Πετρέλαιο: Άνοδος των τιμών για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση

15/04/2021, 23:05
Πετρέλαιο: Άνοδος των τιμών για τέταρτη συνεχή συνεδρίαση

Η μείωση των αποθεμάτων του αμερικανικού αργού είχε ως αποτέλεσμα να κλείσουν ανοδικά για τέταρτη συνεχόμενη ημέρα οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου.

Το αμερικανικό αργό πετρέλαιο τύπου West Texas Intermediate παράδοσης Μαίου κινήθηκε ανοδκά κατά 19 σεντς ή 0,3% κλείνοντας στα 63,34 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης, μετά από άνοδο 4,9% την Τετάρτη και έκλεισε στο υψηλότερο επίπεδο από τις 17 Μαρτίου, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dow Jones Market.

Το πετρελαίου τύπου Brent παράδοσης Ιουνίου κατέγραψε κέρδη 23 σεντς ή 0,4% και έκλεισε στα 66,81 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe.

Η έκθεση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (ΙΕΑ) προβλέπει ότι η παγκόσμια ζήτηση και προσφορά πετρελαίου θα εξισορροπηθούν κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους και επισημαίνει πως οι παραγωγοί "ενδέχεται τότε να χρειαστεί να αντλήσουν επιπλέον 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα για να καλύψουν την αναμενόμενη ζήτηση".

Παράλληλα, ο ΟΠΕΚ+ αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις του για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου φέτος και αναμένει ότι θα αυξηθεί κατά 70.000 βαρέλια την ημέρα σε σχέση με τις προβλέψεις του περασμένου μήνα, ενώ εκτίμησε ότι η παγκόσμια ζήτηση αναμένεται να αυξηθεί κατά 5,95 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα το 2021.

"Η αισιοδοξία για τη ζήτηση εξακολουθεί να αποτελεί βασικό στοιχείο... με τα πρόσφατα στοιχεία από τις ΗΠΑ να δείχνουν ότι η κυκλοφορία στους αυτοκινητοδρόμους υπερβαίνει τα επίπεδα πριν από το COVID", δήλωσε ο Robbie Fraser, αναλυτής της Schneider Electric.

Οι traders παρακολουθούν επίσης τις συνομιλίες για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν. "Μια πρόσφατη επίθεση σε υποδομές του Ιράν που συνδέονται με τα πυρηνικά θα περιπλέξει τυχόν περαιτέρω συνομιλίες γύρω από την επιστροφή των ΗΠΑ στη συμφωνία για το πρόγραμμα του Ιραν", ανέφερε ο Fraser.