Πετρέλαιο: Άνοδος 4% λόγω Σουέζ

26/03/2021, 22:37
Πετρέλαιο: Άνοδος 4% λόγω Σουέζ

Με άνοδο έκλεισαν την Παρασκευή οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου καθώς το πλοίο Ever Given εξακολουθεί να έχει αποκλεισμένη τη διώρυγα του Σουέζ.

Το πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Μαΐου κέρδισε 2,62 δολ. ή 4,2%, στα 64,57 δολ. το βαρέλι, μετά τη χθεσινή πτώση κατά 3,8%. Στην άλλη όχθη του Ατλαντικού, το αμερικανικό αργό τύπου WTI παράδοσης Μαΐου πρόσθεσε 2,41 δολ. ή 4,1%, στα 61,97 δολ. το βαρέλι, μετά τη χθεσινή πτώση κατά 4,3%.

Σε επίπεδο εβδομάδας, το WTI έχασε περίπου 0,8% ενώ το Brent σημείωσε άνοδο κατά 4 cents, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones.

Σημειώνεται ότι η διώρυγα του Σουέζ αποτελεί ένα κρίσιμο σημείο για τη διέλευση του πετρελαίου του Περσικού Κόλπου και η αβεβαιότητα για το πόσος καιρός θα χρειαστεί να αποκολληθεί το δεξαμενόπλοιο έχει περιπλέξει τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές για το αργό.

Εν τω μεταξύ, οι επενδυτές έχουν στραμμένα τα βλέμματά τους και στα lockdown σε περιοχές της Ευρώπης, κάτι που δημιουργεί μειωμένη ζήτηση.

Δεν είναι σαφές για πόσο καιρό θα παραμείνει αποκλεισμένη η διώρυγα του Σουέζ, αλλά ορισμένοι ειδικοί κάνουν λόγο για εβδομάδες παρά για κάποιες ημέρες. "Φαίνεται τώρα ότι θα διαρκέσει μερικές εβδομάδες", ανέφερε η Anoop Singh, υψηλόβαθμο στέλεχος της Braemar ACM στη Σιγκαπούρη.

Υπολογίζεται ότι το 10% του συνόλου του θαλάσσιου εμπορίου πετρελαίου διέρχεται από τη διώρυγα του Σουέζ που συνδέει την Ερυθρά Θάλασσα με τη Μεσόγειο.

Το Reuters μετέδωσε ότι ο ιδιοκτήτης του πλοίου εμπορευματοκιβωτίων Ever Given, Shoei Kisen, αρνήθηκε τις αναφορές ότι το πλοίο θα μπορούσε να αποκολληθεί μέχρι το βράδυ Σαββάτου.

Η ΕΙΑ ανακοίνωσε την Πέμπτη μια πέμπτη συνεχή εβδομαδιαία αύξηση στα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ, τα οποία ανέρχονται σε σχεδόν 503 εκατομμύρια βαρέλια.