Έρχεται το πρώτο γερμανικό Mini

25/03/2023, 22:18
Έρχεται το πρώτο γερμανικό Mini

Είναι η πρώτη φορά που ένα μοντέλο της εταιρίας παράγεται εξ ολοκλήρου στη Γερμανία σε ένα από τα πιο σύγχρονα και βιώσιμα εργοστάσια αυτοκινήτων στον κόσμο

Πριν το τέλος του έτος θα αρχίσει η παραγωγή του πλήρως ηλεκτρικού Mini Countryman στο εργοστάσιο του BMW Group στη Λειψία. Και θα είναι η πρώτη φορά που ένα μοντέλο της εταιρίας παράγεται εξ ολοκλήρου στη Γερμανία σε ένα από τα πιο σύγχρονα και βιώσιμα εργοστάσια αυτοκινήτων στον κόσμο. Ήδη, δόθηκαν στη δημοσιότητα οι πρώτες φωτογραφίες με «καμουφλάζ».

«Είμαστε στην ευχάριστη θέση να παραδώσουμε το πρώτο Mini “Madein Germany” στους πελάτες μας με ουδέτερο τρόπο εκπομπών CO2, χάρη στον βιώσιμο ενεργειακό εφοδιασμό του εργοστασίου. Με αυτόν τον τρόπο, το νέο πλήρως ηλεκτρικό Mini Countryman δείχνει αυτό που η μάρκα σημαίνει: ηλεκτρισμένη αίσθηση καρτ και έντονη εστίαση σε ένα ελάχιστο περιβαλλοντικό αποτύπωμα», λέει η Στέφανι Βουρστ, επικεφαλής της Mini.

Η Πέτρα Πέτερχένσελ, ως διευθύντρια εργοστασίου και η Σόνια Χένγκστλερ ως Project Manager για το νέο Countryman είναι υπεύθυνες στη Λειψία για τον μετασχηματισμό προς περισσότερη ηλεκτροκίνηση και βιώσιμη παραγωγή των e-εξαρτημάτων καθώς και ολόκληρων οχημάτων. Ένα βασικό εργατικό δυναμικό 5.600 εργαζομένων θα παράγει περίπου 1.000 οχήματα κάθε μέρα.

Το νέο μοντέλο βγαίνει από τη γραμμή παραγωγής στη Λειψία μαζί με τις BMW Σειρά 1, BMW Σειρά 2 GranCoupé και BMW Σειρά 2 ActiveTourer. Αυτό καθιστά την τοποθεσία το πρώτο εργοστάσιο στο οποίο κατασκευάζονται μαζί οχήματα της μάρκας BMW και Mini. Η επέκταση της ηλεκτροκίνησης αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της στρατηγικής βιωσιμότητας του BMW Group.

Σήμερα, ένα στα πέντε μοντέλα Mini είναι, ήδη, ηλεκτροκίνητο. Το επόμενο σημαντικό ορόσημο και κίνητρο για το εργοστάσιο είναι η παραγωγή του νέου Countryman, το οποίο θα βγει από τη γραμμή παραγωγής στη Λειψία, περί τα τέλη του 2023. Οι μπαταρίες υψηλής τάσης για το συγκεκριμένο μοντέλο θα προέρχονται από τις εγκαταστάσεις παραγωγής του εργοστασίου.

Για τον σκοπό αυτό, το BMW Group επεκτείνει τις ικανότητές του για παραγωγή ηλεκτρονικών εξαρτημάτων στις εγκαταστάσεις της Λειψίας κατά οκτώ γραμμές παραγωγής έως το 2024 και επενδύει περισσότερα από 800 εκατομμύρια ευρώ.

Η μελλοντική περιοχή παραγωγής των 150.000 τετραγωνικών μέτρων στην οποία θα κατασκευαστούν τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα αντιπροσωπεύει μια βιώσιμη επένδυση. Η επέκταση συνδέεται με την ασφάλεια της εργασίας και ακόμη και με την ανάπτυξή της. Μέχρι το 2024, περισσότεροι από 1.000 εργαζόμενοι πρόκειται να απασχοληθούν στην παραγωγή ηλεκτρονικών εξαρτημάτων.

Μέρος της ενέργειας που απαιτείται για την παραγωγή αυτοκινήτων μπορεί να παραχθεί από τέσσερεις ανεμογεννήτριες ύψους 190 μέτρων απευθείας στο εργοστάσιο της Λειψίας. Το 2021, 21,9 GWh ηλεκτρικής ενέργειας παρήχθησαν από αιολική ενέργεια.

Αυτό αντιστοιχεί στην ετήσια κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας σε περισσότερα από 5.000 νοικοκυριά 3 ατόμων. Από το 2017, η παραγόμενη ηλεκτρική ενέργεια μπορεί να αποθηκευτεί προσωρινά στη μονάδα αποθήκευσης μπαταριών σε έως και 700 μπαταρίες υψηλής τάσης από μοντέλα BMWi3.

Ως το μεγαλύτερο μοντέλο της μάρκας, το πλήρως ηλεκτρικό Mini Countryman οδηγεί τη νέα οικογένεια MINI σε μια εποχή ηλεκτροκίνησης χωρίς εκπομπές ρύπων. Ο μετασχηματισμός σε μια πλήρως ηλεκτρική μάρκα έως το 2030 ξεκινά με αυτή τη γενιά μοντέλων.

Χάρη σε εξαρτήματα που εξοικονομούν χώρο, όπως η ιδιαίτερα επίπεδη μπαταρία υψηλής τάσης, η οποία παράγεται επίσης στο εργοστάσιο του BMW Group στη Λειψία, το Mini Countryman θα προσφέρει επιπλέον χώρο και ακόμη μεγαλύτερη άνεση στο μέλλον.