Πετρέλαιο: Πτώση των διεθνών τιμών λόγω του "ξεμπλοκαρίσματος" στο Σουέζ

30/03/2021, 22:19
Πετρέλαιο: Πτώση των διεθνών τιμών λόγω του

Η σταδιακή επαναλειτουργία της διώρυγας του Σουέζ μετά την αποκόλληση του Ever Given άμβλυνε τις ανησυχίες για τον εφοδιασμό των αγορών, διεθνώς, με αποτέλεσμα την υποχώρηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου της Τρίτη.

Το συμβόλαιο του αργού παραδόσεως Μαΐου έχασε 1,01 δολ. ή 1,6% και έκλεισε στα 60,55 δολ. το βαρέλι στο χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης.

Το Brent του ίδιου μήνα υποχώρησε 84 cents ή 1,3% και έκλεισε στα 64,14 δολ. το βαρέλι στο ICE Futures. Το συμβόλαιο λήγει με την ολοκλήρωση των συναλλαγών αύριο, Τετάρτη.

Σημειώνεται ότι το κανάλι του Σουέζ άνοιξε τη Δευτέρα μετά την αποκόλληση του γιγαντιαίου πλοίου "Ever Given" που είχε φράξει τη Διώρυγα, διακόπτοντας τις συγκοινωνίες σε ένα από τα σημαντικότερα θαλάσσια περάσματα στον κόσμο. Η διέλευση των πλοίων γίνεται κανονικά και οι αρχές περιμένουν μέσα στις επόμενες ημέρες να απορροφηθεί η αυξημένη κίνηση από τα πλοία που παρέμειναν τις προηγούμενες ημέρες στην περιοχή περιμένοντας να ανοίξει η διώρυγα.

Η ενίσχυση του αμερικανικού δολαρίου εν μέσω της αισιοδοξίας για τις προοπτικές της ανάκαμψης στις ΗΠΑ επίσης άσκησε πίεση στις τιμές του πετρελαίου. Το δολάριο κερδίζει 0,4% σήμερα στο 93,30, με βάση τον δείκτη ICE U.S. Dollar.

Η επενδυτική προσοχή στρέφεται πλέον στην επερχόμενη απόφαση του OPEC και των συμμάχων του για την πορεία της παραγωγής αυτή την Πέμπτη. Η Σαουδική Αραβία αναμένεται να καλέσει τον Οργανισμό να επεκτείνει τους υφιστάμενους περιορισμούς στην παραγωγή μέχρι και τον Μάιο, σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters.