Γιατί η Fed δεν αλλάζει πολιτική;

21/03/2021, 20:24
Γιατί η Fed δεν αλλάζει πολιτική;

Εφόσον υποτίθεται ο πλανήτης αρχίζει να ξεπερνά την πανδημία με τη σταδιακή ανοσία αγέλης/εμβολιασμού και η οικονομία αναμένεται να λειτουργήσει και πάλι φυσιολογικά, η Fed θεωρητικά θα μπορούσε επιτέλους να σφίξει τα χαλινάρια που τόσα χρόνια έχει αφήσει λάσκα. Ψέματα, θα ΠΡΕΠΕΙ να το κάνει, είναι η μόνη ουσιαστική δουλειά της ως κεντρική τράπεζα.

Ωστόσο δεν το κάνει. Διότι κάτι τέτοιο θα σήμαινε φυσικά ύφεση, για λίγα χρόνια τουλάχιστον. “Υγιή” ύφεση ωστόσο, απαραίτηση για επανεκκίνηση της οικονομίας σε σωστή βάση. Θα σήμαινε το φινάλε της μακροβιότερης bull market όλων των εποχών, την αρχή μιας bear market στη Wall Street. Θα σήμαινε πως οι «αφέντες» της Fed θα έχαναν χρήματα. Και δε μπορούμε να το επιτρέψουμε αυτό, όπως φαίνεται…

Επομένως τι κάνει η Fed; Χωρίς καμία ντροπή πλέον, εξακολουθεί να συντηρεί αυτή την αγορά-ανέκδοτο προκειμένου οι πλούσιοι να γίνονται πλουσιότεροι, η Wall Street να «καταπίνει» τη Main Street, πράγμα αφύσικο και επικίνδυνο. Αδιαφορώντας για την πραγματική οικονομία, για η μεσαία τάξη που πρόκειται να χτυπηθεί πολύ άσχημα από το διαφαινόμενο πληθωρισμό, από το ρεκόρ δολαρίων που τυπώθηκαν το 2020 (το 26% της συνολικής προσφοράς χρήματος Μ1) που θα αποκαλυφθεί και θα σκάσει στα μούτρα επιχειρηματικών και καταναλωτών σαν ύπουλο τσουνάμι.

Ουσιαστικά στον πλανήτη αυτή τη στιγμή συμβαίνει το εξής. Η Fed και όλοι όσοι καθορίζουν τις οικονομικές τύχες μας, γνωρίζουν ότι τα έχουν κάνει θάλασσα. Αυτό δε συνέβη φυσικά τώρα, και σε καμία περίπτωση δεν ήταν ο κορωνοϊός που «γκρέμισε» ό,τι χτίζαμε. Η ζημιά έχει αρχίσει δεκαετίες πριν με το ανεξέλεγκτο τύπωμα, και κορυφώθηκε στην κρίση του 2008, η οποία ωστόσο δε ξεπεράστηκε ποτέ πραγματικά, παρά μόνο «χώθηκε κάτω από το χαλί».

Γενικά τα νέα είναι άσχημα για δολάριο και πραγματική οικονομία. Καλά νέα για μετοχές, Big Tech (τεχνολογικές), Bitcoin και επενδυτές ομολόγων. Βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον… Διότι μακροπρόθεσμα δε θέλω να είμαι εκεί να δω τι θα συμβεί σε κατόχους Bitcoin όταν κλείσει η κάνουλα του «δωρεάν χρήματος».