Πετρέλαιο: Άνοδος για το αμερικανικό αργό που πέρασε τα 70 δολάρια το βαρέλι

10/06/2021, 23:15
Πετρέλαιο: Άνοδος για το αμερικανικό αργό που πέρασε τα 70 δολάρια το βαρέλι

Ανοδικά έκλεισαν την Πέμπτη οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου με το αμερικανικό αργό (WTI) να υπερβαίνει τα 70 δολάρια το βαρέλι και να διαμορφώνεται στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2018.

Το πετρέλαιο τύπου Brent παραδόσεως Αυγούστου σημείωσε άνοδο 30 σεντς ή 0,4% κλείνοντας στα 72,52 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe, το υψηλότερο επίπεδο από τον Μάιο του 2019.

Οι τιμές του πετρελαίου ενδοσυνεδριακά κινήθηκαν υψηλότερα, καθώς οι traders συνέχισαν να αφομοιώνουν τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη και τα οποία έδειξαν εβδομαδιαία μείωση άνω των 5 εκατ. βαρελιών στα αμερικανικά αποθέματα αργού, αλλά και αύξηση 7 εκατ. βαρελιών στα αποθέματα βενζίνης, ενώ καταγράφηκε εβδομαδιαία μείωση της ζήτησης για το καύσιμο.

Οι τιμές του πετρελαίου υποχώρησαν προς το τέλος της συνεδρίασης όταν η Wall Street Journal μετέδωσε ότι η Ουάσιγκτον ήρε τις κυρώσεις σε ορισμένους πρώην Ιρανούς αξιωματούχους και εταιρείες ενέργειας. Την ίδια ώρα ιρανικές κοινοβουλευτικές πηγές ανέφεραν στο ιρανικό ημιεπίσημο πρακτορείο Tasnim ότι οι τελευταίοι πέντε γύροι διαβουλεύσεων για το ζήτημα των πυρηνικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας στη Βιέννη φαίνεται πως έχουν καταλήξει στην άρση 1.000 εκ των 1.500 πτυχών των κυρώσεων των ΗΠΑ κατά του Ιράν, με τις υπόλοιπες 500 να αποτελούν ακόμη αντικείμενο διαμάχης μεταξύ των δύο πλευρών.

Επιπλέον ο OPEC διατηρεί τις προβλέψεις του για ισχυρή ανάκαμψη της πετρελαϊκής ζήτησης παγκοσμίως το 2021, με μπροστάρηδες τις ΗΠΑ και την Κίνα, αν και επικαλέστηκε αβεβαιότητες για την πορεία της πανδημίας.

Στο μηνιαίο του report ο OPEC τόνισε πως η ζήτηση θα αυξανόταν κατά 5,95 εκατ. Βαρέλια ημερησίως το 2021 ή 6,6%. Οι προβλέψεις παρέμειναν αμετάβλητες για δεύτερο συνεχόμενο μήνα.