Πετρέλαιο: Άνοδος των διεθνών τιμών - Με +20% έκλεισε το αργό το α' τρίμηνο

31/03/2021, 22:49
Πετρέλαιο: Άνοδος των διεθνών τιμών - Με +20% έκλεισε το αργό το α' τρίμηνο

Με άνοδο έκλεισαν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου την Τετάρτη, καθώς τα στοιχεία για τα αποθέματα αργού έδειξαν πτώση την προηγούμενη εβδομάδα, σε αντίθεση με τις εκτιμήσεις για μικρή άνοδο.

Το αμερικανικό αργό τύπου West Texas Intermediate παράδοσης Μαΐου ενισχύθηκε την Τετάρτη κατά 45 σεντς ή 0,7% στα 61 δολάρια το βαρέλι. Για τον Μάρτιο, το αμερικανικό αργό παρουσιάζει απώλειες άνω του 1%, ωστόσο σε τριμηνιαία βάση κερδίζει περισσότερο από 20%, καθώς οι επιτάχυνση των εμβολιασμών έχει δημιουργήσει ελπίδες για ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη και άρα ενίσχυση της ζήτησης.

Ανοδικά κινήθηκε και το Brent, με το συμβόλαιο Ιουνίου που είναι και το πιο ενεργό, να προσθέτει 29 σεντς ή 0,5% στα 64,46 δολάρια το βαρέλι. Αντίθετα, το Brent παράδοσης Μαΐου, που έληξε σήμερα, υποχώρησε κατά 24 σεντς ή 0,4% στα 63,90 δολάρια το βαρέλι. Σε διάστημα μήνα, και το brent έκλεισε με απώλειες της τάξης του 1%, αλλά για το τρίμηνο όπως και το WTI σημείωσε άνοδο άνω του 20%.

Η Υπηρεσία Πληροφοριών Ενέργειας ανακοίνωσε την Τετάρτη ότι τα αποθέματα αργού πετρελαίου στις ΗΠΑ μειώθηκαν κατά 900.000 βαρέλια για την εβδομάδα που έληξε στις 26 Μαρτίου. Η IHS Markit προέβλεπε αύξηση των αποθεμάτων κατά 600.000 βαρέλια, ενώ το Αμερικανικό Ινστιτούτο Πετρελαίου ανακοίνωσε την Τρίτη αύξηση 3,9 εκατ. βαρελιών.

Το θετικό κλίμα στην αγορά τροφοδότησαν σήμερα και οι προσδοκίες των επενδυτών ότι στην αυριανή συνεδρίασή τους ο OPEC και οι σύμμαχοί του, σχήμα γνωστό και ως OPEC+, θα επεκτείνουν τις περικοπές στην παραγωγή τους και τον Μάιο, ίσως και αργότερα, προκειμένου να στηρίξουν τις τιμές μέχρι να σταθεροποιηθεί η αγορά.

Τις προσδοκίες αυτές ενίσχυσε και η κίνηση του OPEC+ να αναθεωρήσει πτωτικά την πρόβλεψή του για τη ζήτηση το τρέχον έτος κατά 300.000 βαρέλια την ημέρα.