Χρυσός: Τα ομόλογα οδηγούν σε πτώση τις διεθνείς τιμές για τρίτη συνεχή ημέρα

25/02/2021, 21:55
Χρυσός: Τα ομόλογα οδηγούν σε πτώση τις διεθνείς τιμές για τρίτη συνεχή ημέρα

Απώλειες για τρίτη συνεχή ημέρα κατέγραψαν οι διεθνείς τιμές του χρυσού καθώς η εκτίναξη των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων των ΗΠΑ  μειώνει το επενδυτικό ενδιαφέρον προς το μέταλλο. τ

Το 10ετές ομόλογο των ΗΠΑ είδε την απόδοσή του να αγγίζει το 1,614%, ενώ αργότερα υποχώρησε περί το 1,5%, ασκώντας πίεση τόσο στις μετοχές, όσο και στο πολύτιμο μέταλλο, καθώς οι επενδυτές τα θεωρούν προϊόντα ρίσκου σε σχέση με τα εντελώς ασφαλή ομόλογο του αμερικανικού δημοσίου.
"Όσο ταχύτερα ανεβαίνουν οι αποδόσεις των ομολόγων, τόσο ισχυρότερη θα είναι η πτώση του χρυσού", ανέφερε ο Edward Moya, αναλυτής της αγοράς στην Oanda.
"Η άνοδος των αποδόσεων των αμερικανικών ομολόγων λογικά δεν μπορεί να διατηρηθεί για πολύ σε αυτά τα επίπεδα, οπότε σύντομα ο χρυσός θα αρχίσει να σταθεροποιείται". Ωστόσο, εάν η τάση συνεχιστεί και ο χρυσός "σπάσει" προς τα κάτω το επίπεδο των 1.750 δολ. ανά ουγγιά, "οι τεχνικές - αυτόματες πωλήσεις πιθανόν να του επιφέρουν κόστος έως και 5%".

Ο χρυσός παράδοσης Απριλίου υποχώρησε κατά 22,50 δολ. ή περίπου 1,3%, κλείνοντας στα 1.775,40 δολ. ανά ουγγιά, έχοντας κλείσει την Τετάρτη για πρώτη φορά από την προηγούμενη Παρασκευή κάτω από τα 1.800 δολάρια.

Την ίδια ώρα, το πλέον ενεργό συμβόλαιο στο ασήμι, παράδοσης Μαΐου, έχασε 24 σεντς ή 0,9%, στα 27,685 δολ. ανά ουγγιά.

"Η τιμή του χρυσού είναι ξεκάθαρο ότι δεν ευνοείται από το αφήγημα της Fed, σύμφωνα με το οποίο η χαλαρή νομισματική πολιτική είναι εδώ για να μείνει για αρκετό καιρό", έγραψε ο Naeem Aslam, επικεφαλής αναλυτής αγοράς στην AvaTrade, σε σημείωμά του.

Στα υπόλοιπα μέταλλα, ο χαλκός Μαΐου απώλεσε περί το 0,9% στα 4,2635 δολάρια η λίβρα, μετά το υψηλό δεκαετίας της Τετάρτης (υψηλότερο κλείσιμο από το 2011). Το πλέον ενεργό συμβόλαιο του χαλκού βαδίζει προς μηνιαία κέρδη τον Φεβρουάριο της τάξης του 20%, σύμφωνα με στοιχεία του Dow Jones Market Data.

Η πλατίνα Απριλίου έχασε 2,1%, στα 1.231,50 δολ. ανά ουγγιά, ενώ το παλλάδιο Ιουνίου έκλεισε στα 2.414,80 δολ. ανά ουγγιά, με πτώση 0,7%.