Πετρέλαιο: Εβδομαδιαία πτώση 3,5% για το αμερικανικό αργό

09/04/2021, 22:37
Πετρέλαιο: Εβδομαδιαία πτώση 3,5% για το αμερικανικό αργό

Πτώση 0,5% σημείωσε την Παρασκευή η τιμή του αμερικανικού αργού πετρελαίου τύπου West Texas Intermediate (WTI),  παραδόσεως Μαΐου και διαμορφώθηκε στα 59,32 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Σε εβδομαδιαία βάση, το συμβόλαιο έχασε 3,5%.

Σε παρόμοιους ρυθμούς κινήθηκε στη σημερινή συνεδρίαση και το πετρέλαιο τύπου Βrent, με το συμβόλαιο παράδοσης Ιουνίου να υποχωρεί κατά 25 σεντς ή 0,4% στα 62,95 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe. Σε εβδομαδιαία βάση, το Brent σημείωσε απώλειες 2,9%.

Σύμφωνα με τους αναλυτές η εξέλιξη αυτή ήταν μάλλον αναμενόμενη, καθώς η αύξηση των κρουσμάτων της covid-19 παγκοσμίως επιβραδύνει τη ζήτηση για ενέργεια.

Τα lockdown και οι περιορισμοί στις μετακινήσεις "συνεχίζουν να ασκούν πιέσεις στις τιμές του πετρελαίου και θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να φτάσουμε στην άλλη άκρη του τούνελ" και να εμβολιαστούν αρκετοί άνθρωποι ώστε να δικαιολογηθεί η επαναλειτουργία της οικονομικής δραστηριότητας και των ταξιδιών, αναφέρει η Louise Dickson, αναλύτρια της Rystad Energy.

Ωστόσο, η εταιρεία διατηρεί αισιοδοξία για την πρόοδο των εμβολιαστικών προγραμμάτων και "η ζήτηση πετρελαίου για το καλοκαίρι φαίνεται έτοιμη να εκτοξευθεί", δήλωσε η Dickson, προσθέτοντας ότι οι τιμές του πετρςλαίου τύπου Brent είναι πιθανό να δουν μια ανοδική διόρθωση προς τα 66 δολάρια το τρίτο τρίμηνο του έτους.

"Η αγορά παραμένει χωρίς σαφή προσανατολισμό, όμως το κλίμα δείχνει αρνητικές τάσεις", δεδομένου ότι οι μεγάλες πετρελαιοπαραγωγικές χώρες αποφάσισαν να αυξήσουν σταδιακά την παραγωγή, ενώ πιθανή είναι και η προσθήση του ιρανικού πετρελαίου στην αγορά, δήλωσε ο Manish Raj, οικονομικός διευθυντής της Velandera Energy.