Πετρέλαιο: Μικρή άνοδος και ρεκόρ διόμιση ετών για το Brent

24/06/2021, 22:35
Πετρέλαιο: Μικρή άνοδος και ρεκόρ διόμιση ετών για το Brent

Με μικρή άνοδο έκλεισαν την Πέμπτη οι διεθνείς τιμές του πετρελαίου, καθώς ενισχύονται οι εκτιμήσεις για αύξηση της ζήτησης. Το Brent, μάλιστα, σημείωσε νέο ιστορικό υψηλό διόμιση ετών.

Το συμβόλαιο Αυγούστου για το αμερικανικό αργό τύπου West Texas Intermediate ενισχύθηκε την Πέμπτη κατά 22 σεντς ή 0,3% και έκλεισε στα 73,30 δολάρια το βαρέλι.

Το συμβόλαιο Σεπτεμβρίου για το Brent σημείωσε άνοδο 31 σεντς ή 0,4% και έκλεισε τη συνεδρίαση στα 74,81 δολάρια το βαρέλι. Το συμβόλαιο Αυγούστου του Βrent ενισχύθηκε ακόμη περισσότερο, προσθέτοντας 37 σεντς ή 0,5% και κλείνοντας στα 75,56 δολάρια το βαρέλι, που είναι το υψηλότερο επίπεδο του προσεχούς συμβολαίου από τον Οκτώβριο του 2018, σύμφωνα με τα στοιχεία της Dow Jones Market Data.

Στην άνοδο των τιμών συνέβαλαν οι αμφιβολίες για το μέλλον της συμφωνίας του 2015 για τα πυρηνικά του Ιράν, καθώς και τα τα θετικά στοιχεία για το επιχειρηματικό κλίμα στη Γερμανία, που διαμορφώθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από την επανένωση της δύο Γερμανιών πριν από τρεις και πλέον δεκαετίας, καθώς αναζωπύρωσε τις προσδοκίες για αύξηση της ζήτησης στην Ευρώπη.

Ωστόσο, οι επενδυτές φαίνεται να κρατούν επιφυλακτική στάση, μην επιτρέποντας στην αγορά να κινηθεί σημαντικά υψηλότερα, καθώς επίκειται την επόμενη εβδομάδα η συνεδρίαση του Οργανισμού Εξαγωγών Πετρελαιοπαραγωγών Χωρών (OPEC) και των συμμάχων του, όπου αναμένεται να αποφασιστεί αν θα αυξήσουν την παραγωγή τους και πόσο.

Παρότι ακόμη δεν έχει ληφθεί απόφαση και εκτιμάται ότι ο OPEC+ να κινηθεί επιφυλακτικά ως προς την αύξηση της παραγωγής του, όπως έχει κάνει μέχρι τώρα, ορισμένοι αναλυτές σημειώνουν ότι ίσως ο OPEC+ αυξήσει την παραγωγή του περισσότερο από όσο αναμένεται παρακινημένος από την αυξανόμενη ζήτηση.