάτες της FCA US υπό κανονικές συνθήκες οδήγησης».

Η αυτοκινητοβιομηχανία, ειδικότερα, παραδέχθηκε την ενοχή της σε μία κατηγορία συνωμοσίας για εξαπάτηση των Ηνωμένων Πολιτειών, διάπραξη απάτης και παραβίαση του νόμου περί καθαρού αέρα.

Η συμφωνία ένστασης περιλαμβάνει πρόστιμο 96,1 εκατομμυρίων δολαρίων μαζί με την κατάπτωση 203,6 εκατομμυρίων δολαρίων σε κέρδη που προέρχονται από τη βλαπτική συμπεριφορά.

Η αυτοκινητοβιομηχανία είπε ότι «οι αξιώσεις καταναλωτών που σχετίζονται με τα εν λόγω οχήματα έχουν ήδη επιλυθεί και δεν απαιτούνται πρόσθετες ανακλήσεις».

Ο Όμιλος Stellantis είπε την Παρασκευή ότι τα 301 εκατομμύρια δολάρια είχαν προηγουμένως συγκεντρωθεί για την κάλυψη της κατάπτωσης και της ποινής που επιβλήθηκε από τη συμφωνία ένστασης.

«Η FCA US συμμετείχε σε ένα πολυετές πρόγραμμα για να παραπλανήσει τις ρυθμιστικές Αρχές και τους πελάτες των ΗΠΑ», δήλωσε ο βοηθός Γενικός Εισαγγελέας Kenneth A. Polite, Jr., του Ποινικού Τμήματος του υπουργείου Δικαιοσύνης.

«Η σημερινή δήλωση ενοχής καταδεικνύει την αφοσίωση του τμήματος στη δίωξη όλων των τύπων εταιρικών παραπτωμάτων και στη λογοδοσία των εταιριών που επιδιώκουν να τοποθετήσουν τα κέρδη πάνω από την ειλικρίνεια, τη χρηστή εταιρική διακυβέρνηση και την έγκαιρη αποκατάσταση».

Σύμφωνα με τους όρους της δήλωσης ενοχής, η οποία υπόκειται στην έγκριση του δικαστηρίου, η κυβέρνηση είπε ότι η FCA US συμφώνησε να συνεχίσει να συνεργάζεται με το υπουργείο Δικαιοσύνης σε συνεχιζόμενες ή μελλοντικές ποινικές έρευνες σχετικά με την έρευνα.

Η περιφερειακή δικαστής των ΗΠΑ Nancy Edmunds στο Ντιτρόιτ όρισε ημερομηνία καταδίκης στις 18 Ιουλίου για να επανεξετάσει και να εγκρίνει τη συμφωνία. Η εταιρία θα είναι υπό έλεγχοι για τρία χρόνια.

Η συμφωνία καλεί επίσης την αυτοκινητοβιομηχανία «να συνεχίσει να εφαρμόζει ένα πρόγραμμα συμμόρφωσης και δεοντολογίας που έχει σχεδιαστεί για την πρόληψη και τον εντοπισμό δόλιας συμπεριφοράς σε όλες τις δραστηριότητές της και θα αναφέρει στο τμήμα σχετικά με την αποκατάσταση, την εφαρμογή και τη δοκιμή του προγράμματος συμμόρφωσης και των εσωτερικών ελέγχων».