Πετρέλαιο: Εβδομαδιαία άνοδος 6% για αργό και Brent

16/04/2021, 22:57
Πετρέλαιο: Εβδομαδιαία άνοδος 6% για αργό και Brent

Άνοδο της τάξεως του 6% σημείωσαν οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου αυτή την εβδομάδα, παρά τις απώλειες που είχαν στη συνεδρίαση της Παρασκευής.

Το αργό πετρέλαιο τύπου West Texas Intermediate (WTI), παράδοσης Μαΐου, έκλεισε την Παρασκευή πτωτικά κατά 33 σεντς ή 0,52% κλείνοντας στα 63,13 δολάρια το βαρέλι στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Νέας Υόρκης. Σε εβδομαδιαία βάση, ωστόσο κατέγραψε κέρδη 6,4%, σύμφωνα με τη FactSet.

Σε ανάλογους ρυθμούς κινήθηκε το συμβόλαιο Ιουνίου για το πετρέλαιο τύπου Brent, το οποίο σήμερα έκλεισε πτωτικά κατά 17 σεντς ή περίπου 0,30% κλείνοντας στα 66,77 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe, αν και ενδοσυνεδριακά έπιασε ακόμα και τα 67 δολάρια. Σε εβδομαδιαία βάση το Brent σημείωσε κέρδη της τάξεως του 6,1%

Και τα δύο συμβόλαια είχαν τα υψηλότερα κέρδη σε βάση 5νθήμερου από την εβδομάδα που έληξε στις 5 Μαρτίου.

Σημειώνεται ότι αυτή την εβδομάδα, η ΙΕΑ αναθεώρησε προς τα πάνω τις προβλέψεις της για τη ζήτηση πετρελαίου τη φετινή χρονιά, ενώ τα στοιχεία της Υπηρεσίας Πληροφοριών Ενέργειας έδειξαν πως τα αμερικανικά αποθέματα του αργού μειώθηκαν για τρίτη διαδοχική εβδομάδα.

Αυτές οι εκθέσεις ήταν οι "μεγαλύτερες bullish δυνάμεις αυτή την εβδομάδα, μαζί με τα πολύ καλά στοιχεία για την απασχόληση", δήλωσε στο MarketWatch ο Michael Lynch, πρόεδρος της Strategic Energy & Economic Research.

Την Παρασκευή, το ενδιαφέρον των traders στράφηκε στην Κίνα, η οποία ανακοίνωσε ότι το ΑΕΠ της το α' τρίμηνο σημείωσε "άλμα" 18,3% σε ετήσια βάση. Μια έκθεση για τις λιανικές πωλήσεις της Κίνας, από τους μεγαλύτερους εισαγωγείς αργού, έδειξε επίσης αύξηση άνω του 34%.